Last news in Fakti

27 Юни, 2023 11:15 1 334 7

"Ермитаж" в Амстердам сменя името си, след като скъса връзките си с Русия

  • ермитаж-
  • музей-
  • амстердам-
  • смяна на името-
  • русия

От първи септември амстердамският музей ще се нарича H'ART

Музеят Ермитаж в Амстердам променя името си, след като миналата година прекъсна връзките си с Ермитажа в Санкт Петербург след руската инвазия в Украйна, съобщават ДПА и Асошиейтед прес, позовавайки се на директорката Анабел Бирни, предава БТА.

От първи септември амстердамският Ермитаж ще се нарича H'ART.

В бъдеще музеят ще работи с трима международни партньори: Британския музей в Лондон, Центъра "Помпиду" в Париж и Музея за американско изкуство "Смитсониън" във Вашингтон.

След прекратяване на връзките с Ермитажа в Русия, музеят в Амстердам среща трудности, тъй като няма собствена колекция и досега е разчитал на голямата колекция в Санкт Петербург. От откриването му през 2009 г. в нидерландския Ермитаж са показани 30 изложби с предмети от руския музей.

След като Ермитажът в Амстердам преустанови връзките с Русия, на помощ се притекоха нидерландски музеи, които дадоха назаем най-добрите произведения на изкуството от своите колекции, включително картини на Рембранд, Вермеер и Ван Гог.

Директорката Анабел Бирни казва, че за преименувания музей ще последва "вълнуваща нова стъпка". По думите ѝ съвместно с международните партньори са планирани големи художествени изложби, както и по-скромни задушевни презентации.

"Програмата на музея ще бъде многогласна и ще отразява времето, в което живеем", отбелязва Бирни.

Първата голяма изложба в музея H'ART е планирана за средата на 2024 г. Тя ще бъде организирана в партньорство с Центъра "Помпиду" в Париж и ще включва творби на руския художник Василий Кандински, който става френски гражданин и умира във Франция през 1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    8 1 Отговор
    С Възродителен Процес Нищо няма да постигнете,ние вече пробвахме..
  • 2 Мдаа

    5 10 Отговор
    Когато Рузия има пак демокрация, ще се завърне и партньорството с Ермитажа. Опааа, това значи НИКОГА, тъй като на рузнаците вече никой няма да вярва.

    Коментиран от #4

  • 3 Плашимир

    12 4 Отговор
    Русофобията и джендарастията няма да ви спасят от самите вас.
  • 4 Кво знаеш

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    за "демокрацията" бе,ганьовче нищожно?
  • 5 Опорка

    8 1 Отговор
    "Ермитаж" принципно е френска дума, доколкото ми е известно. Явно след забраната на букви от азбуката им идат забрани на цели езици, при това техните си.

    Коментиран от #7

  • 6 С.П.

    5 1 Отговор
    Музеят за американско изкуство "Смитсониън" има много "уникална" колекция, която е по-ценна от тази на Ермитажа в Санкт Петербург. Явно "умните" нидерландци са стигнали до този "блестящ" извод и сега ще утроят приходите от билетчета.
  • 7 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Опорка":

    Ермитаж от френски - място за уединение