Last news in Fakti

14 Август, 2023 11:30 2 354 6

Джорджа Мелони на почивка в Пулия

  • италия-
  • джорджа мелони -
  • почивка -
  • пулия -
  • долината итрия-
  • челие месапика-
  • фермата “бенефисио”

Премиерът на Италия Джорджа Мелони избра долината Итрия, за да прекара почивката си в Пулия. Тя отиде на почивка със семейството си в Челие Месапика във фермата “Бенефисио”

Джорджа Мелони на почивка в Пулия  - 1
Снимка: italy24

Премиерът на Италия Джорджа Мелони избра долината Итрия, за да прекара почивката си в Пулия. Тя отиде на почивка със семейството си в Челие Месапика във фермата “Бенефисио”, съобщава news.italy24.press.

Мелони беше там е заедно със семействата на министъра на земеделието Франческо Лолобриджида (женен е за Ариана,сестрата на премиера) и на заместник-министъра по здравеопазването Марчело Джемато.

Чѐлие Меса̀пика е град в Южна Италия, провинция Бриндизи, регион Пулия. Разположен е на 302 м надморска височина. Населението на общината е 20 639 души (към 2010 ).

Легендата

Според легендата градът е основан от пеласгите, на които принадлежат мегалитните структури, известни като specchie. След пристигането на гръцките колонисти около 700 г. пр. н. е. той получава името Кайлия (на гръцки: Καιλία; на латински: Caelia). В близост до селището имаше извънградски светилища, посветени на бог Аполон (близо до съвременната църква Сан Роко) и на Венера (на хълма Монтевиколи).

Градът е бил военна столица на Месапи и се е борил срещу гръцкия град Таранто при неговия опит да получи проход към Адриатическо море. През римско време почти се разпада, а през Средновековието е малко селце, известно като Celie de Galdo, с малък замък. През 1584 г. феодът му е даден на семейство Сансеверино, което разширява замъка и основава два манастира за капуцините (сега изчезнали) и за доминиканците.

Основни забележителности

Днес Чеглие Месапика е очарователен град с добре запазен исторически център, който се отличава с тесни улички, белосани сгради и барокова архитектура. Известен е с отличната си кухня, особено с домашно приготвената паста и традиционните си продукти като зехтин и вино.

Ето някои от нещата, които можете да видите в Челие Месапика:

Замъкът Челие Месапика: Този впечатляващ замък се намира в историческия център на града и датира от 13 век. Построен е от норманите и по-късно разширен от швабите и анжувинците. Днес в замъка се помещават Археологическият музей и Общинската библиотека.

Църква Сан Джовани Батиста: Тази красива барокова църква е построена през 18 век и съхранява няколко важни произведения на изкуството, включително картина на Лука Джордано и дървена статуя на Свети Йоан Кръстител.



Историческият център: Историческият център на Челие Месапика е лабиринт от тесни улички, варосани сгради и живописни площади. Това е чудесно място да разгледате пеша и да се потопите в очарователната атмосфера на града.

Палацо Дукале: Този внушителен дворец е построен през 16-ти век и е бил резиденция на феодалите, управлявали Челие Месапика. Днес той е културен център и е домакин на различни изложби и събития.

Храна и вино: Челие Месапика е известен с отличната си кухня, особено с домашно приготвена паста и традиционни продукти като зехтин и вино. В града има няколко ресторанта и винени барове, където можете да опитате местните специалитети. Градът може да се похвали с добре установена кулинарна традиция и от петдесетте години насам е получил няколко награди, особено за производството на сладолед, сладкиши и пекарни. Сред тях е „бисквитката cegliese“, която е била кандидат за признаване на ЗНП (защитено наименование за произход): това е бисквитка, приготвена с препечени бадеми, лимон и сладко от черни череши, покрита с глазура от захар и какао (наречена “силепо”).

Източник: news.italy24.press


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шампиона

    13 5 Отговор
    И тя се оказа боклук, а имахме някакви надежди за нея и предизборната й кампания..

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Читател

    6 1 Отговор
    Както винаги, много добра статия, за миг се пренесох там, благодаря, поздрави.
  • 3 Mони

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "шампиона":

    Не чакайте по-добро, оти само нинджа, може да утепе нинджа. Хау
  • 4 Исторически парк

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "шампиона":

    Все пак е член на института Аспен 😉
  • 5 вече си заслужи

    1 0 Отговор
    почивка при мусолини, едно топло местенце с може би добра кухня
  • 6 ИВАН

    4 0 Отговор
    Почива, щото се е уморила да се подмазва на сащисаните и да служи на сатаната