Last news in Fakti

12 Август, 2023 10:05 4 159 2

Рецепта на деня: Туршия с тиквички и чесън

  • туршия-
  • консерва-
  • тиквички-
  • чесън-
  • какво да сготвя

Сега е моментът да подготвим вкусни консерви за зимата

Рецепта на деня: Туршия с тиквички и чесън - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 кг тиквички
  • 150 гр сол
  • 150 гр. захар
  • 400 мл. олио
  • 400 мл. оцет - ябълков
  • 10 скилидки чесън
  • 2-3 връзки копър - 100 грама

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват добре и не се белят. Режат на парчета с дебелина половин пръст. Слагат се в тава и ръсят със сол и захар. Разбъркват се добре. Оставят се за два часа да престоят за да се отдели техният сок.

След като изтекат двата часа, се отцеждат, сока се изхвърля и се слагат в голяма цедка (гевгир) и се оставят за още два часа.

Нарязва се на дребно чесън и копър. Смесват се с оцет и олио. С тази смес се заливат отцедените тиквички и хубаво се разбъркват. Желателно е да престоят 10 минути.

С тиквичките се пълнят буркани. Капачките на бурканите се заливат с гореща вода, след 5-10 минути с тях се затварят бурканите.

Бурканите се редят в дълбока тенджера и заливат със студена вода, която да ги покрие. Загрява се и след като водата кипне се варят ( стерилизират ) 5 минути.

Изваждат се и обръщат с капачките надолу. След като изстинат се прибират на хладно.

ВАЖНО: С това количество тиквички се получават 5 буркана с вместимост 600 мл. + един буркан с вместимост 400 мл, пише zvezdev.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    2 4 Отговор
    Вкусът им е като на киселите курношони🤔🧐🥒
  • 2 Хи хи

    4 1 Отговор
    Обърках без да искам "Корнишони"- кисели краставички. 🤔🙀🤣😭🙀 За бурканите, както при тиквичките, така и при краставичките, трябва да са дребни, крехки и младички🤣🤔🧐