Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:56 866 2

Индия стартира първата си мисия към Слънцето по-рано от очакваното (СНИМКИ)

  • луната-
  • слънцето-
  • мисия-
  • космическа мисия-
  • сонда-
  • индия-
  • изследване-
  • космос

На 2 септември страната ще изстреля сондата „Адитя-L1“

Индия стартира първата си мисия към Слънцето по-рано от очакваното (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Първата индийска космическа мисия за изследване на Слънцето ще бъде стартирана на 2 септември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания.

Публикацията в платформата Екс, преди известна като Туитър, идва дни след като Индия се превърна в първата страна, приземила космически кораб на неизследвания Южен полюс на Луната.

„Адитя-L1“ (Aditya-L1), първата космическа слънчева сонда на Индия, има за цел да изследва слънчевите ветрове, които могат да причинят смущения на земята и обикновено се наблюдават като „полярни сияния“. Корабът, кръстен на думата за слънце на хинди, ще бъде изстрелян от основния космодрум на страната в Шрихарикота с помощта на индийската тежкотоварна ракета носител „PSLV“, която ще измине около 1,5 милиона километра, съобщи космическата агенция.

„Общото време за пътуване от изстрелването до „L-1“ (Точката на Лагранж) ще отнеме на „Адитя-L1“ около четири месеца“, допълни Индийската организация за космически изследвания в публикация в Екс.

Правителството предвиди еквивалента на около 46 милиона щатски долара за мисията през 2019 г. Индийската организация за космически изследвания не предостави официална актуализация на разходите и не отговори на обаждането за коментар, предава БТА.

Индия има репутация на страна с успешни космически изстрелвания въпреки ниските разходи. Доказателство за това е мисията "Чандраян-3". Бюджетът за последната лунна мисия на страната се равняваше на около 75 милиона щатски долара – това е по-малко от бюджета на холивудския космически трилър „Гравитация“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Човек

    5 2 Отговор
    60% от индийците живеят с под 3 долара на ден, но гордостта от слънчевите подвизи ще им е утеха.