Last news in Fakti

12 Август, 2023 19:15 2 264 9

Учени успяха да отгледат дини на Антарктида (ВИДЕО)

  • учени-
  • дини-
  • антрактида

Там в момента е зима, но се отглеждат летни сезонни продукти

Учени успяха да отгледат дини на Антарктида (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Руски учени успяха да отгледат дини на мразовитата Антарктида. Там в момента е зима, но се отглеждат летни сезонни продукти.

Руските изследователи са отгледали 8 дини като най-голямата от тях нарасна до 12 см в диаметър. Най-тежката е само 1 кг.

Плодовете са засадени в оранжерия в началото на април, използвани са заместител на почвата, торове и специално осветление, както и ръчно опрашване в края на май - поради липсата на пчели.

Това не е първият път, когато учените отглеждат продукция в Антарктида. Доматите, чушките и билките, например, са процъфтявали в оранжерии в миналото, информира bTV.

Дините се появяват на територията на днешен Судан преди повече от 4300 години. Вплитани са и в древните произведения на изкуството в региона, включително в египетска гробница в Сакара. Зрънцето се е развило далеч от студената среда на Антарктика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 0 Отговор
    Че са успели да ги отгледат не значи че са истински сладки дините. Изкуствените торове колко качествен плод или зеленчук ще ти изкарат.

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    От видеото почти нищо не видях но ако е стъклена оранжерия със слънчева светлина ,топлина и всичко което трябва защо не ?не знам ??Казваш сладки дини от години не съм попадала на сладка диня тука да не говоря за онези в Пловдив големите не съм виждала може геграфската ширина да си оказва влияние не знам в нормални условия но не са вкусни като българските.
  • 3 Уса

    7 3 Отговор
    Изтровиха американците с подобни ГМОта набиха им в ДНКто гени от зеленчуци и мозъците им се смалиха до соево зърно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Търговец

    9 1 Отговор
    Сега ще внасяме дини и от Антарктида. Като няма българско производство.
  • 6 Динозавър

    2 3 Отговор
    То, че може - може, ама на каква цена и то 10 см?! Диня под 10 кила, не се яде!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оспри

    0 0 Отговор
    В Антарктида в момента била зимата. Ха,добър ви ден! На Антарктида лято и плаж няма.
  • 9 гръндж

    0 0 Отговор
    Зрънцето се е развило на предната, горна част на някоя представителка на нежния пол. После се е развило и другото зрънце и са станали две зрънца,щръкнали зрънца на дините. А Джорджия си има и мелони.