Last news in Fakti

29 Август, 2023 10:31 1 012 0

Шер записва нова музика и спасява слонове в същото време (СНИМКИ)

  • шер-
  • певица-
  • спасителна операция-
  • слонове-
  • свобода-
  • диви животни

Открай време поп звездата е отявлен защитник на правата на животните

Шер записва нова музика и спасява слонове в същото време (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 77 години Шер се завръща в звукозаписното студио, за да запише коледен албум, в същото време пише мемоарите си, преосмисля биографичния филм за нея, върху който се работи от 2 години, започва да гради сладоледена империя с марка Cherlato, но основната ѝ грижа в момента е освобождаването на Били – слон от зоопарка в Лос Анджелис. В обширно интервю за Hollywood Reporter звездната певица и актриса разказва за дейността си за спасяването на четириноги, държани в ужасяващи условия, предава в. Сега.

В края на ноември 2020 г., по време на поредната вълна от COVID-19, Шер смело отпътува от Лос Анджелис за Пакистан, за да осигури безопасното преместване на Кааван – азиатски слон, изнемогващ в порутения зоопарк на Исламабад. Кааван вече е транспортиран в убежище в Камбоджа – кулминация на петгодишно усилие, ръководено до голяма степен от Free the Wild – благотворителната фондация на Шер, която цели освобождаването на животни в плен. Кампанията по освобождаването на Кааван е отразена в документалния филм „Шер и най-самотният слон“.

Публикация, споделена от Free the Wild (@ftwglobal)

Но той не е първото хоботесто, запленило сърцето на легендарната актриса. „Истината е, че спасих Кааван, защото не можах да спася Били и той все още продължава да страда всеки ден“, казва Шер.

38-годишният слон Били е прекарал почти целия си живот в зоологическата градина на Лос Анджелис. Често е имало призиви животното да бъде преселено в убежище; такава е и препоръката от декември на Комисията за хуманно отношение към животните към Градския съвет на Лос Анджелис. Но въпреки че броят на американските зоопаркове, които са затворили или обещали да премахнат клетките със слонове от 1991 г. насам наближава 40, ръководството на зоологическата градина в Лос Анджелис никога не е давало индикации, че ще следва примера им, когато кампанията за преместването на Били се върне за пореден път на дневен ред в медиите. В отговор говорител на зоопарка повтори отново коментара, че зоологическата градина „категорично не е съгласна с дадената им характеристика за грижите и благосъстоянието на нашите азиатски слонове“. Шер обаче няма намерение да се примири. Артистката, филантроп и новоизпечена бизнесдама в сладоледения бранш обяснява: „Отне ми 5 години в съда, за да измъкна Кааван от онази зоологическа градина, но Исламабад най-накрая разбра точно защо трябваше да бъде направено. Сега работим с една от най-развитите (ако не и най-развитата) нации на планетата, Съединените щати, и нашите собствени хора, изглежда, не разбират или не оценяват ефектите от живота в зоологическата градина върху тези същества“.

Звездата признава, че Лос Анджелис се е оказал по-голямо логистично предизвикателство от Исламабад и „това я убива“. И споделя, че мисли през цялото време за Били, който изпитва постоянна болка от подобната на цимент настилка, по която ходи. Той проявявал стереотипното поведение на пленен слон, който страда от дълбока физическа и емоционална болка буквално всеки момент от всеки ден: клати се, препъва се и се олюлява. Вместо да прекарат последните си години в спокойно обиталище с условия, близки до тези, които е имал в природата, зоопарковете държат слоновете, защото са атракция за посетителите и носят големи приходи. Гражданите на Лос Анджелис по същество притежават зоологическата градина, но изглежда нямат правомощията да влияят върху вземането на решения. Повече от дузина слонове са умрели там от 1968-а насам, но за някои от смъртните случаи информация не се дава.

В полезрението на фондацията на Шер са още Люси – слон в Канада и Лолита – делфин във Флорида, които според нея са отглеждани в „ужасяващи места“. От Украйна са прехвърлени 6 лъва, мечка, пантера и тигър. „Влязохме преди войната и направихме всичко, за да ги спасим. Но оставихме мечката, така че трябваше да се промъкнем обратно с голям пикап и да я измъкнем по време на войната“, връща лентата Шер, която изглежда върви по стъпките на своята по-възрастна колежка Бриджит Бардо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА