Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:22 4 913 8

Защо трябва винаги да мием ориза?

  • ориз-
  • миене-
  • миене на ориз-
  • вкус-
  • храна-
  • хигиена

Как се отразява миенето на ориза на неговите вкусови и хранителни качества?

Защо трябва винаги да мием ориза? - 1
Снимки: Shutterstock

Оризът е основна храна за милиарди хора в Азия и Африка. Освен това е универсална съставка в много емблематични ястия от цял свят, включително долмадес в Гърция, ризото в Италия, паеля в Испания и оризов пудинг в Обединеното кралство.

Въпреки широкото му разпространение в цял свят, въпросът, който се задава във всяка кухня, независимо дали е професионална или любителска, е дали трябва да измиете ориза преди готвене.

Какво казват готвачите?

Кулинарни експерти твърдят, че предварителното измиване на ориза намалява количеството нишесте, отделяно от зърната му. Това е видно от мътната вода, която остава след изплакването му, посочва CNN, цитирано от Дарик.

В кулинарните среди се препоръчва измиването му за някои ястия, в които е важно зърната да се отделят едно от друго. За други ястия, като ризото, паеля и оризов пудинг (където търсите лепкав, кремообразен ефект), измиването се избягва.

Други фактори, като вид на ориза, семейна традиция, местни здравни предупреждения и дори време и усилия за приготвяне, също влияят върху тази практика, посочва CNN.

Има ли доказателства, че измиването на ориза го прави по-малко лепкав?

Скорошно проучване сравнява ефекта от измиването върху лепкавостта и твърдостта на три различни вида ориз - лепкав, среднозърнест и жасминов ориз. При експеримента той не е мит, измит е три или десет пъти с вода.

Противно на това, което ще ви кажат готвачите, проучването показва, че процесът на измиване няма ефект върху лепкавостта (или твърдостта) на ориза.

Вместо това, учените демонстрират, че лепкавостта не се дължи на повърхностното нишесте (амилоза), а по-скоро на различен вид от него, наречено амилопектин, което се отделя от оризовото зърно по време на процеса на готвене. Количеството му се различава при различните видове ориз.

Така че разнообразието от ориз - а не измиването, е от решаващо значение за лепкавостта. В това проучване без изненада лепкавият ориз е най-лепкав, докато среднозърнестият и жасминовият отстъпват по този показател, освен това са и по-твърди.

Все пак да мием ли ориза?

Традиционно оризът се измива, за да се изплакне от прах, насекоми, малки камъчета и парчета люспи, останали от процеса на белене. Това е важно в някои региони на света, където обработката му не е толкова щателна и може да ви осигури спокойствие.

Проучване наскоро откри микропластмаси в храната, която консумираме, включително и в ориза. Доказано е, че процесът на измиване редуцира до 20% от тях в суровия ориз.

Същото проучване установява, че независимо от опаковката (найлонова или хартиена), в която купувате ориза, той съдържа същото количество микропластмаса. Нивата на този елемент, освен това, са четирикратно по-високи в предварително сварения ориз, отколкото в суровия. Ако обаче предварително го изплакнете, можете да намалите пластмасата в него с 40%.

Известно е също така, че оризът съдържа относително високи нива на арсен, който абсорбира от почвата. Измиването му премахва около 90% от биодостъпния арсен, но и голямо количество други хранителни вещества, важни за нашето здраве, включително мед, желязо, цинк и ванадий.

За някои хора консумацията на ориз отговаря за малък процент от дневния им прием на тези хранителни вещества и следователно има малко въздействие върху здравето им. Но за популациите, които консумират големи количества ориз дневно, измиването му може да повлияе на цялостната им диета.

Друго проучване разглежда съдържанието на други тежки метали в ориза, като олово и кадмий. То установява, че измиването му намалява нивата им с между 7–20%.

Нивата на арсен в ориза варират в зависимост от това къде се отглежда той, сортовете и начините, по които се готви. Последното проучване от 2005 г. установява, че най-високото ниво на арсен е регистрирано в Съединените щати.

Може ли измиването на ориза да елиминира и бактериите?

То няма ефект върху бактериалното съдържание на сварения ориз, тъй като високите температури убиват всички налични бактерии.

По-притеснително е колко дълго съхранявате варен или измит ориз на стайна температура, тъй като готвенето му не убива бактериалните спори от патоген, наречен Bacillus cereus.

Ако мокрият или вареният ориз се съхранява на стайна температура, това може да ги активира. Те произвеждат токсини, които е възможно да причинят тежки стомашно-чревни заболявания. Така че избягвайте да съхранявате измит или сварен ориз на стайна температура твърде дълго.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епааа

    13 0 Отговор
    Да му мислят китайците! Аз мия пържолите!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    9 1 Отговор
    Вече почвам да мия ориза!
    Кой перилен препарат е най-подходящ?

    Коментиран от #8

  • 6 Нашийник

    2 1 Отговор
    "Това е важно в някои региони на света, където обработката му не е толкова щателна и може да ви осигури спокойствие."
    ------
    В други региони, обаче, е щателна и направо се скъсват от стрес.
    Не знам какви преводачи ползвате, но имат нужда от актуализация.
  • 7 А бе,

    1 0 Отговор
    може и немит !
  • 8 Тръмпи

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Белината.