Last news in Fakti

12 Август, 2023 14:17 962 5

5 правила за грижа за косата през лятото

  • коса-
  • лято-
  • хидратация-
  • грижа

Липсата на хидратация, жаркото слънце и солената вода могат да бъдат някои от основните причини, които да направят косата ви накъсана, чуплива и без блясък

5 правила за грижа за косата през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Със сигурност лятото е един от най-чаканите сезони. Но то също има своите специфики и освен да мислим коя мечтана дестинация още не сме посетили, трябва да насочим вниманието си и към здравето, като предпазим кожата и косата си. Ето защо в следващите редове ще ви споделим кои са най-необходимите условия, за да се радвате на красива коса и до края на лятото. Ето ги и тях:

Хидратация

Когато говорим за здрава, жизнена и блестяща коса, всъщност имаме предвид коса, която е хидратирана. Наистина, това си остава едно от най-важните условия за здравето ѝ. Защитете я от слънцето, като носите шал или шапка, ограничавайки вредното влияние на UV лъчите. Заменете обикновения калъф за възглавница, на който спите с такъв, изработен от сатен или коприна. Тези естествени материи ще ви помогнат да задържите влагата в косата си, както от продуктите за коса, така и от нейните естествени масла.

Използвайте специално разработени продукти, които да защитят и укрепят кичурите ви. Обърнете особено внимание на специфични формули, особено ако косата ви е боядисана или изрусена. Не забравяйте да добавите към рутината си и хидратиращ шампоан, маска и балсам без отмиване. Винаги, когато имате възможност, носете шапки за плуване, тъй като солта, слънцето и хлорът могат допълнително да увредят косата ви, да я направят суха и чуплива.

Почивка от „тежките“ прически

Лятото е сезонът, през който косата ни е изложена най-много на показ. Ето защо много дами прибягват до боядисване още през пролетта. Въпреки това, не прекалявайте с прическите. Честото миене, връзването на стегнати опашки или пък стилизирането с лак, преса за коса и др. могат сериозно да нарушат структурата на косата. Вместо това се опитайте да си дадете почивка, като изберете по-неангажиращи стилове като плажни вълни, разхлабена плитка, нисък кок, ниска конска опашка и др.

Качествени продукти

На пазара съществуват буквално хиляди формули, които обещават да сътворят чудеса с косата ви. Но не забравяйте, че тя е толкова уникална, колкото сте и вие. Затова избягвайте гръмките рекламни предложения или пък съветите от приятелки. За да получи косата ви качествена грижа, консултирайте се със специалист. Започнете измиването първо с шампоан, като продължите с балсам, маска, след това изберете формула без отмиване и накрая „запечатате“ цялата влага и хранителни вещества в косата си със серум за коса. Така ще блокирате UV лъчите и ще поддържате косата си здрава и блестяща през цялото лято.

Грижа от природата

Ако сте фен на естествената грижа, можете да се обърнете към изпитани природни средства, като маски за коса, балсами или серуми, които да си приготвите сами у дома. Не забравяйте, че едни от най-добрите натурални масла са кокосово масло, зехтин, жожоба, авокадо, арганово масло, масло от макадамия и др. Можете да ги използвате самостоятелно или пък да добавите няколко капки към вашата маска за коса, или пък да си направите домашна такава.

Нежно разресване

Липсата на хидратация, жаркото слънце и солената вода могат да бъдат някои от основните причини, които да направят косата ви накъсана, чуплива и без блясък. Агресивното разресване, скубане и дърпане могат да задълбочат този проблем. Ето защо, освен грижата под душа, обърнете внимание и как третирате косата си след това.

Подсушавайте нежно с кърпа от памук или микрофибър и за предпочитане е да оставите косата си да изсъхне сама, без да използвате сешоара веднага след като излезете от банята. Използвайте гребен с широки зъбци или четка, която е специално проектирана, за да предпази косата от заплитане и накъсване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашист

    3 0 Отговор
    КОСАТА Е НАЙ ВЕЛИКОТО НЕЩО В ЦЯЛАТА БЕЗКРАЙНОСТ ,ДЪЛГАТА КОСА Е НЕЩО МНОГО ПО ПО НАЙ ВЕЛИКО ,,,,,,РАПУНЦЕЛ СЪМ 20 ГОДИНИ НЯМА ДА СЕ СТРИЖА ,А ВЕЧЕ ОКОЛО 11 МЕСЕЦА СИ Я ПУСКАМ ,И СЪМ 5 БИЙТЪЛС МЕТЪЛ АМЕРИКАНО РЕД ЯНКИ
  • 2 Херо

    2 0 Отговор
    Вие Найденова руса или черна сте ?
  • 3 Бая фурни с хляб

    0 0 Отговор
    Трябва да изядете да ме стигнете , оримерно 50000 фурни по 8 хляба хаххахаххаххаххаах

    Коментиран от #4

  • 4 Николай мазниия свинчок филмар

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бая фурни с хляб":

    Са ще се обада на сандов от дб , ще направат клип за теб да българия
  • 5 Хан Ауспух

    1 0 Отговор
    Па правилно е напишете съвети за грижа за разложeн труп.