Last news in Fakti

12 Юли, 2023 16:19 1 689 9

Езикът на мъж стана зелен и космат в резултат от тютюнопушене и прием на антибиотици (СНИМКА)

  • език-
  • страничен ефект-
  • окосмен език-
  • тютюнопушене-
  • антибиотици

Състоянието е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените

Езикът на мъж стана зелен и космат в резултат от тютюнопушене и прием на антибиотици (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Мъж от Охайо страда от нетрадиционен и смущаващ страничен ефект в резултат от тютюнопушене и прием на антибиотици.

64-годишният мъж отишъл на лекар две седмици след като забелязал, че езикът му е започнал да променя цвета си – станал зелен. Около три седмици преди посещението си при лекаря той изкарал курс на лечение с антибиотика клиндамицин, защото имал инфекция на венците.

Мъжът бил пушач макар да не се посочва откога и по колко е пушил. Специалисти от New England Journal of Medicine, които проучвали необичайния случай, не могат категорично да потвърдят, че състоянието е причинено конкретно от употребата на тютюн, антибиотици или е комбинация от двете.

Предишни изследвания по темата обаче показват очевидна връзка между пушенето на цигари и здравето на устната кухина, включително факта, че те могат да предизвикат натрупване на плака и бактерии. Антибиотиците също могат да повлияят на микробиома на устата, като променят бактериите и им позволяват да се събират именно на езика.

В крайна сметка на мъжа е поставена диагноза, която е наречена "окосмен език", пише ladyzone.bg. Състоянието се характеризира с необичайно покритие на горната повърхност на езика и се дължи на натрупване на мъртви кожни клетки на местата, където се намират вкусовите рецептори, известни също като папили. Липсата на стимулация или търкане на горната част на езика може да позволи натрупването на кератин - същият протеин, от който се състои човешката коса.

В резултат на това папилите стават по-дълги от нормалното, поради което езикът изглежда "окосмен". Когато папилите не се отделят правилно, в подобните на косми израстъци могат да се натрупат различни неща, което води до различни оцветявания.

Други вещества, включително бактерии и дрожди, също могат да попаднат в удължените папили. Обикновено няма симптоми, въпреки че в някои случаи има усещане за парене по езика при натрупване на бактерии и дрожди.

Състоянието е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените. Обикновено оцветяването е черно, но в резултат на това езикът може да стане кафяв, жълт или зелен.

Антибиотиците, подобни на тези, които пациентът е приемал, могат да доведат до образуване на нови бактерии в устата, които да се натрупат и да доведат до окосмяване на езика. Основните рискови фактори включват тютюнопушене, дехидратация, лоша хигиена на устната кухина и антибиотици, се посочва още в изследването на случая.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джили

    0 0 Отговор
    Този екземпляр има редки зъби и космат език
  • 2 Да позная от 1 път

    17 1 Отговор
    Лекарството е от САЩ. Що народ затриха с "иновативни" лекарства
  • 3 А от алкохола

    6 0 Отговор
    По търговските обекти
    Мъжете са с уголемени, подпухнали глави и
    Изглеждат като бременни. Що ли?!
  • 4 Така така

    6 0 Отговор
    И на това му казват лекарства дави имам и фармацията за нищо не ставаща.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Артилерист

    3 0 Отговор
    Горкият нещастник. Пък аз помислих, че е шега и става дума за Зеленски...
  • 7 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Извода е - спрете антибиотиците
  • 8 Роза

    3 0 Отговор
    Ужасна гледка!Дано да успеят да излекуват този нещастник!Но може би има полза от такива статии,за да видят хората до какво може да доведе съвременната фармация,цигарите и нездравословният начин на живот!Човекът сигурно има и други заболявания,които вкупом са довели до този резултат.
  • 9 ЕлПатрон

    1 0 Отговор
    Край на лизането.