Last news in Fakti

22 Август, 2023 14:56 2 617 5

Италия се бори с нашествие на хищен рак като го яде (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • син рак-
  • италия-
  • меню-
  • храна-
  • морски дарове-
  • морска храна

Инвазивният хищен син рак се размножава изключително бързо, заради което различни ресторанти в Италия го включиха в менюто си

Италия се бори с нашествие на хищен рак като го яде (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Италия се справя с нашествието на хищния син рак, като го включи в менютата на множество ресторанти, съобщи АП.

Рибари, лобистки групи и еколози са обезпокоени от нарастването на популацията на бързо размножаващия се инвазивен вид син рак това лято. За да се справят с животните, лобистката група „Колдирети“ и някои риболовни асоциации се опитват да включат типични американски летни ястия в менютата на италианските ресторанти.

Ракът, който се храни със змиорки и миди, представлява потенциално опустошителна заплаха за морската екосистема и риболова на Италия, пояснява БТА.

Италия е най-големият производител на миди в Европа и третият по големина в света след Китай и Южна Корея, сочат данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН от 2021 г. Синият рак обаче е бърз плувец и ненаситен и агресивен хищник без естествени врагове по италианското крайбрежие – именно заради тези си качества този морски вид създаде трудности за търговците на миди в страната.

Италианското правителство отпусна 2,9 милиона евро за справяне с проблема с мидите, но сега кризата вече засяга и други видове рибовъдни ферми в различни части на Италия.

В лагуната на природния резерват „Орбетело“ в регион Тоскана сините раци се хранят с ципура и змиорки, които са ценен улов през зимата, поддържал местната икономика в продължение на векове и участващ в множество традиционни ястия. Сега рибовъдите откриват змиорките без глави или разкъсани на парчета, а рибарите често намират разкъсани мрежи – доказателство за силните щипки на раците.

Женските сини раци произвеждат около половин милион яйца годишно. Морските биолози вярват, че повишаването на температурата на водата вероятно е помогнало за разпространението и размножаването им.

За разлика от Североизточна Италия, където уловените раци са толкова много, че повечето дори не могат да бъдат продадени, в Тоскана засега почти всички раци се препродават на ресторанти или супермаркети, които започнаха да ги излагат на щандовете си за риба преди няколко седмици.

„Орбетело“ продава раците за по 8 евро за килограм на частни лица или супермаркети. В ресторантите пък за 10 евро могат да бъдат поръчани четири рака на скара или паста с раци, домат, лук, босилек и лют сос.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    2 4 Отговор
    А паяците ядат ли ги,както ядат раците?
  • 2 Местния Козар

    8 3 Отговор
    От утре по нашите ресторанти да има в менюто политици....

    Коментиран от #4

  • 3 въпросче

    2 2 Отговор
    А лобистката група „Кукумберг "к во измечи по въпроса?
  • 4 бечи бечи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Местния Козар":

    мясо
  • 5 Ал Бунди

    1 0 Отговор
    Глупости..в гръчко е пълно с тези сините..даже онзи ден си взех две кила за 15 евро.. много вкусен със спагети....