Last news in Fakti

9 Август, 2023 11:45 2 028 0

Тейлър Суифт разлюля лято 2023

  • тейлър суифт-
  • турне-
  • eras-
  • лято 2023-
  • звезда

Американската певица е безспорната звезда на лято 2023

Тейлър Суифт разлюля лято 2023 - 1
Снимка: EРА/БГНЕС

Американската певица Тейлър Суифт е безспорната звезда на лято 2023. Световното ѝ турне "Еras" със сигурност се нарежда сред събитията на тази година, чупи рекорди и буквално разтърси Земята - по време на концерти в Сиатъл феновете предизвикаха сеизмична активност, равняваща се на земетресение с магнитуд 2,3. Това се случи на 22 и 23 юли, когато двете изяви на Суифт събраха общо 144 000 души. Те или озвучителната система са предизвикали измерената сеизмична активност, обяви американски експерт.

Последното турне на американската звезда беше през 2018 г. , след издаването на албума "Reputation". А за този период музикалният каталог на Тейлър Суифт значително набъбна, като тя издаде албумите "Lover" (2019); "Folklore" и "Evermore" (2020); "Fearless (Taylor’s Version)" и "Red (Taylor’s Version)" (2021); "Midnights" (2022), а последният- "Speak Now (Taylor’s Version)", излезе преди месец. Той е нова версия на продукцията от 2010 г., съдържаща само авторски песни.

Музикалната звезда реши да презапише първите си шест албума заради спор за авторски права с магната Скутър Браун, с когото певицата реши да прекрати отношения в края на 2018 г. Суифт се опита да откупи правата, но без успех. През 2021 г. певицата успя да презапише и издаде отново албумите "Red" и "Fearless", като в новата версия в заглавията е добавено "Taylor's Version". Сега дойде ред и на "Speak Now". Според американски медии съвсем скоро певицата ще преиздаде "1989" и "Reputation", за което намекват публикации в социалните медии.

Шоуто, с което в продължение на три часа Тейлър Суифт радва почитателите си в рамките на световното турне "Еras", включва хитовете от всичките ѝ досегашни албуми, включително и от "Midnights", който е със съвсем нови песни и излезе през октомври 2022 г. На всеки концерт тя изпълнява акустична версия на два сингъла, изненада за публиката.

Певицата, която е на 33 години, и изявите ѝ доминират това лято, въпреки че на турнета са също Бионсе, Брус Спрингстийн, Морган Уолън, Дрейк. Изпълнителката на "Anti-Hero" се радва на огромен интерес от феновете и на голям медиен шум, като с подробности се отразява всичко около Суифт - от пускането в продажба на билетите за концертите, проблемите с нерегламентираната търговия до детайли от живота зад сцената. Преди дни американски медии съобщиха, че всички шофьори, участвали в логистиката за турнето в САЩ, получават специален бонус от по 100 000 щатски долара от певицата заради положения тежък труд.

Дори и в навечерието на финала на американската част от турнето, определено като изключително успешно, от екипа на певицата не съобщават официално данни за продадените концерти. Специализираното издание "Полстар" обаче изчислява, че всяка вечер Суифт реализира приходи от по около 14 млн. щатски долара, съобщи изданието "Ню Йорк таймс". До края на световно ѝ турне, което включва над 140 дати до 2024 г., продажбите могат да достигнат и дори да надхвърлят 1,4 млрд. щатски долара, с което певицата ще подобри досегашния рекорд на Елтън Джон, чиито прощалните концерти по целия свят миналата година отчетоха приходи от 939 млн. щатски долара.

Тейлър Суифт е втората най-богата жена в света, чието основно занимание е музиката, сочи класация на изданието "Форбс". Състоянието ѝ се изчислява на 740 млн. щатски долара, с което тя се нарежда след Риана с богатство на стойност 1,4 млрд. щатски долара. Музиката е основното занимание за изпълнителката на "Umbrella", но тя има своя модна и козметична линия.

Освен с турнето си, Суифт чупи рекорди и в музикалните класации тази година. Тя е изпълнителката с най-много албуми от началото на кариерата ѝ - общо 12, оглавявали класацията "Билборд 200", като певицата подобри постижение на Барбра Стрейзанд и я измести от върха, пише още БТА.

По-рано тази година десет нейни продукции успяха едновременно да влязат в подреждането на авторитетното издание, като девет от тях бяха в топ 50, осем - в първите 40, а три - в челната десетка. Това се случи около месец след началото на турнето, което вероятно провокира голям интерес към записите на Тейлър Суифт. След излизането на "Speak Now (Taylor’s Version)" в началото на месец юли, тя влезе в топ 10 на чарта едновременно с общо четири албума, като стана единствената жива изпълнителка, отбелязвала подобно постижение. Американският тромпетист Хърб Алпърт пък е единственият музикант от мъжки пол с такова постижение, датиращо от 1966 г.

Интересът към концертите на Тейлър Суифт и мащабното медийно отразяване на турнето ѝ са невиждани от 80-те години на миналия век, когато Майкъл Джексън и Мадона бяха на върха на славата - доминация, която развлекателният бизнес до голяма степен приемаше, че не е възможно да се случи отново през 21-ви век, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Турнето "Еras" започна през март с концерт в Глендейл, щата Аризона, като първата му част премина през стадиони в САЩ - последният от тях е в Калифорния на 9 август. До края на тази година Тейлър Суифт има планирани изяви в Латинска Америка, Азия и Австралия, а през пролетта на 2024 г. пристига и в Европа.

Първият ѝ концерт от европейската част на "Еras" е във френския град Нантер на 9 май 2024 г. Първоначалният план предвиждаше обиколката на певицата да приключи през август следващата година в Лондон, но преди дни тя обяви в социалните мрежи, че турнето ще бъде удължено до ноември. "Оказва се, че това НЕ е краят на една ера. Маями, Ню Орлиънс, Инди (Индианаполис) и Торонто: турнето "Eras" идва и при вас през 2024 г.", написа тя в профила си в "Екс", доскоро известен като "Туитър". Малко преди това Тейлър Суифт беше лично поканена в Канада от премиера на страната Джъстин Трюдо, отправил посланието към нея в социалните мрежи.

Изявите на Тейлър Суифт предизвикаха интереса на голям брой нейни колеги, както и на холивудски звезди. На концертите ѝ в различни градове в САЩ се насладиха Шаная Туейн, Шон Мендес и Камила Кабело, Селена Гомес, Дженифър Лорънс, Итън Хоук, Никол Кидман със съпруга си Кийт Ърбан, Лин-Мануел Миранда, Брадли Купър, Дрю Баримор, Рийз Уидърспун, Джулия Робъртс, Чанинг Тейтъм, Джесика Алба, Алиша Кийс и доста други, като повечето от тях се похвалиха в профилите си в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА