Last news in Fakti

23 Юли, 2023 09:04 1 959 4

Джош Хартнет стана на 45 г.

  • джош хартнет-
  • кристофър нолан-
  • опенхаймер-
  • рожден ден

Рожденият му ден съвпадна с лондонската премиера на новата лента на Кристофър Нолан "Опенхаймер", в която участва

Джош Хартнет стана на 45 г. - 1
Снимкa: БГНЕС

2023 е годината, в която Джош Хартнет се завърна под ярките светлини на прожекторите, които така упорито избягваше. Направи го заради лондонската премиера на новата лента на Кристофър Нолан "Опенхаймер", в която участва. Появата му предизвика още по-голям интерес и поради факта, че заедно с него беше и съпругата му Тамсин Егертън, която също не е чест гост на червения килим, пише dir.bg.

Случайно или не, именно на рождения му ден, 21 юли, лентата, за която се твърди, че ще бъде следващият грандиозен кинохит, тръгна по големите екрани. Това беше и един своеобразен подарък за Джош, който навърши 45 години. А може би и едно ново начало.

За почитателите на Джош все още буди недоумение как актьор, за когото се твърдеше, че ще бъде следващият Том Круз в киното, може така лесно да обърне гръб на мечтания от милиони негови колеги блясък на Холивуд. Той обаче го направи точно, когато беше на върха на славата си и изобщо не съжалява за взетото решение. "Бях върху кориците на всяко списание. Не можех да отида никъде, защото папараците не спираха да ме преследват. Чувствах се сам. Не вярвах на никого. Според мен стремежът да стоиш на върха е най-краткият път към нещастието", споделя Хартнет в интервю.

Именно славата, с която се сдоби най-вече заради играта си в хитовите ленти "Пърл Харбър" и "Black Hawk Down", за малко не го принудила да вземе драстичното решение да спре изобщо да се занимава с актьорство.

"Един ден седнах и прекарах не малко време в разсъждения дали цялата тази работа с актьорството в действителност е за мен. Мислих си, че ако се откажа от тази професия, мога да се върна в училище и да започна да се занимавам с нещо друго. Винаги съм искал да бъда художник и ако разполагах с достатъчно средства, можех да се оттегля за малко и да го правя", разказва Хартнет.

Споделя, че признанията, които е получавал, са му се стрували незаслужени. Именно заради нежеланието си да бъде ходеща жива реклама, често бил критикуван от екипите на филмовите студиа, че не отговаря на персоната, която те така упорито се опитват да изградят и да наложат пред публиката.

"Според мен актьорите днес имат повече нужда да се промотират по определен начин, или по-скоро да разберат как ги възприема публиката и да бъдат това, което тя очаква от тях. Аз обаче никога не съм бил добър в това да съм знаменитост. Затова и няма да откриете човек, който да ви каже, че съм добър в това да се рекламирам или да си създавам някакъв публичен имидж", разказва Джош.

Възприятията му обаче не се харесват на шефовете на големите студиа, за които актьорите са част от рекламата на филмите, които продуцират и от които печелят огромни пари. "Гледаха на мен като на човек, който е отхапал ръката, която ме е хранила", спомня си той. "Затова опитах да намеря по-малки филми, в които мога да участвам и в този процес изгорих мостовете си в студиата, защото отказвах да участвам в проектите им", споделя още Хартнет.

Днес, когато филмите за супергерои се произвеждат на конвейер и почти всеки актьор се надява, че ще получи обаждане от агента си с предложение за роля в подобна продукция, за мнозина е недопустимо дори да си помислят, че Джош два пъти е отказвал да изиграе подобен комиксов герой. И то не кои да е, а Супермен и Батман.

"За Супермен си представях, че той би могъл да е образ, който живее в свят, в който се страхува от самия себе си и от собствените си супер сили. Че вече не знае как да бъде Супермен, защото може да взриви всяко нещо около себе си само с един поглед", спомня си актьора за времето, в което е получил предложението да облече костюма на Кларк Кент. Споделя своите виждания за изграждането на образа с шефовете на студиото, които обаче категорично заявяват, че не биха желали подобен страхлив герой да е централен образ във филма им. Това е и причината Хартнет да се оттегли от проекта.

Следва и предложението на Кристофър Нолан да изиграе Батман в трилогията за "Черният рицар", която актьорът също отказва. Признава обаче, че съжалява, че го е направил.

"Казах "не" на грешните хора. Отказах, защото бях много уморен и исках да прекарам повече време със семейството и приятелите ми. Това обаче не е добре, когато си в тази индустрия... А с Кристофър Нолан и Батман си научих урока. След като реших, че това не е роля за мен, не ме взеха и във филма "Престиж". Те, не само че намериха своя Батман (бел.авт. впоследствие изигран от Крисчън Бейл), но и наеха тогавашната ми приятелка (бел.авт. Скарлет Йохансон, която участва в "Престиж")", разказва Хартнет. Е, по всичко личи, че двамата с Нолан са намерили общ език и макар години по-късно, двамата вече работиха заедно по общ проект и феновете на Джош ще го видят в лентата "Опенхаймер".

След като филмът "Черната Далия" на Браян Де Палма излиза по екраните през 2006 г., Хартнет все още притежава достатъчно звездна слава, за да бъде върху кориците на списанията, но за съжаление към името му вече е пришито и определението "провален актьор". Списание GQ го определя като "възстановяващ се тийн идол", който с ролята си в лентата се опитва да се завърне на голяма сцена. Определят го и като натрапена звезда, "чиято вездесъщност дойде толкова внезапно, че докато успеехме да научим името му, вече ни беше писнало да го гледаме." Това е огромен шамар за 28-годишния тогава актьор, чиято продуцентска компания по същото време също бива закрита, без да е реализирала нито един проект.

Така минава почти десетилетие, през което Джош се снима основно в късометражни или независими филми. Завръща се в светлините на прожекторите с филма "Penny Dreadful", където иска да бъде приет като сериозен актьор и визията му да не бъде извеждана на преден план.

"Имаше време, когато ме смятаха за доста голяма работа в бизнеса. Тогава в един проект поисках героят ми да дъвчи дъвка в една от сцените. Това се оказа невероятно сериозна тема, която продуцентите дискутираха дни наред. Накрая казаха не. Те просто имаха идея, която смятаха, че ще могат да продадат чрез мен и героя ми, който зрителите щяха да искат да гледат. А той нямаше как да дъвчи дъвка", обяснява още Хартнет.

Актьорът не крие, че повечето хора в Холивуд изоставят старите си животи, за да се социализират с хора, които биха могли да им помогнат и да ги наемат в следващия си голям проект.

"Колегите, които са на върха, се ужасяват от мисълта, че зад тях стои някой друг, който може да ги измести. Ако това е амбицията ти, да бъдеш на върха през цялото време, винаги ще гледаш през едното си рамо. Аз самият никога не съм искал това. Реших, че искам да имам живот. Това е на първо място за мен и винаги е била най-важната ми цел", категоричен е актьорът.

Джош успява да намери спокойствието, за което мечтае и благодарение на съпругата си Тамсин Егертън. Двамата се влюбват през 2012 г., по време на снимките на филма The Lovers. Оттогава са неразделни и въпреки че и двамата са част от кино индустрията, предпочитат да държат връзката си далече от любопитството на публиката. Джош и Тамсин са родители на три деца, като се врекоха един на друг на интимна сватбена церемония през 2021 г. Те предпочитат да са далече от лудницата на Лос Анджелис, като са се отдали на идиличен и спокоен живот в Хемпшир, където са близо до родителите на Тамсин. Джош обяснява, че когато ангажиментите му го позволяват, прекарва над 90% от времето си със семейството. "Ако работя по някой филм, отивам на снимки и когато те свършат, бързам да се прибера у дома. Там, където искам да бъда", казва холивудската звезда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбрал

    2 8 Отговор
    Кой пък тоя?

    Коментиран от #4

  • 2 муцунка

    0 2 Отговор
    Там съм Ерген дрън
  • 3 завод

    0 3 Отговор
    И какво от туй?!
  • 4 хмм

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "не разбрал":

    Аз си спомням. Помня и защо се оттегли.