Last news in Fakti

15 Август, 2023 15:58 1 688 4

Диетолог посочи как правилно да мием плодовете

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • измиване-
  • миене-
  • накисване-
  • хигиена

Важна стъпка от хубавото измиване на плодовете е накисването им във вода

Диетолог посочи как правилно да мием плодовете - 1
Снимка: Shutterstock

Процесът на отглеждане и транспортиране на плодовете може да доведе до задържане на вредни вещества и замърсители по повърхността им, затова е необходимо да ги измиете добре преди ядене. Диетологът Наталия Нефедова обясни оптималните методи за тази процедура в ефира на радио Спутник.

Експертът подчерта, че първата стъпка е плодовете да се накиснат. Важно е да се отбележи, че измиването може да се извърши без използване на миещи препарати или сапун, докато накисването помага за по-ефективно освобождаване от замърсяванията.

Наталия Нефедова препоръчва плодовете да се накисват във вода за около 30 минути, след което да се изплакнат добре под течаща вода. След това можете да ги избършете с кърпа или салфетка. Тази последователност помага да се отстранят всички възможни нежелани вещества и бактерии от повърхността.

Лекарят не съветва да използвате сапун за измиване на плодовете, тъй като повърхността на плодовете може да абсорбира химикали. Консумирането на измити по този начин плодове може да увеличи риска от хранително отравяне.

При бананите и цитрусовите плодове обаче сапунът може да се използва, тъй като корите им задължително се обелват преди консумация. Въпреки това за тези плодове също се препоръчва да се ограничите до накисване, пише Рамблер.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щурецъ

    2 1 Отговор
    Изкъпете ги правилно в банята в Банкя,с шампоан или ги изплакнете във фонтана ди Треви,където няма треви.
  • 2 щок

    2 0 Отговор
    Експертката подчерта, че първата стъпка е плодовете да се накиснат,без да се натиснат. Избършете ги после с кърпа за ръце или със салфетки-всяка череша,една по една от единия килограм. Динята може да не я бършете,защото ще я гъделичкате.
  • 3 зеленчук

    4 1 Отговор
    Аз пък ги пускам в пералнята на 60градуса-без накисване!
  • 4 Констатираща

    1 0 Отговор
    Като бях ученичка, се смеех когато майка ми миеше плодовете и зеленчуците със сапун и ги миех с вода, но често се разболявах от стомашно-чревни инфекции, а сега винаги ги мия със сапун, но само твърд и то, за пране "Сона", защото има по-малко химикали, но понякога ги мия и със сода бикарбонат. Така никога не боледуваме, защото в сегашните условия, освен химикали и замърсявания по време на събирането и транспорта, най-много се замърсяват в хипермаркетите, където се избират и опипват от хиляди хора, които преди това плюят по пръстите си, за да отварят полиетиленовите пликове. Така продуктите стават по-мръсни и от дръжките на количките и кошниците там и едно обикновено накисване и измиване, дори и с топла вода, не би могло да ги обезопаси, особено при епидемии и пандемии.