Last news in Fakti

5 Август, 2023 12:57 13 013 10

Рибар от Царево се похвали с уникален екзотичен улов

  • риба-
  • рибари-
  • риболов-
  • улов-
  • рядка риба-
  • царево-
  • черно море

За тази риба някои опитни рибари казват, че и два живота не стигат понякога, за да я уловиш

"Каква е тази риба? Уловът тази сутрин е екзотичен". Така озаглави публикацията си във Фейсбук от тази седмица рибар от Царево, цитиран от plovdiv24.bg. "Ти да видиш, какви риби имало в Царевското море", шегува се друг.

Каква всъщност е уникалната риба, хваната от рибаря?

От снимките в галерията става ясно, че рибите вероятно са два вида - минокоп и скорпид.



Моретата крият какви ли не чудновати риби, включително и нашето Черно море. За една рибата със странно име минокоп обаче се казва, че и два живота да има човек, може да не успее да я опита.

Тази забележителна морска обитателка не може да се хване на въдица, тя дори не кълве стръвта, която се хвърля. Достатъчно умна е, за да подмине рибарските мрежи и да не се заплете в тях. Само изключителен подводен ловец с харпун може да надхитри и вземе за трофей минокоп.

Рибари, изкушени от изключително трудната за улов риба, разказват легендата за костния кръст, скрит в подчерепната кухина на минокопа. Рибарско поверие носи мълвата, че тази кост носи късмет на своя притежател, благоденствие на дома му и слука на рибаря. Затова който има редкия шанс да се сдобие с нея, трябва да я пази за талисман.

Минокопът в България много често е наричан милокоп, но става въпрос за една и съща риба. Научното название на вида е sciaena cirrosa и принадлежи към семейство skiainidon - Минокопови. Това е хищна риба, която се храни предимно с малки рибки. Доста плаха е и бяга при най-малка индикация за опасност, независимо колко апетитна изглежда стръвта, към която се е насочила.

Минокопът има доста благ външен вид. Тялото на минокопа е високо, леко сплеснато. Лесно се разпознава по сребърно сивия си цвят от двете плоски страни, черния си гръб и мустаците под върха на брадичката. Израстъкът има сетивна функция и помага на рибата да се ориентира и да опипва и сканира дъното.

Много често рибарите бъркат минокопа с морската врана. И двете риби са хищни, със светкавични реакции и са труден улов при подводния риболов. Сходната биология на рибите ги прави трудно различими, но морската врана е по-малка. Има разлики и в оцветяването.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кънчо

    17 14 Отговор
    И какво като я улови брата рибар?!!
    Удължи ли му се живота с още един? простотии

    Коментиран от #7

  • 2 Името

    11 2 Отговор
    ѝ е минЕкоп !
  • 3 От мурьету

    16 4 Отговор
    Айде народе, мунукоп стек по 100 лв грама балъци...
  • 4 Мдааа

    10 0 Отговор
    Аз предпочитам Рено Талисман
  • 5 Доле

    9 6 Отговор
    Тоя рибар съм сигурен, че има и друга БГ мечта - мерцедес, ако може 30 годишен!
  • 6 Валентин Вълев

    10 1 Отговор
    Интересно, изглежда в Егейско море не се чакат по два живота, има я в почти всеки крайбрежен ресторант под името минокопи, малко преувеличавате, както и в предните статии - за морския дракон.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баш рибарина..

    13 3 Отговор
    Глупости на търкалета..Хванал съм над сто такива минокопа в Йонийско море. Не била кълвяла на въдица..кълве си най-добре даже. На един голям червей-МАНА му викат.. първи братовчеди да със сикьоса или по нашему- морска врана. Много пресолявате манджата от време на време. И да, тази риба я има навсякъде по рибните пазари на Средиземноморието. Скъпичка е, под 15 евро не можеш да я намериш ..но пък си заслужава парите..
  • 9 Шиби- риби

    6 1 Отговор
    С.иганска риба , лесно се хваща и умира бързо.
  • 10 Иван

    8 1 Отговор
    Вчера в Созопол уникална риба, днес в Царево.....Поморие и Несебър спите ли? ;))))