Last news in Fakti

7 Септември, 2023 17:16 1 105 0

Откриха фосил на най-древния известен сродник на коалата

  • коала-
  • сродник-
  • фосил-
  • учени

Животното е било с размерите на съвременна домашна котка, и вероятно се е хранело с меки листа

Откриха фосил на най-древния известен сродник на коалата - 1
Снимка: Shutterstock

Еволюционни биолози от университета Флиндърс откриха фосил на най-древния известен сродник на коалата в Централна Австралия, съобщи Физ.орг, предава БТА.

Фосилът е намерен в Пверте Марнте Марнте в австралийската Северна територия. Изследването му показва, че животното е било с размерите на съвременна домашна котка, и че вероятно се е хранело с меки листа. Вкаменелостите на мястото са датирани на около 25 милиона години, от епохата на олигоцена. Животното е наречено Lumakoala blackae. Находката се смята за важна, тъй като помага за изясняване на историята на еволюцията на бозайниците в Австралия, особено по време на 30-милионна празнина във фосилния запис.

Изследователският екип, в който участва учен от Университета на Салфорд и друг от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, се надява, че проучването на L. blackae ще даде информация за еволюцията на торбестите животни. За тази цел те са използвали фосилизираните останки като основа за компютърен анализ, който предполага, че L. blackae е бил член на сегашното семейство коали или може би поне доста близък роднина. Те отбелязват, че въпреки тези констатации, L. blackae е имал и черти, напомнящи на други древни торбести животни, като на изчезналите родове Chulpasia и Thylacotinga.

Откриването на L. blackae може да промени и разбирането ни за еволюционната история на Chulpasia и Thylacotinga, пишат учените в Сайънтифик рипортс. Предишни данни предполагаха, че те може да са били свързани с торбести животни от днешна Южна Америка. Но съществуването на L. blackae предполага, че другите две същества може да са били ранни роднини на съвременните торбести, живеещи в Австралия.

На същото място на разкопки са открити два други древни вида коали. Учените предполагат, че находките вероятно ще окажат голямо влияние върху изучаването на еволюцията на торбестите животни в Австралия, тъй като досега в Северната територия не са откривани други фосилизирани останки от предци на коала.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА