Last news in Fakti

6 Септември, 2023 09:52 2 462 9

Учени "възкресиха" древен червей

  • учени-
  • червей-
  • крионика

По време на изследването учените са успели да „събудят“ група отдавна изчезнали кръгли червеи, които са били затворени в ледени окови от дните на вълнестите мамути

Учени "възкресиха" древен червей - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Подобен сценарий вече е описан в повече от един филм, включително във филма Encino Man (Frozen Californian) от 1992 г., където двама гимназисти откриват замръзнал пещерен човек в градината си, след което го размразяват и се опитват да го въведат в съвременния живот. Сега изследователите са "възкресили" древен червей, живял на Земята в продължение на 46 000 години, и се опитват да видят дали тази стратегия може да работи с хората.

По време на изследването учените са успели да „възкресят“ група отдавна изчезнали кръгли червеи, които са били затворени в ледени окови от дните на вълнестите мамути.

Учени "възкресиха" древен червей

Въпреки факта, че тези древни червеи са били в състояние на хибернация, невъзможно за хората, руските учени смятат, че това може да помогне за „възкресяването“ на замразените хора в бъдеще, пише Daily Mail, цитиран от Glasnews.bg.

Имайте предвид, че някои експерти по крионика смятат, че ще отнеме само около 50 години, за да се съживят стотици трупове, за които се твърди, че са замразени в лаборатории по света. Например, генералният директор на компанията КриоРус Валерия Удалова твърди, че е поставила 94 замразени трупа в своята лаборатория в базата за криоконсервация в Москва.

Твърди се, че повечето от телата в тази лаборатория принадлежат на руски граждани, но една трета от тях идват от други страни, включително САЩ, Франция и Обединеното кралство.

Учени "възкресиха" древен червей

Има няколко начина за замразяване на хора. Някои избират да замразят цялото си тяло - това ще струва 46 000 долара, докато други замразяват само мозъка или главата си - по-евтино е, само 11 000 долара. Всъщност тела или части от тела се поставят в гигантски камери от лаборатории, където чакат, докато учените намерят начин да „възкресяват“ хората.

Новото проучване е проведено миналия месец. По време на изследването учените успяват да върнат към живота отдавна изчезналия червей Panagrolaimus kolymaensis, който е бил в латентно състояние в продължение на десетки хиляди години. Това състояние е известно също като спряна анимация и се характеризира с изключване на тялото, докато телесните процеси станат напълно неоткриваеми.

Всъщност това състояние е позволило на древните червеи да оцелеят десетки хиляди години при сибирски температури. Но за разлика от праисторическите обитатели на Земята, хората не са в състояние да изпаднат в състояние на преустановена анимация, подобно на хибернация, което само по себе си вече е огромен проблем за крионистите.

Според Удалова много животни на планетата са в състояние да изпаднат в суспендирана анимация, да замръзнат и да се размразят. Хората обаче съвсем не са такива. Например, това може да се случи при жаби, които имат много глицерол в тялото си, но ние го нямаме. Тя също така отбеляза, че е малко вероятно учените да успеят радикално да възстановят човешкия метаболизъм, така че да изпаднем в суспендирана анимация като животните. Вероятно ще бъде по-лесно да се създават "нови изкуствени тела".

Криоконсервацията представлява дълбоко замразяване на тялото до - 196°C

Удалова каза, че в "КриоРус" първо извършват операция за обезкървяване на човек, след което тялото му се свързва с нова кръвоносна система, напомпана с "криопротективни разтвори". Те обикновено са антифризи като етилен гликол, които често се използват за защита на непокътнати клетки и тъкани в други области на изследване. В същото време телата се охлаждат до максимална температура от -196°C и се съхраняват в камери, докато учените разработят необходимата технология.

Повечето експерти в областта са съгласни, че това далеч не е просто, тъй като самите химикали, използвани за запазване на телата, могат да бъдат токсични с течение на времето. В резултат на това „размразяването“ на замразени органи може да доведе до животозастрашаващи фрактури, ако скоростта на размразяване не е еднаква в цялото тяло. По този начин учените са съгласни, че ще е необходим огромен напредък в тъканното инженерство и медицината, за да се научат някога как да „възкресяват“ замразените тела на хора.

Удалова обаче смело заявява, че развитието на подобна технология е по-близо, отколкото смятат други учени - тя смята, че това ще стане възможно в рамките на следващите 50-70 години. В същото време Денис Ковалски, президент на Американския институт по крионика, смята, че може да минат "стотици години", преди замразените да бъдат възкресени.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кръстят

    15 3 Отговор
    Денков Габриел
  • 2 йхнкхйких

    8 2 Отговор
    шорош да припка веднага както и ония ротшилд ,рокфелер ! Нали искат да са вечни !
  • 3 факуса

    8 3 Отговор
    едни искат да уморят милиарди хора щот сме много ,тез ще възкресяват
  • 4 Хахха

    4 0 Отговор
    И той стана депотат в България
  • 5 Гоуст

    8 0 Отговор
    Мдаааа. Практиката на съживяване на древни организми ще доведе до унищожаване на съвременните.
  • 6 Пожарникар

    8 1 Отговор
    Които си играе с огъня,
    Се изгаря (лошо)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    5 1 Отговор
    ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ФРАНКЕНЩАЙНОВЦИ! ЯВНО ТЪРСЯТ ОТДАВНА ОТМРЕЛИ БОЛЕСТИ С КОИТО ДА УНИЩОЖАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО.
  • 9 Киро

    1 1 Отговор
    Моята жена преди прераждането.