Last news in Fakti

14 Юни, 2023 10:05 3 449 3

Рецепта за деня: Запеканка с тиквички и кайма

  • запеканка-
  • тиквички-
  • кайма-
  • моцарела-
  • какво да сготвя

Ястието е подходящо както за лека закуска, така и за обяд или вечеря

Рецепта за деня: Запеканка с тиквички и кайма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 450 гр. кайма
  • 300 гр. моцарела
  • 4 бр. тиквички (не много големи)
  • 600 гр. ситно нарязани домати
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 бр. зелена чушка
  • 4 филийки бял хляб
  • 2 чаени лъжици сушен риган
  • 5 стръка босилек
  • 5 стръка магданоз
  • чили на люспи
  • зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 175˚C. Нарежете тиквичките по дължина на парчета с дебелина 7-8 мм, поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги поръсете с малко сол. Сложете тавата във фурната и печете тиквичките за 15-20 минути.

Обелете лука и чесъна. Почистете чушката. Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, а чесъна наситнете добре.

Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна, лука и чушката и задушете за 7-10 минути, докато омекнат.

Изсипете каймата и продължете да пържите още 5 минути. След това добавете нарязаните домати, чилито на люспи, ригана, босилека и магданоза и оставете да къкри 30 минути на слаб огън.

Преди да махнете тигана от огъня, овкусете със сол и черен пипер.

Премахнете корите от хляба и натрошете средата. Запържете трохите в сух тиган до златистокафяво.

На дъното на правоъгълна форма за печене поръсете малко от трохите. Отгоре наредете един ред тиквички, залейте с част от месния сос и поръсете с малко моцарела.

След това наредете нов ред тиквички и поръсете с галета. Повтаряйте слоевете, докато съставките не свършат. Най-горният слой трябва да бъде от моцарела.

Покрийте формата за печене с фолио и печете 30 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и печете още 15 минути, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    2 0 Отговор
    Запеканка много ме дразни тази дума !
  • 2 раз

    1 0 Отговор
    Като ЗаПеканов.
  • 3 ПиПи

    0 3 Отговор
    аз тиквички (не много големи) и (големи) не ям