Last news in Fakti

2 Август, 2023 12:00 2 142 6

Гурме! Кухнята на Беларус - своеобразна и различна ЧАСТ 2 (ВИДЕО)

  • беларус-
  • витебск-
  • национална кухня-
  • национални напитки-
  • гурме

Исторически създадената кухня на Беларус съществува повече от един век, през който тя непрекъснато се трансформира под влияние на промените в климатичните особености, географското и териториалното положение, и историческите събития

Гурме! Кухнята на Беларус - своеобразна и различна ЧАСТ 2 (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Една от изключителните страни по своеобразие на храната е Беларус. Имах удоволствието да посетя тази страна по време на 32-ия Международен фестивал на изкуствата „Славянски базар“ и да се докосна до историята, културата, традициите и кулинарията на тази държава. Употребих думата своеобразие, не разнообразие защото беларусите са своеобразни и уникални в разнообразието от приготвяне на различни ястия от картофи. Ако ми дадете на мен килограм картофи и ми кажете да сготвя нещо, аз просто ще ги сваря, докато беларуската домакиня може да ти ги свари по сто начина и да ти приготви сто ястия от същите тези картофи. Това е своеобразието на беларуската кухня.

Страната е богата на история и впечатлява с красива природа, самобитни села с невероятни легенди, красиви големи градове с богати забележителности. Един от тях е Витебск, където бях. И сред цялото това богатство беларуската национална кухня заема специално място. Само когато опитате традиционните ястия, можете да добиете пълна представа за тази невероятна страна.

История на националната беларуска кухня

Исторически създадената кухня на Беларус съществува повече от един век, през който тя непрекъснато се трансформира под влияние на промените в климатичните особености, географското и териториалното положение и историческите събития. Заселниците и жителите на граничните райони играят специална роля в развитието на кухнята и кулинарното изкуство. Днес в списъка на традиционното меню можете да намерите ястия от литовската, руската, полската и украинската кухня.

Основната дейност на беларуския народ – земеделието - оказва значително влияние върху формирането на кухнята. Главното меню е било богато на вкусни зеленчукови ястия, но включвало и месо. По-малко са се консумирали навремето растителните храни. Гъбите, свинската мас, сланината и картофите са били особено популярни както преди, така и сега. Основната разлика между епохите на беларусите и храненето на много други народи е пълното отсъствие на сладкиши и млечни ястия, които са били заменени впоследствие с пайове, палачинки, кисели.

Беларуски национални ястия

Рецептите на съвременна Беларус все още съдържат много беларуски народни ястия, появили се преди много векове. Много ястия имат непроменен състав, а някои са претърпели малка интерпретация. Но, независимо от това, нито една празнична и необичайна маса не може без тях.

Налистники

Въпреки необичайното име, дебелите и плътни палачинки са любими и познати на всички. Това са пълнени палачинки. Могат да бъдат със сладка плънка, месо или зеле. В зависимост от това налистниците могат да служат както като основно ястие, така и като десерт.

Драники

Най-популярното и разпознаваемо ястие на Беларус. В зависимост от сервирането може да бъде както самостоятелно, основно, така и допълнение към други ястия.

„Драники“ се приготвят от настъргани сурови картофи, към които като свързващи елементи се добавят яйце, чесън или лук, подправки и малко количество брашно. В традиционната версия брашното не е включено в състава, тъй като ролята му се играела от нишестето, отделено от картофите.

„Драники“ се пържат под формата на тънки палачинки в горещ тиган с растително масло или разтопена свинска мас и се сервират със заквасена сметана или някакъв друг сос по желание.

Пръжки

Пръжките не са отделно ястие, а се считат за мезе. Добавят се към първите и вторите ястия, за да им придадат наситеност, пикантност, ситост.

Пръжките са малки парченца добре запържено тлъсто месо или лой, от които е изтопена почти цялата мазнина. Най-често се приготвят от коремната част на прасето.

Холодник ( от цвекло)

Холодник“ е традиционна беларуска супа, придобила популярност в кухните на различни страни. Прави се от бульона на цвекло и самите парченца варено цвекло.

Основните съставки се разреждат с цвекло, прясна краставица, зелен лук, копър, варени яйца. Понякога, вместо бульон от цвекло, се използва квас и към него се добавя хрян. Цвеклото трябва да се сервира студено и подправено със заквасена сметана.

Магьосници

Това ястие се среща както в ежедневната или празнична семейна трапеза, така и в кетъринга на страната. В съвременния вариант се приготвят по същия начин като картофените палачинки. Единствената разлика е наличието на пълнеж вътре, който може да бъде абсолютно всичко: мляно свинско месо, мляно агнешко или шилешко месо, гъби, пръжки.

В старата рецепта за основа не са взимали настърганите картофи, а обикновено тесто, замесено със сок от лук, брашно, яйца и сол.

Драчена

Драчената“ е просто и вкусно ястие за приготвяне, което е така познатият омлет, но печен. Приготвя се от яйца, мляко и сол. Но традиционно в беларуската версия рецептата съдържа свинска мас или бекон.

Запържва се месо в тиган до състояние на пръжки и след това се заливат със смес от яйца и мляко и се изпича в глинен съд. Готовата драчена се сервира на порции, нарязва се като торта и се допълва с кисело мляко. С нея беларусите пият чай или друга традиционна беларуска напитка.

Кнедли "с душа"

Подобно на много други беларуски ястия, основната съставка на „кнедли“ са картофите. Настъргват се на ренде и отделно се приготвя плънката - кайма или гъби.

Картофите се нареждат под формата на плоска торта, в средата се поставя пълнеж и се оформя топка, която се вари във вряща вода, докато омекне. Кнедлите се сервират със заквасена сметана, пържен лук и мас или различни сосове.

Картофена „бабка“

Едно от най-известните традиционни беларуски ястия, което също се приготвя от картофи. Натриват се на ренде, леко се изстискват и се смесват с предварително запържената кайма или пръжки.

За да завършите вкуса, към ястието се добавя черен пипер, пържен лук, сол, подправки. Разбърква се отново, слага се в тавичка и се пече в умерена фурна. Картофената „бабка“ се поднася още гореща и обилно овкусена със заквасена сметана.

Мочанка

Друго класическо беларуско ястие е „мочанка“. Приготвя се от запържени в тиган ребра, към които след това се добавя малко вода и се задушават повече от 15 минути.

Зелените подправки, лукът, солта и брашното се добавят към получения бульон, което го прави вече на сос. За да добавите наситеност, в него допълнително се поставят пържено месо, пушено месо или наденица. Ястието се сервира с палачинки, които се потапят в гъстия сос.

Кулага (саладуха)

„Саладуха“ е десерт, наподобяващ желе. За приготвянето му се вземат малини, къпини или всякакви други горски плодове, които се варят на слаб огън до пълното им разваряване.

След това към масата се добавят захар, малко количество вода, брашно или нишесте и се вари, докато се получи консистенция на желе.

Журек

Журек“ или „жур“ е древна супа от овесени ядки. За да се получи филтриране на овесените ядки, овесената каша се залива с вода в продължение на няколко дни и се настоява.

Получената течност се прецежда и се довежда до кипене. Към нея се добавят лук, свинска мас и варени картофи. В зависимост от териториалните особености вариациите в предлагането и състава на супата „жур“ могат да се различават.

Хляб с квас

Традиционен беларуски хляб от тъмно брашно замесен с квас. Приготвя се на базата на квасено брашно и се пече във фурна или пещ. Особеността на този хляб е не само в неговия богат вкус и ярък аромат.

Благодарение на специална рецепта, той практически не застоява дори при дългосрочно съхранение. А вкусът му е наистина уникален и неповторим. Никъде по света няма такъв хляб!

Верещака

Едно от най-древните беларуски народни ястия, по отношение на подготовката и състава напомня на „мочанка“. Тук се използват и свински ребра, които се задушават в тиган.

Но за разлика от предишната рецепта, „верещака“ включва пресовани моркови, манатарки, лук, целина. Всички съставки се смесват, брашното се добавя към бульона, докато се получи гъст сос и готовото ястие се сервира с палачинки или картофените палачинки „драники“.

Традиционни напитки

Напитките винаги са били неразделна част от всяка култура. Беларус не е изключение. Освен националните ястия, напитките разкриват характера на страната и нейната история.

Най-традиционните беларуски напитки включват:

Питеен мед – използван е още в древността. Това е опияняваща напитка на основата на вода и ферментирал пчелен мед. Съдържанието на алкохол не е голямо. Тази напитка може да се намери не само на семейната маса, но и в заведенията. Често се включва в менюто на национални ресторанти, където напитката се сервира на доста висока цена.

Збитен - в класическия вариант представлява безалкохолна отвара от подправки и билки, подсладена с меласа, захар или мед. Най-често се пие през зимата, за да се стоплят хората в студените зимни дни. С течение на времето традиционната рецепта претърпява промени и днес на трапезите на беларусите можете да намерите алкохолен „Збитен“ на базата на бира или с добавка алкохол. Като правило, в допълнение към основните съставки, той включва индийско орехче, дафинов лист, карамфил и дори ряпа или хрян.

Плодовите напитки, наречени „морсове“ са популярни в Беларус, те се правят от диви горски плодове, богати на витамини - червени боровинки, клюква, къпини, горски малини, горски диви ягоди, трънки, лилави боровинки.

Медовината е слабоалкохолна напитка, съдържаща от 1 до 9% алкохол, произведена чрез ферментация на течност, състояща се от вода, мед и мая. Медовината няма нищо общо с питейния мед и се цени не само заради специалния си вкус, но и заради полезните си лечебни свойства.

Квасът е традиционна напитка, в която беларусите разбират много и се считат за истински гастрономи и специалисти. В републиката се цени не само традиционната версия на хлебния квас. На рафтовете на магазините можете да намерите тъмен квас, оригинален квас с хрян, копър, черен пипер. Тази напитка се предлага за продажба през цялата година. В Беларус дори провеждат фестивали на квас с дегустации и забавления.

Хреновуха е известна алкохолна напитка, която е популярна и в други страни. Прави се от водка, която се залива с прясно настърган хрян.

Крупник е сладникава алкохолна напитка, подобна на вкус и консистенция на ликьор. Включва мед, подправки, алкохол и богат набор от различни ароматни подправки и билки: индийско орехче, джинджифил, карамфил, ванилия, канела.

Старка е тинктура с вкус на уиски, получена чрез двойна дестилация на ръжена мъст и по-нататъшно отлежаване на получената водка в дъбови бъчви.

Зубровка е силна тинктура с богат състав. Включва бизонова трева, известна със своите полезни свойства и придаваща на напитката лека горчивина, натурален мед и инфузия на ръжени сухари.

 

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, Беларус, гр. Витебск, "Славянский базар"

Картофена спирала


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си...

    5 12 Отговор
    Айде пак с тоя Витебск...имали древна кухня на около 100 години..глупости на търкалета..И на това нещо ако му викаш кухня..да дъниш картошки всеки ден по три пъти като ненормален..че и гурме бика..а стига с тия фейлетони. Всеки знае кои са най-добрите кухни- френска българска, турска и гръчка..изобщо Средиземноморската е призната като №1..пък като толкоз ти харесва Беларуската, да си бе останала там..хем Комбайнера щеше да си направи политическа реклама...
  • 2 Също

    6 8 Отговор
    Като руските буламачи
  • 3 Просто човек

    4 6 Отговор
    Оля, то бива-бива, ама твоето НЕ се трае ..да си беше останала в Блатото!
  • 4 плюс минус

    7 1 Отговор
    И зантересни ястия и рецепти.
    Ще опитам да приготвя някои от тях.
  • 5 Некой си...

    2 3 Отговор
    Към авторката ..за 4 часа- 400 преглеждания, 4 коментара и три от тях отрицателни..много пресоляваш манджата , драга Оля..ако не е рожден ден на майка ти, ще са твоите сърдечни трепети с Горби или гушкането ти с оня пен..ел, Гузманов..не е лошо да преразгледаш мястото ти в тоя сайт, и да влезеш в час..щото личните ти преживявания, проблеми и трепети никого не го интересуват....критиката ми не е хейт, а де се приема като градивна..
  • 6 Росица

    5 4 Отговор
    поредната интересна статия да една непозната култура. И аз ще пробвам някоя от манджите, защо пък не. А на Оля само браво за авторските сатии, а не за претисаните такива като на другите. Тя прави авторска публицистика, много над бруталната лъжлива и копи-пейст журналистика. Оля пише и твори, и точно личните преживявания се казват - РЕПОРТАЖ. Това го пиша за много знайковците. Блестящи репортажи, браво! Продължавай си напред, момиче!