Last news in Fakti

24 Юли, 2023 10:41 1 047 12

Властите в Малайзия прекратиха музикален фестивал заради гей целувка на сцената (ВИДЕО)

  • музикален фестивал-
  • малайзия-
  • 1975-
  • рок група-
  • гей целувка

По време на концерт в петък фронтменът на британската рок група "1975" целуна барабаниста и разкритикува законите, ограничаващи правата на ЛГБТ общността в страната

Властите в Малайзия прекратиха музикален фестивал заради гей целувка на сцената (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Властта в Малайзия прекрати музикален фестивал в столицата Куала Лумпур, след като по време на концерт в петък фронтменът на британската рок група "1975" целуна барабаниста и разкритикува законите, ограничаващи правата на ЛГБТ общността в страната, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

"Няма да бъде направен компромис с никой, който оспорва, омаловажава и нарушава малайзийските закони", заяви министърът на комуникациите Фахми Фадзил в публикация в Туитър, след като се срещна с организаторите на форума "Good Vibes". Тридневното събитие трябваше да продължи до неделя.

Участията в Малайзия на британската група "1975" са забранени, обявиха от правителствена комисия, която наблюдава културните изяви и заснемането на филми от чуждестранни граждани.

Еднополовите връзки са престъпление в Малайзия, където мюсюлманите са мнозинство. Правозащитни организации предупредиха за нарастваща нетърпимост в страната към лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Във видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, се вижда как фронтменът на "1975" Мати Хийли целува басиста Рос Макдоналд, след като е произнесъл изпълнена с ругатни реч, в която критикува позицията на малайзийското правителство по въпроса за еднополовите връзки.

Той заяви, че бандата е обмисляла да се оттегли от шоуто, но не е искала да разочарова своите фенове в Малайзия.

"Направих грешка. Когато приехме да направим концерти, не бях наясно", каза той. "Не виждам … смисъл... от покана на "1975" в държава и след това да ни кажат с кого можем да правим секс".

По-късно Хийли прекъсна шоуто, като каза на публиката: "Трябва да си тръгваме. Току-що ни забраниха да влизаме в Куала Лумпур, ще се видим скоро".

Групата не беше открита за коментар.

Фронтменът Мати Хийли беше критикуван за това, че целуна почитател от мъжки пол и на концерт през 2019 г. в Обединените арабски емирства, където също има закони срещу хомосексуални актове.

В разпространено изявление организаторите на фестивала "Good Vibes" казаха, че изявата на групата е била преустановена поради "несъответствие с местните насоки за концерт".

Министърът на комуникациите на Малайзия нарече изявата на групата "много неуважителна“ в публикация в Туитър.

Инцидентът стана преди важни регионални избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на премиера Ануар Ибрахим срещу консервативен мюсюлмански съюз, обвиняващ правителството, че не прави достатъчно, за да защитава правата на мюсюлманите в страната, отбелязва Ройтерс.

Премиерът многократно този месец заявява, че неговият кабинет ще поддържа принципите на исляма, съобщиха държавните медии. Ануар Ибрахим заяви, че администрацията му няма да признае права на ЛГБТ общността.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници, произведени от швейцарска компания и част от колекция, посветена на ЛГБТ общността, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    25 1 Отговор
    27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
    28 И Бог ги благослови.

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    26 2 Отговор
    Все още има нормални държави ! Но ако на Козяк му върже , ще се разправи и с тях !!!
  • 3 Селянин

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    А Дявола се опитва да ги разврати.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смех !

    13 0 Отговор
    Ха-ха-ха ! Каниш отявлени пе.ерасти пък после ги гониш😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    11 0 Отговор
    Англосаксонска наглост, пак се опитват да дават акъл кой как да живее и да нассаждат либерастия
  • 9 Механик

    5 1 Отговор
    В страните от Далечния Изток, Малйзия, Индонезия, Тайланд и пр. голяма част от мъжете си имат вродена слабост към мъжки ласки. Бил съм в тия страни и съм видял.
    Прави сметка, щом в такава страна са забранили концерта на тия, за какви гнусарски джендъри иде реч.
  • 10 Българин

    2 0 Отговор
    Гнусни отпадъци, от септичната яма сащ и острова, друго не може да се очаква, всичкия б ок лук на света се е събрал там.
  • 11 А бе

    4 0 Отговор
    Къде са либерастките кошове за смет, да си защитят дружките?
  • 12 Дългия

    1 0 Отговор
    Божидаро що не кажеш ,, солиста на групата" ами си кълчиш езика ма?