Last news in Fakti

25 Септември, 2023 16:15 1 320 5

Работници откриха осем мумии от времето на инките в Перу

  • работници-
  • мумии-
  • перу-
  • инките-
  • археологически находки

Археологът Роберто Киспе обясни, че в погребалните вързопи вероятно са на двама възрастни и шестима непълнолетни.

Работници откриха осем мумии от времето на инките в Перу - 1
Снимка: Twitter

Работници, разширяващи системата от газопроводи в перуанската столица Лима, откриха осем погребални вързопа от времето на инките, съобщи АП.

По думите на Хесус Бахамонде, археолог от компания „Калида“, която разпространява природния газ в града, разкопките на компанията за проекта за разширяване на системата от газопроводи през последните 19 години са довели до разкриването на повече от 1900 археологически находки, сред които мумии, керамика и текстил. Находките са предимно свързани с гробове на равнинни площи.

В Лима има също още над 400 по-големи археологически обекта. Познати като „уакас“ на местния индиански език кечуа, тези конструкции се намират по върховете на хълмове, които са считани за свещени места.

Броят на реликвите не е изненадващ. Районът на град Лима е бил обитаван от различни племена повече от 10 000 години, преди да бъде установена Империята на инките. След това пък испанските завоеватели създават колониалната култура от 1535 г., пише още БТА.

Бахамонде показа погребалните вързопи на древни мъже, седнали, увити в памучен плат и вързани с въжета, сплетени от лиани, които бяха намерени 30 сантиметра под земната повърхност.

Археолозите от компания „Калида“ смятат, че находките принадлежат на културата, наречена Ичма, която е предшествала инките. Ичма се формира около 1100 г. сл. н. е. и се разпростира из долините на днешния град Лима, след което е включена в империята на инките в края на 15 век, казват учените.

Археологът Роберто Киспе обясни, че в погребалните вързопи вероятно са на двама възрастни и шестима непълнолетни.

Археолозите откриха телата до лули за пушене на опиум, ръчно изработени цигари, обувки, китайски карти за игра, перуанска сребърна монета, изсечена през 1898 г., и сертификат за завършен трудов договор, написан на испански и датиран от 1875 г. в асиенда на юг от Лима.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я гле...

    2 1 Отговор
    А извънземни ли беха ?
  • 2 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    И една във Вашингтон има та страха 9😂😂😂

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БСП на Бунището

    1 3 Отговор
    Ние пък открихме много Мумии от времето на Комунизма в сглобка с БСП и Ваня Григорова..
    Предстои Феминизация!!!
  • 5 мани мани

    0 0 Отговор
    в перу намериха 2 мумии на хуманоидни с 3 пръста, мънинки човекоподобни ... извънземен или земен вид, кой знае :) не са били на голяма дълбочина ... инак динозаври и всякви твари ги намират все на сравнително плитко ... не се копа мно метри надолу ... само когат е имало катаклизъм кат голям земетръс с разместване на плочи континенти са се движели, грамадни цунамита, изригване на вулкани, падане на голям метеорит, тогава вече организмите остават на мно голяма дълбочина и едва ли ше бъдат намерени някога ...