Last news in Fakti

28 Август, 2023 13:28 1 155 7

Пушачите от младини спират цигарите по-трудно

  • пушачи-
  • пушене-
  • пристрастяване-
  • цигари-
  • отказ от цигарите

Учени настояват законната възраст за употреба на цигари да се вдигне на 22 години, тъй като младите хора се пристрастяват по-лесно

Пушачите от младини спират цигарите по-трудно  - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са по-пристрастени към цигарите и ги спират по-трудно, съобщи "Медикъл Експрес", позовавайки се на научно изследване.

Заради това учени настояват законната възраст за употреба на цигари да се вдигне на 22 години, тъй като младите хора се пристрастяват по-лесно. Резултатите са представени на тазгодишния конгрес на Европейското общество по кардиология, предава БТА.

През 2020 г. повече от един от пет души по света е използвал продукт, съдържащ тютюн. Тютюнът убива половината от своите потребители.

Пушачите под 50 години са четири пъти по-застрашени от развитие на сърдечносъдови заболявания в сравнение със своите връстници. 18 години е легалната възраст за употреба на тютюн в много държави. В някои страни обаче няма ограничения. 9 от 10 възрастни, които пушат цигари, са започнали преди навършване на 18 години, 99 процента са започнали преди 26-годишна възраст.

Изследването се фокусира върху никотиновата зависимост. Проучени са пациенти от клиника за отказване на цигарите в Япония. Участниците са попълнили тест за никотинова зависимост с въпроси като "Колко време, след като се събудите, палите първата си цигара?", "Трудно ли се въздържате да не пушите на места, където това е забранено?", "Колко цигари дневно пушите?". Скалата за оценяване на зависимост е от 1 до 8: 1-2 слаба; 3-4 слаба към умерена; 5-7 умерена; 8 висока. Участниците са били разделени в две групи в зависимост от възрастта на започване на пушенето: под 20 и над 20 години. 20 години е възрастта за легална употреба на тютюн в Япония.

Въглеродният оксид в дъха е използван като индикатор за броя на изпушените за последните 24 часа цигари. Отказът от цигарите е дефиниран като 7 дни без нито една изпушена цигара и нива на въглероден диоксид в дъха под 0.0007 процента.

Участниците са били 1382 души, от които 30 процента са били жени. Средната възраст на посетилите клиниката за отказ от цигарите за първи път е била 58 години. Според данните 556 участници са започнали да пушат преди 20-годишна възраст, а 826 участници за започнали над 20 години.

Резултатите показват, че рано започналите пушат повече цигари дневно - 25, в сравнение с късно започналите - 22. Нивата на въглероден диоксид при рано започналите са по-високи, а пристрастеността при тях се равнява на 7,3 по скала за пристрастеност в сравнение с 6,3 при по-късно започналите.

По-малко от половината рано започнали да пушат - 46 процента, са спрели успешно пушенето. Процентът на отказалите цигарите сред по-късно започналите е 56. Рано започналите да пушат са по-малко склонни да спрат - едва 30 процента.

Според автора на изследването д-р Коджи Хасегава от Националната болница в Киото резултатите показват, че ранната възраст на започналите да пушат е свързана с по-висока никотинова зависимост, дори при съвсем млади хора. Според него преместването на границата за легална употреба на цигари на 22 години или още повече може да намали броя на зависимите от никотин и съответно да редуцира здравните последствия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навикът

    3 0 Отговор
    е втора природа .
  • 2 инж технолог по хранене

    8 0 Отговор
    Не само тютюнът убива своите потребители,а и модерните-бездимни, нагреваеми цигарени устройства също го правят. Въглеродният оксид ,който влиза в дъха е отровен. Цигареният дим изсушава кожата на лицето,появяват се бръчки.Зъбният емайл също се руши. Дихателните пътища,белите дробове трупат смолисти вещества,появява се нелечима кашлица. Тютюнът и пушенето са вредни.
  • 3 веснага ви давам пример

    3 0 Отговор
    за първи път запалих цигара в 3-ти клас започнах да си купувам цигари в 6-7ми клас и завърших средно 2000-та година а ги отказах преди 12г. незнам за колко ранна възраст имате предвид можеби преди детската градина?
  • 4 пуша от 13 годишен

    1 0 Отговор
    и спрях напълно нормалните цигари с бездимните още 2016 като излязоха,спрях да имам постоянна сутрешна кашлица и бронхит всяка зима,но миризмата на бездимните цигари е ок,но на непочистените нагреватели е лоша,а най-добре е да не се пуши изобщо тютюн! Изпаряването е в пъти по-добре от гледна точка на смолисти отлагания!
  • 5 АБВ

    4 0 Отговор
    Аз бях пушач 35 години и спрях цигарите за няколко часа след три байпас на сърцето вече 10 години не пуша
  • 6 Пуших и то

    3 0 Отговор
    доста, по 1-2 кутии дневно. Започнах на 17г. и пуших до 37г. възраст. Оттогава не пуша, сега съм на 66г.
  • 7 Вярно

    5 0 Отговор
    От ученик съм ги пропушил...В началото крадяха от татковите...Хвана ме...бой ядох,но така и не ги отказах...
    Завърших с отличен гимназия,влязох с 5-ца с математика във ВУЗ,служих танкист,следвах,работих,жена загубих преди 20 години...вече съм на 66 и още си ги пуша...
    Усещам,че ми пречат,НО ОЩЕ СЪМ ЖИВ и НЕ МОГА ДА ГИ ОТКАЖА!
    ХАПОВЕ НЕ ПИЯ... САМО ГРОЗДАНКА...
    Знам,че и да ги откажа НЯМА да стигна годините нито на Английската кралица,нито на кралицата на нашата....естрада...:)))