Last news in Fakti

20 Август, 2023 08:27 3 560 6

Том Круз се отказа от сциентологията

  • том круз-
  • сциентология

От три години актьорът не е посещавал централата на сектата

Том Круз се отказа от сциентологията - 1
Снимкa: БГНЕС

Том Круз вече не се интересува от сциентологията, чийто привърженик беше дълги години. Както стана известно на журналистите, от три години актьорът не е посещавал централата на сектата в Ийст Гринстед, въпреки че почти през цялото време е бил във Великобритания на снимки. Освен това преди Круз е летял до централата с частен хеликоптер.

Как Том Круз се запалва по сциентологията?

Том Круз се интересува от сциентология от 1986 г., когато е запознат с култа от първата си съпруга Мими Роджърс. Ръководителят на сектата Дейвид Мискавидж е близък приятел на актьора от много години и дори е бил шафер на сватбата му с Кейти Холмс през 2006 г. През 2021 г. медиите съобщават, че Круз се е "дистанцирал" от религията и отдавна не се е появявал в централата. По онова време това се обяснява със страховете от пандемия от коронавирус. След като ситуацията с вируса се успокои, актьорът се посвети на работа по филма "Мисията невъзможна", а наскоро дори стана ясно, че ще е продуцент и на тематичен сериал.

За първи път Том Круз започва да губи интерес към сциентологията след брака си с Никол Кидман през 1990 г. Според слуховете именно ръководството на Сциентоложката църква е разрушило брака на актьорите: те не останали доволни от отказа на Кидман да се присъедини към църквата. Въпреки това двете им осиновени деца - Изабела и Конър, остават да живеят с баща си и се придържат към същата религия, което се отразява на отношенията им с майка им.

През 2006 г. Круз се жени за актрисата Кейти Холмс и по-късно се ражда дъщеря им Сури. През 2012 г. Кейти Холмс подава молба за развод и иска пълно попечителство над дъщеря им. Причина за раздялата става и страстта на актьора към сциентологията.

Какво представлява сциентологията?

Привържениците на Сциентоложката църква вярват, че човекът е духовно същество, което живее повече от един живот. В някои страни сциентологията е официално призната за религия, като редица учени я определят като псевдонаука, докато други я описват като "научна религия" или религиозно учение, основано на "гносис", т.е. духовно познание. В Обединеното кралство няма много привърженици на Сциентоложката църква и според DailyMail през 2021 г. е имало около 2000 привърженици на тази секта, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шири

    16 1 Отговор
    Най-сетне,ура,другари!
  • 2 Булпсихопатъ

    13 10 Отговор
    Ще приеме новоукраинската бандероцърковна вяра. Отива да обучава пилотите. Всичките осем.
  • 3 газов инжекцион

    6 2 Отговор
    Томас Круз награби ли Шакирата?
  • 4 Одит

    12 2 Отговор
    В доста държави е забранена тази “наука(сцайенто)-наука(логия)! Наука2, измислена от скучаещ и недоук милиардер на яхтата му.
    Трудно е да се откажат тези които са и членове: изнудват ги със незаконно събрани лични данни.
  • 5 Вероятно

    16 0 Отговор
    Искат и месечни вноски според доходите на дадения човек. Търговците са в храма! Навсякъде по света!
  • 6 Нищо подобно

    1 1 Отговор
    Изходът от тази секта е само с краката напред.