Last news in Fakti

30 Юни, 2023 15:59 14 446 21

Необичайните закони на африканското племе Химба

  • химба-
  • африканско племе-
  • закони

Този народ днес е най-сниманото племе в света

Понякога е трудно да се надникне в живота на изолирани племена по света. Много от тях старателно крият своите обичаи, за да не ги съди светът или да се опитат да променят начина на живот, който са култивирали от векове.

За разлика от мнозинството, древното племе Химба от години привлича фотографи, за да могат да покажат своите специални ритуали на целия свят. Ето защо този народ днес е най-сниманото племе в света, пише pochivka.blitz.bgл

Химба се заселили в негостоприемния регион Кунене, в северозападната част на Намибия, и там развили истински пастирски „царства“. Те отглеждали овце и кози, а броят на добитъка определял богатството им. Те също са живели на зърнени храни, като царевица и просо, а тяхното месо и мляко се смятат за най-добрите в света. Разменят продуктите за брашно, билки и мед и само от време на време продават добитъка за пари. Някои членове на племето са били наети в природни резервати. Интересното е, че те споделят всички спечелени пари с останалата част от племето. Дори пенсиите на по-възрастните им са споделени и обединени за бъдещето на по-младите поколения.

Жените химба се грижат за красотата си по много необичаен начин. За разлика от съвременните момичета, които купуват различни кремове и козметика, за да направят кожата си лъскава и мека, жените от Химба събират съставките за ритуали за красота сред природата. Най-известният дневен крем на тези интересни жени е "охра", червена паста, направена чрез смесване на животинска мазнина и охра пигмент.

Жените химба покриват кожата и косата си с тази смес, за да се предпазят от суровия пустинен климат и да подобрят красотата си. "Охрата" също ги предпазва от насекоми, а понякога те добавят ароматна смола към пастата, за да привлекат мъжете с "очарователната миризма на природата" и да създадат семейство.

Преди всичко това козметично лечение символизира наситения червен цвят на земята и кръвта - основната същност на живота на тази общност, която е и идеалът за красота в тяхното общество. Въпреки че живеят в хармония (помежду си, но и с природата), между мъжете и жените има големи различия. През цялата история най-големият проблем на племето Химба е сушата, която се отразява на ежедневието им. Водата била изключително ценна за тях, затова въвели закон, според който само мъжете имали право да използват вода за хигиенни цели.

Днес един от най-важните проблеми на жените Химба е, че нямат достъп до вода, как да се освежат, да се изкъпят, да измият косата си или да изперат дрехите си. За да поддържат хигиена, тези жени се къпели в дим всеки ден. Те слагат тлеещите въглища в малък съд с билки и изчакват плътният дим да излезе през стените на съда. Когато димът се издига, жените се навеждат над купата и чакат капките пот да се стекат по телата им. Те смятат тази необичайна практика за пречистване, за да може димът да е в контакт с тялото им възможно най-дълго, обикновено се увиват в дебело одеяло и чакат, докато се изпотят добре. Мисионери, които са били приятели на тези специални жени, казват, че кожата им мирише наистина добре.

Жените и момичетата обикновено извършват по-интензивна физическа работа от мъжете и момчетата. Така например те измазват къщите, носят вода за нуждите на цялото село, събират дърва, грижат се за лозята, готвят, правят бижута, работят като майстори, доят кравите и овцете, грижат се за децата. По този начин жените Химба вършат почти всичко, което изисква ежедневието, а мъжете са единствено отговорни за отглеждането и поддържането на добитъка, клането и участието в съветите със старейшините.

Химба са анимисти и тяхното върховно същество се нарича Мукуру. Те общуват с него чрез дима на свещения огън, който се издига до небето и така им позволява да общуват с предците си. Те им казват какво са направили добре и какво трябва да подобрят и така им дават насоки за правилен живот. Във всяко село гори свещен огън и по дима може да се разбере между кои членове на племето се е родила любов.

Средностатистическият мъж Химба има по 2 жени. Момичетата се омъжват обикновено на десет години и съпрузите се избират от бащите им. Въпреки че тази традиция беше забранена в Намибия, тя все още беше широко разпространена сред племето Химба. След сватбата момчето ставало пълноправен член на тяхната общност, а момичетата трябвало да родят дете, за да бъдат приети като пълноправни членове на обществото.

Въпреки факта, че повечето хора от Химба са имали отделен начин на живот, те все още са едно от най-социално динамичните племена в света. Те съжителстват и взаимодействат с по-развити култури и с радост приемат новите тенденции. Пътуват са често, като пазаруват в местните супермаркети и аптеки, така че можем да заключим, че това племе е успяло да намери баланс между подхранването на собствената си култура и обичаи и адаптирането към съвременния свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б Дом

    55 3 Отговор
    Ама тия как сме пропуснали да ги демократизираме...?

    Коментиран от #9, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хремав пич

    44 7 Отговор
    как ли им ухаят котетата на жените!?

    Коментиран от #5

  • 4 Хищна хиена

    17 10 Отговор
    Тези са комунистки някакви.
  • 5 Амииии

    31 2 Отговор

    До коментар #3 от "хремав пич":

    нааааа умряло маче
  • 6 Зулуса

    33 7 Отговор
    Чувате ли?Четете ли?Дори и тези племена имат пенсии и осигуровки!За другото се досещаме-порно,безразборен секс с всички от племето под въздействието на опиати.И това е от незапомнени времена.
  • 7 Някак си

    26 1 Отговор
    Откривам познато сходство..
    Както племето Химба,така и наште парламентаристи обичат да се снимат,като представят своите политически ритуали.
  • 8 абе,

    26 0 Отговор
    Отдавна племето Химба се издържа като туристическа атракция със снимките които правят туристите.Преди може и да са живяли така но вече не.
  • 9 Първо да минат

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Б Дом":

    През развитото социалистическо общество....
  • 10 Соваж бейби

    16 1 Отговор
    Липсва само някой тарикати да им прекарат вода,ток,интернет някой друго молче и тези ще започнат да разбират от живота.На практика нямат магазини не виждам логика за пенсия и пари ,няма нищо смешно нашите деди и те са минали по този път.По интересното е че шефа е жената хаха а мъжа задължително се къпи ,само разплод и да им се махат от главата нещо такова разбрах.
  • 11 през предишни Еони

    5 4 Отговор
    (прецесионен период) черните по кожа хора, са били раса, определяща цивилизационните стойности на планетата. Сега е различно, те са на дъното, но, да бъдем мъдри, и да се вслушаме въ вечните стойности на живота, прмерно - принципа Убунту(Убунту е етичен принцип, екзистенциална ценност, която ни подтиква да се свързваме, да живеем заедно и да се уважаваме) - оцелял до наши дни......................
  • 12 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    32 2 Отговор
    Не видях ното един от тези да има наднормено тегло.

    Вероятно същот оважи и за диабет, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания ...

    Кои са по-големите диваци? Тези, които живеят в съзвучие и близо до природата или ние - "цивилизованите", които подчиняваме прородата?
  • 13 Ха ха хах

    17 1 Отговор
    Царевицата е американска селскостопанска култура В Африка не е традиционна
  • 14 безпартиен

    25 3 Отговор
    При нас също има почти милион химба!Разликата е,че нашите чакат на социала или просят и проституират в ЕС!
  • 15 Абе..

    21 0 Отговор
    Вие слепи ли сте? Момичетата ги омъжват когато са на 10 години и трябва да родят за да ги признаят за равни в обществото им. Не, не, не....това не е педофилия!

    Коментиран от #16

  • 16 Среброто

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Абе..":

    Ами не, не е. Нарича се Инстанбулска Конвенция. ЕС натиска да я приемем за да не са децата извън закона.
  • 17 да бе

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Б Дом":

    Какво да им демощратизираш... Те живеят по добре от рашистите

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Курнелия

    5 2 Отговор
    Тез са от нашите червени партизани заселили са се през 1944 г
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Историк

    2 3 Отговор
    СДСеЧумаЧерна.