Last news in Fakti

6 Юни, 2023 17:15 9 831 16

Бърбън или уиски - каква е разликата?

  • уиски-
  • видове-
  • бърбън-
  • разлики

Бърбънът е уиски, но не всяко уиски е бърбън

Бърбън или уиски - каква е разликата? - 1
Снимка: Shutterstock

Почитателите на уискито вероятно са напълно запознати, че съществуват различни видове и бърбънът е само един от тях. Ако предпочитате бърбън, изискайте го изрично, защото поръчването на уиски не гарантира, че ще получите именно бърбън. Бърбънът е уиски, но не всяко уиски е бърбън. Звучи объркващо? Нека започнем отначало.

Какво е уиски?

Уиски е алкохол, получен от дестилирането на пшеница, ръж или ечемик. Популярната спиртна напитка има древно наименование, следователно и древен произход, и се нарича на келтски език „usquebaugh“ или в превод „вода на живота“. С вековете англичаните променяли малко по малко произношението на наименованието, тъй като не го възприемали правилно – тоест по погрешка, а не умишлено, докато накрая алкохолното питие станало известно именно като уиски.

Съществуват различни видове уиски. Сред тях е скочът – уиски, дестилирано и отлежало в Шотландия, на чиито етикет стои думата „scotch“. Реално единствено шотландското уиски има правото официално да се нарича скоч и да носи това наименование на етикета на бутилката си.

„Malt Whisky“ сочи, че уискито е дестилирано само от ечемичен малц, а ако е произведено от над 51% царевично съдържание – култура, която е нетипична за традиционното уиски, то то се нарича бърбън. Тоест основната разлика между бърбън и уиски е в продукта, в културата, от която се приготвя – при уискито това е смес от култури или пшеница, или ръж, или ечемик, докато при бърбъна се използва царевицата и този факт придава индивидуалност на бърбъна, отличавайки го от другите видове уиски.

Какво е бърбън?

Както вече разбрахте бърбънът е вид уиски, американско уиски, което се дестилира от царевица, като съдържанието на царевичната каша следва да е над 51%. Именно в царевицата е разликата между бърбън и уиски, но има и други различия. Бърбънът следва да отговаря и на строги и изрично записани правила и законови изисквания, сред които:

  • Бърбънът трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем.
  • Бърбънът трябва да бъде 100% естествен, което означава, че освен вода нищо друго не е допустимо да се добавя към сместа.
  • Бърбън, който е отлежавал по-малко от четири години, трябва да бъде означен с продължителността на стареене на опаковката.

По-добрите брандове и бърбънът, който се отличава с превъзходно качество, е дестилиран от поне 70% царевица и е отлежавал повече от 4 години – такива са и повечето луксозни бърбъни днес.

Разликата между бърбън и уиски

Освен основната разлика, свързана с използваните за производството зърнени култури, има и други разлики между двете питиета, които макар в по-голямата си част да произтичат именно от първото и основно различие, ще споменем изрично. Сред тях са:

  • Произходът на името

Думата бърбън – Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки – мястото, на което бърбънът е започнал да се произвежда първоначално. Историята на бърбъна започва през 18 век, а днес може да се дестилира във всеки един от 50-те щата на САЩ, макар традиционно да се прави в Кентъки.

  • Вкусът на питието

Има съществени разлики във вкусовия профил и доловимите нотки на бърбън и уиски. Уискито има по-пикантен вкусов профил, тъй като съдържа ръж, докато съдържанието на царевица в количество над 51% придава по-сладък профил на бърбъна.

  • Ароматът на питието

Новите дъбови бъчви, използвани за отлежаване на бърбъна, му придават характерните за него нотки на ванилия. Овъгляването на дъба карамелизира тези съединения, така че често ще усетите и нотки карамел, мед или кафява захар в чашата си, когато тя е пълна с бърбън. Тези вкусове правят бърбъна толкова сладък и ароматен и изключително вкусен и впечатляващ в напитки с допълващи се съставки, какъвто е кленовият сироп например.

Ако все още не може точно да разберете каква е разликата между бърбън и уиски, ако все още се чудите защо следва да ги различаваме, сетете се за виното и шампанското. Шампанското е вид вино, но не всяко вино е шампанско. Същото е и при бърбън и уиски, пише actualno.com. Както не избирате бутилка вино, а бутилка шампанско, която да гръмнете на Нова година или по друг щастлив повод, така и следва да посочите, че бихте желали бърбън, ако предпочитате именно бърбън, а не да използвате думата „уиски“. Подчертаваме, че разлики в начина на консумация няма – с удоволствие и мярка, без да прекалявате, чисто, с лед или като част от популярни по цял свят класически коктейли, любими на мнозина - консумирайте, както пожелаете.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре

    37 17 Отговор
    Една хубава ракия
  • 2 Така така

    34 13 Отговор
    Ракиика по добре вкус ползи и традиция от векове
  • 3 Радо

    42 10 Отговор
    Дядо и баба навремето само бърбън и уиски са пили, самож че от сливи, круши и джибри.
  • 4 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😁

    25 4 Отговор
    ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ
    ФИЛМИ ПРЕДИ ОСЕМДЕСЕТ И ДЕВЕТА
    ГЕРОИТЕ ИМАТ ВИНАГИ РЕПЛИКА:
    „КАКВО ДА ТИ СИПЯ— УИСКИ.!?”...
    А СЛЕД ОСЕМДЕСЕТ И ДЕВЕТА:
    „ГОЛЯМА ИЛИ МАЛКА РАКИЯ,А”...???😁
  • 5 Анонимен алкохолик

    6 14 Отговор
    Лятото се пият бири и коктейли, не уискита.
  • 6 Роки

    24 6 Отговор
    Аз пия СКОЧ, имам предвид след половин кило ракия се правя на коч
  • 7 Агроном

    33 10 Отговор
    Царевица, ръж, ечемик.С тях на село угояваме свинете. Виж гроздето е друго нещо.Най-добрите напитки са от грозде.
  • 8 Каква е разликата ли?

    17 2 Отговор
    Незнам...и от двете обувам кънките.
  • 9 Киро Казана

    12 2 Отговор
    Аз пък пия мастика.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ивелина петрова фреш маркет

    1 2 Отговор
    Лапам дядови бабеци за по 10лв

    Коментиран от #13

  • 12 васка бански старец

    0 2 Отговор
    Само дядовци са ми в тиквирицата

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кирчо балерината с фолксфагена

    4 2 Отговор
    Люляха жена ми ама се прам че не знам
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.