Last news in Fakti

12 Юни, 2023 11:15 3 861 8

Най-скъпото сирене в света се произвежда в Сърбия

  • сирене-
  • магарешко мляко-
  • най-скъпото-
  • сърбия

Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро

Най-скъпото сирене в света се произвежда в Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Пуле - това е най-скъпото сирене в света. То се прави не във Франция или Италия, а в съседна Сърбия.

Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро.

Защо е толкова скъпо и какво специално има в него, разказва "Deutsche Welle".

Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Също така настоящ фермер и създател на природен резерват "Засабица", където живеят над 300 магарици.

Когато се оттеглил от политиката през 1997 г., Слободан създал място, в което да приюти животните, много от които са били бити и експлоатирани от предишните си собственици. Вероятно вече се сещате от каква суровина се прави скъпото сирене... Да, точно от магарешко мляко.

"Магариците са много спокойни животни. Освен това са много пестеливи - намират сами на ливадата храната си, на нас почти не ни се налага да ги храним", споделя експолитикът.

С течение на времето той иска да направи нещо с млякото на магаретата, които отглежда. Но, това се оказва много сложен процес. "За количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата ѝ трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят на ръка само", разказва още Слободан Симич.

Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус. И е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин - протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата - 60% магарешко и 40% козе мляко.

Слободан твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг. Пуле. Намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг. са необходими 25 литра мляко.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 4 Отговор
    Това малко като реклама на Юго от 1985 год за щатския пазар.
  • 2 Сузанита

    10 4 Отговор
    Грешен отговор.Мъжкото е най-скъпо..
  • 3 Има

    5 2 Отговор
    го и в малки опаковки от 50 грама за 65 €.
  • 4 Гост

    8 2 Отговор
    На този му трябва наш, Габровски технолог! И тогава ще разбере колко мляко може наистина да дават животните!
  • 5 Му ха.ха.ха

    2 3 Отговор
    Да си го ядат сърболята това сирене, няма вкус на сирене, който да струва 1000 евро. Сигурно сиренето си го бива, но и ферарито последен модел ако го пуснеш по 5 000000 евро, за тези пари вече е пълен боклук!
  • 6 Компи

    5 3 Отговор
    В Кауфланд може да се намери на 8.99лв на промоция. Не е точно същото, но кво от тва?
  • 7 Радо

    8 0 Отговор
    На Маджаров е от девствени магарици за 30лв. килото.
  • 8 Майстор-сиренар

    10 0 Отговор
    Не е вярно! Най-скъпото сирене се продава (не произвежда!) в България; от 100 г. сухо суроватъчно ,,мляко" се прави поне 1 кг. сирене (може и повече...).