Last news in Fakti

11 Септември, 2023 15:15 1 731 5

Стената на плача в Йерусалим бе почистена от молитвени бележки

  • стената на плача-
  • йерусалим-
  • молитвени бележки-
  • еврейска нова година

Поводът е еврейската Нова година

Стената на плача в Йерусалим бе почистена от молитвени бележки  - 1
Снимка: Shutterstock

Камъните и процепите в Стената на плача в Ерусалим бяха почистени от бележките с молитви и желания, които се оставят от вярващите. Процедурата се извършва два пъти в годината под надзора на главния равин. Сега поводът е еврейската Нова година и така ще се направи място за новите бележки, които ще бъдат оставени на най-святото за евреите място.

Събраните бележки след почистването бележки ще бъдат заровени със специален ритуал на Хълма на маслините край града, както повелява традицията, отбелязва NOVA. Отправянето на молитва чрез бележка, която се поставя между камъните на Стената на плача датира от векове. Посетители от цял свят се възползват от възможността молбите им да бъдат чути.

Стената на плача или Западната стена, както още е известна, е един от символите на юдаизма и една от най-посещаваните забележителности в Израел. Тя е наследство от Втория храм в Йерусалим, за който напомня. Храмът е бил разрушен през I век, но Стената на плача поддържа неговата святост сред вярващите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 2 Отговор
    Баце беше се помолил да му пратите частния ключ за конфискуваните биткойни. Гледайте дастигне листчето, докъдето трябва.
  • 2 Соваж бейби

    4 3 Отговор
    Глупости системно ги хвърлят на сметището/така е и с катинарите на влюбените в Париж / ,поне за подпалки за каминта да ги пускат безплатно на хората тези белжки.Когато съм ги гледала си викам на ум, поне да си блъсне главта в стената та взме да стане чудо и спре да се моли ,грехове и чудеса няма .Живееш като добър човек,и действаш за мечтите си със молитва и пости е загуба на време.А и дядо Коледа няма да им донесе подаръци и той е фантазия.
  • 3 Леле,леле

    5 2 Отговор
    Колко трябва да си ПРОСТ да се молиш на камънаци ? Явно колкото Стоичков ! И тоя рева там с подложка за кафе на главата.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Нередно

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Леле,леле":

    Имай уважение към религиозните ценности на всеки един човек без значение дали си вярващ или не.Вътре в теб имай омраза това е твой проблем, но не трябва да се подиграваш с неща, които хората са чувствителни към тях.Казвам ти го като мюсюлманин.Трябва да има търпимост.
  • 5 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леле,леле":

    Стоичков да не е бил напушен ако е наистина ха ха,виж го този пич как целува стената какво ли си представя и на какви ам...и е ?Нормален човек не може да го направи ,на живо ако минавш от там и ги гледаш е невероятно.Имаш усещане че са пуснли лудите от психото на разходка или клиника за наркозависими.