Last news in Fakti

12 Юни, 2023 10:05 1 433 2

Рецепта на деня: Кекс с ягоди и рикота

  • кекс-
  • ягоди-
  • рикота-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Перфектен десерт за гости в сезона на ягодите

Рецепта на деня: Кекс с ягоди и рикота - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 250 г рикота
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • сокът на 1 малък лимон
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 200 г захар
  • 200 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 110 г разтопено масло
  • 250 г пресни ягоди

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцата с рикотата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта, щипка сол и разбийте отново с миксера. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте. Хубаво е тези две съставки да бъдат пресяти, преди да ги сложите към яйчената смес.

Когато се получи гладка смес можете да добавите и разтопеното масло и да разбиете още веднъж, докато тестото стане идеално гладко. Следва да сложите нарязаните плодове и да разбъркате с шпатула. Тестото се изсипва в намазнена тава, в която сте сложили хартия за печене.

За финал украсете с още малко ягоди и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 50-60 минути или до готовност. След като кексът изстине може да го поръсите с пудра захар, пише Az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    Благодаря
  • 2 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Дядя Гуглю рече:Рикота е традиционно италианско сирене, което се произвежда от векове. Прави се от суроватка на краве, овче, биволско или козе мляко, която е останала от производството на сирене.
    Рикотата е много приятно бяло сирене, с мек и леко сладък вкус. Структурата на рикотата много наподобява на гъста и зърнеста сметана. Сиренето е богато на редица витамини, магнезий, желязо, калций, селен и други. В състава му влизат и ценни аминокиселини. Рикотата е с изключително ниско съдържание на сол.