Last news in Fakti

13 Юли, 2023 18:17 2 456 9

3 причини, които ни пречат да отслабнем

  • отслабване-
  • стрес-
  • тревожност-
  • липса на сън

Липсата на сън и хроничният стрес затрудняват отслабването

3 причини, които ни пречат да отслабнем - 1
Снимка: Shutetrstock

Консултантът по хранене и фитнес треньор Джеф Спирес назова три неочаквани фактора, които затрудняват отслабването. Думите му са цитирани от The Sun.

Според Спирес на отслабването пречат липсата на сън и хроничният стрес. Специалистът обясни, че при стрес в организма престава да се отделя достатъчно количество хормони на доброто настроение - допамин и серотонин, но в големи количества се произвежда хормонът на стреса кортизол. Такива емисии на кортизол правят човека ирационален, склонен към "изяждане" на емоциите и консумиране на много бързи храни, храни с високо съдържание на захар и алкохол, което пречи на отслабването.

Според Спийс единственият начин за решаване на този проблем е чрез промяна на начина на живот и намаляване на нивата на стрес. Могат да помогнат упражненията, медитацията, йогата и релаксиращите ритуали и срещи с близки хора. Освен това той съветва да се установи режим на сън и почивка, да се намали използването на телефон или компютър вечер и да се спре храненето през нощта, тъй като то затруднява заспиването и вреди на фигурата.

Също така, според Стирес, депресията и повишената тревожност могат да забавят отслабването и дори да доведат до напълняване, предава vesti.bg. При всякакви психични проблеми човек обикновено започва да се чувства безполезен, отказва се от здравословни навици и се опитва да заглуши негативните емоции с нездравословна храна. Специалистът препоръчва непременно да потърсите професионална помощ за лечение на депресията, тъй като може да е много трудно да се справите с нея сами.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми то

    8 1 Отговор
    Просто е-плюскайте по -малко
  • 2 Тодор Димов

    3 1 Отговор
    И лакомията. Но тя си е чисто човешко качество. За много хора този проблем възниква след като са "надебеляли"!? Пък после започват вайканията. Как да кажеш на някой, че така е в живота - не може през целия си живот да сме 17-годишни. А само ако се замислим че можеше да е и така...
  • 3 Мъж който е опознал жените добре

    5 6 Отговор
    Никога няма да се хване на въдицата за връзка камоли брак и деца

    Коментиран от #7

  • 4 Много е просто

    8 1 Отговор
    Изразходвайте повече калории отколокот изяждате. Колкото по-малко храна премине през стомаха на човек, толкова по-дълго живее.
  • 5 Демократ

    5 1 Отговор
    Демокрацията ни прави дебели. Едни умират от дебелини други от глад
  • 6 Идън

    10 0 Отговор
    Застоял живот може да е причина както за напълняването - така и за депресията. Когато умът е претоварен и не работи както трябва- работата с ръце и ходенето са спасението. Трябва движение и дори в началото да е трудно- това е и начин да се преодолее депресията и да се намалят килограмите.
  • 7 Търтей

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мъж който е опознал жените добре":

    Ако си опознал жените добре, ще си намериш перфектната за теб.
  • 8 Слаба статия

    0 4 Отговор
    Основната причина е гравитацията.
  • 9 Роки

    2 0 Отговор
    Закуската, обяда и вечерята :Д