Last news in Fakti

11 Септември, 2023 16:30 2 013 1

Откриха черни дупки в звезден куп, близък до Земята

  • черни дупки-
  • черна дупка-
  • звезди-
  • звезден куп-
  • земя

Черните дупки в купа Хиади са най-близките от своя вид до нашата планета

Откриха черни дупки в звезден куп, близък до Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Астрофизици от университета на Падуа, Италия, са установили, че звездният куп Хиади съдържа няколко черни дупки, което ги прави най-близките до Земята, пише месечното издание на Кралското астрономическо дружество, цитирано от БТА.

Звездният куп Хиади се намира в съзвездието Телец на около 150 светлинни години от нашата планета.

Астрофизиците са използвали моделиране, за да оценят еволюцията на небесните тела, влизащи в състава на Хиадите. Резултатите от направения анализ са сравнени с действителните позиции и скорости на звездите в купа.

Според учените наблюдаваната динамика може да съответства на масата и размерите на Хиадите само ако в центъра на звездния куп се намират две или три черни дупки.

Доскоро за най-близката черна дупка до Слънчевата система се смяташе Гая BH1 (Gaia BH1), която се намира на 1400 светлинни години от Земята.

Учените отбелязват, че изследването е помогнало да се разбере как наличието на черни дупки влияе върху еволюцията на звездните купове, и освен това предоставя нови данни за разпределението на черните дупки в галактиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    3 1 Отговор
    Виждам ги, да! Доста притестнително!