Last news in Fakti

30 Юни, 2023 16:52 2 325 4

5 любопитни факта за ягодите, които може би не знаете

  • ягоди-
  • плод-
  • любопитни факти

Ягодите са може би най-разпознаваемите плодове в света

5 любопитни факта за ягодите, които може би не знаете - 1
Снимка: Shutterstock

Ягодите са може би най-разпознаваемите плодове в света. Някои познават вкуса им от конфитюри и коктейли, други от торти и сладкиши, а трети не могат да избягат от спомените за майските празници, прекарани на полето. Но колко знаете за ягодите, освен че са вкусни и полезни? Ето пет интересни факта, които да споделим.

Това, което наричаме ягоди, е ягодов хибрид

Големите ягоди със сочна месеста част, фини семки и характерна миризма, които днес могат да се намерят на повечето щандове за ягоди, всъщност са кръстосан хибрид, наречен "ананасова ягода". Той е възникнал през XVIII век в Нидерландия, вероятно в резултат на кръстосване между чилийската дива ягода, благодарение на която плодовете са големи, и вирджинската ягода, която е сравнително устойчива на студ.

Ягодите са полезни за имунната система и здравето на кожата

Ягодите са пълни с хранителни вещества като витамин С, фолиева киселина, калий и магнезий. Тези вещества помагат за укрепване на имунната система, за борба с възпаленията и за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише vesti.bg. 100 грама ягоди съдържат 71% от дневната нужда от витамин С за възрастен човек. Те обаче са силен алерген и трябва да се консумират с повишено внимание.

Ягодите са отлично средство против бръчки

Ягодите съдържат алфа хидрокси киселини, които помагат за подмладяване на кожата и се борят с бръчките. Освен това съдържанието на витамин С в ягодите спомага за укрепването на колагена в кожата и предотвратява преждевременното ѝ стареене. Затова ягодите са популярна съставка в козметиката, особено при производството на натурална козметика.

Ягодите произхождат от северното полукълбо

Въпреки че ягодите се отглеждат и консумират по целия свят, в миналото те са се отглеждали в северното полукълбо. Ягодовите растения са открити в природата в Европа, Азия и Северна Америка. Някои от първите споменавания на ягоди са открити в древноримски източници, посветени на лечебните свойства на растението.

Ягодите могат да бъдат с различни цветове

Въпреки че най-разпространеният вид ягода е червената ягода с големи плодове, има много други видове, които могат да имат други цветове. Например белите ягоди и жълтите ягоди могат да се използват в десерти и други ястия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Тази година има много ягода!Няма обиране,особенно ако си сам на терена и рябва да пръскаш всяка седмица ,сливи и ябълки и имаш и вече узрял вишнап...Кое по-напред.този сорт се казва Холандска кралица прилича на дива ягода с малки семки ,точици и много ароматен,а ягодата голяма.трябва му много вода,затова тази година има фул,ягода.Дори се замислям само плиткокоренни и дървета.другото домати ,чушки е ептен мъка.
  • 2 Някой

    3 0 Отговор
    В Перу има кактуси, чиито плодове се ядат, на вкиус са подобни на ягодите.
  • 3 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Над 87% от ягодите е вода. В 100 г. се съдържат 7,5 г. въглехидрати, 2,2 г. диетични фибри и съвсем малко протеини - 0,8 г. Плодовете имат огромно количество витамини и микроелементи, които се усвояват почти напълно. Това означава, че ягодите са истински лечител и еликсир на младостта и красотата. Те са особено полезни за жените.
  • 4 хаберих

    2 0 Отговор
    Млад хубав мъж пред павилион за закуски в Раднево:
    - Една принцеса, моля!
    - Пичага.
    - Една принцеса може ли?
    - Пичага!!!
    - Хубаво, че ме харесваш, ама МОЖЕ ЛИ ЕДНА ПРИНЦЕСА?!
    - Таман га пича, ве, що, ти сорова ли га искаш?