Last news in Fakti

12 Август, 2023 16:56 4 555 15

Ето какво ще се случи, ако някой умре в космоса

  • смърт-
  • космос-
  • наса-
  • марс-
  • луна

Комерсиалните космически полети може да се превърнат в рутина

Ето какво ще се случи, ако някой умре в космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Няма съмнение, че изпращането на човешки същества в космоса е изключително трудно и опасно начинание.

Откакто хората са започнали да изследват космоса преди малко повече от 60 години, 20 души са загинали – 14 при трагедиите на космическите совалки на НАСА между 1986 г. и 2003 г., трима космонавти по време на мисията на Союз 11 през 1971 г. и трима астронавти при пожара на стартовата площадка на Аполо 1през 1967 г.

Като се има предвид колко сложен е космическият полет, всъщност е забележително, че толкова малко хора са загубили живота си досега. НАСА обаче планира да изпрати екипаж на Луната през 2025 г., както и астронавти на Марс през следващото десетилетие.

Комерсиалните космически полети може да се превърнат в рутина. Тъй като пътуването в космоса става все по-често, нараства и възможността някой да умре по пътя.

Това е един мрачен, но неизбежен въпрос, който трябва да бъде зададен: Ако някой умре в космоса - какво се случва с тялото?

Смърт на Луната и Марс

Екип от лекари по космическа медицина, от Translational Research Institute for Space Health, работи за намирането на нови начини за поддържане на здравето на астронавтите и искат да са сигурни, че космическите изследователи ще са възможно най-здрави по време на техните мисии.

Ето какво би се случило ако някой почине в космоса днес: ако някой умре по време на мисия в ниска околоземна орбита - например на борда на Международната космическа станция - екипажът може да върне тялото на Земята с капсула в рамките само на няколко часа.

Ако това се случи на Луната, екипажът може да се върне у дома с тялото след няколко дни. НАСА вече разполага с подробни протоколи в случай, че възникне подобна ситуация.

Поради сравнително бързото връщане запазването на тялото не е съвсем основната грижа на НАСА. Приоритет номер 1 ще бъде останалият екипаж да се върне безопасно на Земята.

Нещата обаче биха били доста по-различни, ако астронавт умре по време на пътуването от 300 милиона мили до Марс.

При този сценарий екипажът вероятно няма да може да се върне. Тялото ще трябва да бъде върнато на Земята заедно с екипажа в края на мисията - години по-късно.

Междувременно екипажът вероятно ще запази тялото в отделна камера специално направена за трупове. Стабилната температура и нива на влажност в космическото превозно средство теоретично биха помогнали за запазването на тялото.

Но всички тези сценарии ще се прилагат само ако някой умре в среда под налягане, като космическа станция или космически кораб.

Какво би се случило, ако някой излезе в космоса без защитата на скафандър?

Астронавтът ще умре почти мигновено. Загубата на налягане и излагането на вакуума на космоса биха направили дишането невъзможно, а кръвта и другите му телесни течности ще заврат.

Какво би се случило, ако астронавт излезе на Луната или на Марс без скафандър?

Луната почти няма атмосфера - много малко количество. Марс има много тънка атмосфера и почти никакъв кислород. Така че резултатът би бил приблизително същият като излагането на организма на откритото космическо пространство: задушаване и кипяща кръв.

Ами погребението?

Да предположим, че астронавтът е починал след кацане, докато е бил на повърхността на Марс.

Кремацията не е желателна. Това би изисквало твърде много енергия, от която оцелелият екипаж се нуждае за други цели. Погребението също не е добра идея. Бактерии и други организми от тялото могат да замърсят марсианската повърхност.

Вместо това екипажът вероятно ще запази тялото в специална торба за трупове, докато не бъде върнато на Земята.

Все още има много неизвестни за това как изследователите биха се справили със смъртта в космоса. Въпросът не опира само до това какво да правят с тялото.

Трябва да се помогне на екипажа да се справи със загубата, както и на скърбящите семейства на Земята. Тези аспекти от подобна ситуация са също толкова важни, колкото и грижата за останките на загиналия човек.

Но за да се колонизират наистина други светове - независимо дали това е Луната, Марс или планета извън нашата слънчева система - този мрачен сценарий ще изисква планиране и протоколи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодаря за информацията!

    28 3 Отговор
    Отказвам се да пътувам в космоса!
  • 2 Фашист

    1 13 Отговор
    Ще ми ядете ,......., АЗ СЪМ момче ,и ще ви СВЕТКАМ ФИЗИОНОМИЙТЕ с ЧЕРВЕН ЛОБУТ,най добрия мъж е МЪРТВИЯТ
  • 3 Фашист

    12 4 Отговор
    гриндерите ,демократи са СЕЛЯНИ и страхливи кучета ,бай памперса дементния дърт грозник е ПЪТНИК след 1 ГОДИНА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ЩЕ ВИ избиеме всички до последния гриндер демократ,а мъжете ще ги провесиме по стълбовете
  • 4 да де

    15 1 Отговор
    Доколкото знам досега няма нито един загинал в Космоса всички произшествия са станали при излитане и приземяване заради технически проблеми.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Професора

    13 1 Отговор
    Човеците иследват космоса от 6000 годин не от 60. Астрономията е една от най древните науки още човеко. подобните са чертали звезди в пещерите.
  • 7 А НЕ БЕ...А..

    1 17 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    ...ЮРИЙ ГА ГА РИН,А🤔....

    Коментиран от #8

  • 8 да де

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "А НЕ БЕ...А..":

    Глупости Гагарин загива при тренировачен полет с МИГ-15 през 1968г.
  • 9 Няма начин !

    11 1 Отговор
    Кви капсули бе ! Един чувал и през борда.Така се прави от векове !
  • 10 Сарс

    8 2 Отговор
    Щели да замърсят марсианската повърхност. Абе вие добре ли сте? Какво ще и стане на повърхността, няма да поникне коприва ако заровите някой там ли?
  • 11 Тоалетна хартия

    9 0 Отговор
    Да Ви имам лунатичните те проблеми....Ставам гробар на Луната за 100хил. евро на месец...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АКО ЕВРОАТЛАНТИК УМРЕ В КОСМОСА

    1 2 Отговор
    НЕ ГО ВРЪЩАЙТЕ А ПРАТЕТЕ ВСИЧКИТЕ !
  • 14 АКО СЕ НАМАЛИ СКОРОСТТА НА ЛЕТЕНЕ НА

    0 2 Отговор
    РАКЕТИТЕ С КОСМОНАВТИ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ ЩЕ НАМАЛЕЯТ - НЕКА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ !БОЙКО И КИРО СПЯТ ЛИ ?
  • 15 Мемфис

    0 0 Отговор
    Иидиота с ник ФАЩИСТ се е объркал, имал е в предвид КОМУНИСТ-РАШИСТ!