Last news in Fakti

11 Юни, 2023 10:05 2 234 9

Рецепта на деня: Качамак с манатарки

  • качамак-
  • гъби-
  • манатарки-
  • какво да сготвя-
  • постно

Един различен начин да поднесете обичайния качамак

Рецепта на деня: Качамак с манатарки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 580 мл. прясно мляко
  • 1 ч.ч царевично брашно
  • 500 г манатарки
  • 2 глави лук
  • 4 с.л. масло
  • 1 стрък градински чай
  • джоджен - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • 2 с.л. пармезан
  • 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера се кипва млякото и постепенно се добавя царевичното брашно, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица. Не трябва да се образуват бучки. Готвенето се продължава, като се бърка постоянно около 40-45 мин.

Гъбите, лукът и чесънът се запържват в 2 с.л. от маслото на силен огън около 2-3 мин. Добавя се градинският чай и джоджена на слаб огън около 5 мин. Овкусява се със сол и черен пипер.

Качамакът се изсипва във форма за печене, а върху него се разстилат гъбите, пармезанът и магданозът, като се поръсва с останалото масло. Предварително се загрява фурната и се пече, докато си промени цвета и стане златисто-кафяв, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вселия готвач

    4 2 Отговор
    600 г парче от смок или друга змия по избор, 2 картофа, 1 глава кромид лук, 4 скилидки чесън, 1 глава чесън, ½ ч.л. червен пипер, 2 сухи червени люти чушки, 2 домата, 2 с.л. течно доматено пюре, 4 с.л. олио, ½ ч.л. зърна черен пипер, 6 зърна бахар, ¼ ч.л. семена анасон, 1 ч.ч. дребно нарязана тученица, ½ тиквичка, сол на вкус.
  • 2 Манатарката е

    12 2 Отговор
    прекрасна гъба и би било глупаво да се похабява с някаква мамалига .....
  • 3 маги халваджията

    4 2 Отговор
    Кремена ми лепна 8 пъти гъбички манатарки
  • 4 Готвача

    7 1 Отговор
    За толкова време на приготвяне аз ще избера цяло прасе.
  • 5 Гост

    11 2 Отговор
    Що за извратени глупости?! Или е качамак или не е! Ще му слагаме разни добавки да не кажат, че ядем прост качамак, а с манатарки! Ми сложете му черен хайвер та да стане още по-така! Да не изглежда прост качамак с прости манатарки! Манерки - качамак с прясно мляко! А бееее … Айде у лево! Баба ти все с прясно мляко качамака е яла!
  • 6 Фифи сладката

    1 4 Отговор
    Специалисти по човешко хранене писаха, че гъбите-манатарки,мухо- и комароморки били с много вредни вещества и предизвиквали лоши заболявания в човешкия организъм.

    Коментиран от #8

  • 7 Дядо Стою

    6 2 Отговор
    Това няма нищо общо с качамак. По-скоро е някаква царевична каша.
  • 8 2254

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фифи сладката":

    Кои са тия специалисти? Къде са го писали?
  • 9 коокок

    3 0 Отговор
    Пак пържено...