Last news in Fakti

26 Септември, 2023 15:17 2 662 5

"Най-възрастната жена в света" стана на 117 години

  • най-възрастната жена-
  • 117 години-
  • бразилия-
  • рожден ден

Ако рождената ѝ дата се потвърди, тя ще бъде с една година по-възрастна от настоящата рекордьорка на Гинес

"Най-възрастната жена в света" стана на 117 години - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

117-годишна жена, смятана за най-възрастната жива жена в света, е отпразнувала рождения си ден със 107-годишната си сестра в Бразилия.

Сисера Мария дос Сантос е родена през 1906 г., което я прави на 117 години.

Ако рождената ѝ дата се потвърди, тя ще бъде с една година по-възрастна от настоящата рекордьорка на Гинес Мария Браяс Морера, 116-годишна, от Испания.

Сисера отпразнува рождения си ден заедно със сестра си Жозефа Мария де Консейкао, 107 г., на 23 септември, заобиколена от семейство и приятели. Празникът включваше пъстра торта, закуски и аплодисменти от всички гости.

Сестрите споделиха пред местните медии, че тайната на дългия живот се крие във вярата в Бога и в правилното хранене.

Сисера каза: "Мирът на Господ да бъде с нас. Кой може да направи повече от Бог? Всичко е Бог."

А сестра ѝ добави: "Трябва да се храним. Боб, царевица, маниока, картофи."

През по-голямата част от живота си Сисера живее в бразилската провинция. Там тя продава пилета на местния пазар в Параиба, щат в североизточната част на страната.

Внукът на Хосефа Руан казва, че възрастната сестра "произхожда от хора, които всъщност са били поробени".

"Преди пет поколения моето семейство е било поробено. Те са преживели всичко от миналия век и са победили COVID", обяснява той. "Най-голямото щастие на света е да съм с тях тук днес."

Робството се практикува в Бразилия от средата на XVI век до премахването му през 60-те години на XIX век.

Не е ясно дали Сисера или семейството ѝ планират да се обърнат към Гинес, за да я направят официално "най-възрастната жива жена в света", пише още vesti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 Има смисъл

    4 0 Отговор
    само ако си с ума си и се движиш със собствените си крака. В противен случай е Божие наказание и за човека и за близките му.
  • 3 Имам стогодишна съседка тук, в София

    9 0 Отговор
    Моята съседка вчера стана точно на 100 години. Поздравихме я само аз и синът й, който от много години живее зад океана. Пристигна тук по този повод само за седмица. Събрахме се и поседяхме, поговорихме. Беше много интересно и приятно. Родена е в София и е живяла само тук. Не знам каква е тайната - гени, съдба, разумен начин на живот. Просто се чудя.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво на теб

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Имам стогодишна съседка тук, в София":

    Много добре си направил и стократно да ти се връща добрината. А синът зад океана ...не знам как е спокоен за майка си. Вероятно с пари успокоява гузната си съвест, ако изобщо я има. И с какъв кураж живее майка му, това не знам.