Last news in Fakti

12 Септември, 2023 11:49 2 119 3

Вижте първия български географски глобус, изработен от Неофит Рилски

  • географски глобус-
  • неофит рилски

Той е направен в далечната 1836 година в Габрово

Първият в България глобус е изработен от отец Неофит Рилски и се пази в Църковно-историческия музей към Рилския манастир.

Той е направен в далечната 1836 година в Габрово. Глобусът той е използвал по време на учителството си в Габрово и Копривщица.

Дължината на меридиана е 73,6 cm, на Екватора – 71,2 cm, а на земната ос – 23,4 cm. При тези размери мащабът му е приблизително 1:54 500 000. Изработен е ръчно, като върху сфероиден дървен скелет е опънат картон, облепен със синя дебела хартия.

Щрихите покрай очертанията на бреговете, градусната мрежа, реките и географските имена и понятия са изчертани с черно мастило. Единствено разграничителните ивици между континентите са с цветно мастило. Около Австралия и Океания е използван кафяв цвят, Азия – червен, Европа и между Европа и Азия – синьозелен. Този способ е заимстван от гръцките учебници по география.

Континентите Африка, Австралия и Северна Америка са представени особено вярно. Нанесени санай-големите острови и реки на планетата – Нил, Амазонка, Хуанхъ, Яндзъ, Мисисипи, Волга, Дон, Об, Енисей, Лена, Индигирка, Парана.

Някои части са представени грешно. Големи са размерите на Пиренейския полуостров, Бискайския залив, островите Великобритания и Ирландия, Балтийско море, Бяло море, Каспийско море и полуостров Калифорния. Невярно са представени Балканския полуостров, Скандинавския полуостров, Югоизточна Азия и североизточните части на Южна Америка.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 2 Отговор
    РЕПЛИКА!
  • 2 шааа

    7 1 Отговор
    Твърде непосилно ли е да се публикува снимка на Европа и България от глобуса?

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "шааа":

    Сега е модерно да се натяква за Америка. Вече дори няма да се казва Европа, а ще се казва, континентът, от който тръгнаха откривателите на Америка.