Last news in Fakti

27 Септември, 2023 14:29 7 333 46

Трагичната и обречена любовна история на хан Аспарух и Пагане

  • хан аспарух-
  • пагане-
  • любов-
  • трагедия-
  • жрица-
  • тангра-
  • саможертва

Пагане е била неземна хубавица с рядка дарба, която заедно с любовта ѝ към Аспарух ѝ коства живота

Трагичната и обречена любовна история на хан Аспарух и Пагане - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме учили за хан Аспарух. Велик български владетел, създал първата българска държава през 681 г. Той сключил мирен договор с Византия, според който великата сила е задължена да плаща данък на България. Според договора, византийците трябвало да покрият със злато и скъпоценности забит в земята кол с конска опашка, и така са издължавали данъка си. Всички знаем, че символът на прабългарите е бил конят или по-точно конската опашка.

Малко известен факт е, че хан Аспарух е имал любовница на име Пагане. Може би защото любовта им е пламнала много преди той да стане хан, пише Edna.bg.

Пагане е била жрица, дарена с неземна красота и необикновена дарба да предсказва бъдещето. Съвременниците ѝ смятали, че тя можела и да говори с Тангра - главното божество на прабългарите. Малко преди смъртта си хан Кубрат, бащата на Аспарух, вика Пагане при себе си, за да му предскаже бъдещето на народа му. Тя е тази която му казва, че синовете му трябва да се разделят с части от племето в три посоки на страната, за да може при евентуално нападение от армията на хазарите, поне едното племе да има шанс да оцелее. Той се вслушва в думите ѝ и разделя племето. Начело застават Батбаян, Котраг и Аспарух.

Аспарух решава, че иска да вземе Пагане за своя жена. Тя не е съгласна с него, защото знае, че съветът на Великите боляри, наричани още боили, няма да разреши, тъй като той вече е хан, а тя дъщеря на обикновен конник. Ханът обаче е твърдо решен, воден от любовта си към жрицата.

Той свиква съвета на боилите, за да им съобщи решението си, като се надява, че те ще го подкрепят, но не става така. Те му отказват. Ханът недоумява защо боилите не желаят за своя хан най-личната и най-добрата жена, чийто ум и дарби са от висша полза за народа. А всъщност точно това е причината, че е най-личната, най-красивата, най-добрата и дарена с необикновена сила. Точно затова съветът я обрича да бъде пренесена в жертва на бог Тангра.

Пагане за прабългарите е била съвършенството, получило женска плът. Древният закон гласял, че щом се открие съвършен по дарби между народа, никой няма право да го държи в несъвършения свят. Длъжни са били да го пратят при Тангра, за да му служи отблизо, иначе бога щял да ги накаже. Аспарух няма как да не спази закона, защото ако сам той не го спазва, не може да очаква покорство от народа си. А ако народът научи, че ханът е отказал на Тангра, с него е свършено.

И все пак Аспарух не може да се примири с раздялата с любимата жена и иска от същия този болярин, който пръв въстанал срещу решението на хана да вземе Пагане за жена, гаранция, че не я принася в жертва напразно. Боляринът заклева единствената си дъщеря да умре до пролетта, ако е сгрешил. Пагане приема саможертвата си с усмивка и без да се съпротивлява. Тя е пожертвана, а на хана му се отрежда за жена не коя да е, а дъщерята на болярина.

Не след дълго жената на хана забременява, но ражда мъртво дете и умира малко преди пролетта. Това, което съкрушава владетеля, не е, че Пагане е пожертвана напразно, а това, че тя също е носела детето му. Той е принесъл не само любимата си, но и нероденото си дете в жертва.

Пагане не е била войн, не е размахвала саби и щитове по бойните полета, но е имала необичайна дарба. Неслучайно е била личната жрица на хан Кубрат. Чиста и неопетнена, приемала всяка заповед, готова да се принесе в саможертва за народа си. Нека запомним това име - Пагане.

Всички сте чували израза, че зад всеки успял мъж стои по една умна жена. Такава е била Пагане за хан Аспарух. Тя се е пожертвала главно заради него, за да не се усъмни народът в неговата решителност и непоколебимост. И те са му вярвали до последно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    ВЕЛИК
    ПОКЛОН
  • 2 Леля Гошо

    33 4 Отговор
    Откъде измислихте този дивашки портрет на хана?

    Коментиран от #28, #41

  • 3 Тоя мяза на Тиквата

    11 15 Отговор
    Аспарух де.За Пагането не знам ква хубавица е била,но явно по-секси от коня му ще да е..

    Коментиран от #35

  • 4 Майко мила, майко мила

    7 9 Отговор
    любовната история на хан Аспарух и Пагане...... и на Хан Паткан и Виракоча
  • 5 честен ционист

    5 17 Отговор
    Пагане да не се окаже само Айше.

    Коментиран от #36

  • 6 я по сериозно!

    10 14 Отговор
    Тази Пагане същия ли я измисли, който измисли Тангра, Кубрат вместо Кроват както го пишат римски и гръцки хронисти и титлата "Хан" на Аспарух?
  • 7 Красива история

    19 2 Отговор
    Какъв красив и смислен филм би се получил с подходящи творци

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Ъхъъъ

    6 12 Отговор
    Пагането е подскачала около огъня и си го е търсила.....

    Коментиран от #33

  • 9 Последния Софиянец

    16 8 Отговор
    Великата Българска цивилизация е на 50 000 години от преди потопа в Черно море.
  • 10 Такъв бълвоч

    16 9 Отговор
    Само ГЕЙ може да измисли.....
  • 11 !!!?

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Красива история":

    Този наратив е класически с многобройни кавърверсии..."Боливуд" от тях съществува !!!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БимБамБок

    12 2 Отговор
    Безродници и продажници...в туй сте се превърнали вий, прокажено племе!
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Красива история":

    Има Филм Хан Аспарух
    Вижте в
    Ю ТУБ

    Коментиран от #43

  • 15 Малко известен факт е, че хан Аспарух е

    13 2 Отговор
    Имал любовница.......брей да му се не види само една ли бре ?
  • 16 хан Аспарух това го е описал

    8 5 Отговор
    В мемоарите си .....ъхъъъ
  • 17 Ревнах като го прочетох

    5 4 Отговор
    Чиста и неопетнена, приемала всяка заповед, готова да се принесе в саможертва за народа си. Нека запомним това име - Пагане............ Паганеееееееееееееееееееееее
  • 18 Весела

    11 0 Отговор
    ...филма "Хан Аспарух "създаден 1981 г ....си струва да го гледате ...
  • 19 И Паганету

    7 11 Отговор
    била сестра на Айшету !
  • 20 имаджин

    4 2 Отговор
    Всички сме учили за хан Аспарух. ТЪЙ ЛИ? УЧИЛИ СТЕ ЗНАЧИ?! ВИЖ ТИ! МНОГО УЧЕНЕ,МНОГО НЕЩО.
  • 21 Кори Гофф

    2 4 Отговор
    А за Мечо Гуш учили ли сте?
  • 22 дебела кратуна

    14 7 Отговор
    Жалко, че и децата ми са обречени да учат тези глупости...
    Хан Аспарух нищо не е съзадавал, защото не можеш да създадеш нещо, което вече е създадено. Върнал се е, за да си вземем полагащите му се по родово право земи. Конси опашки, номадски племена претопени от славяните.. Препускали препускали из степите на малки кончета и изведнъж им скимнало да минат дунава 100 хил. човека народ, да разбият римската империя и да си направят замък-архитектурен шедьовър за онези времена. Само конни народи ще да сме били...

    Коментиран от #25

  • 23 Боляри.....

    8 0 Отговор
    Пълно с боляри е било тогава, боляр до боляра
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 тука е така

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "дебела кратуна":

    Аз бих се срамувал да пиша по тема, за която имам информация само от училищния чин, исторически романи и филми. За жалост такива са тези, които все още пишат учебниците по история. Защото системата ни им го позволява, а на обикновените хора не им пука.

    Коментиран от #38

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 5 Отговор
    Учудвам се как може една ЛЪЖА, че българските владетели са били ХАНОВЕ, да доведе до такова тотално изпростяване на населението.
    Български ханове е имало по пътищата, сега им се вика "мотели", другото е в сбърканите мозъци на чуждите и наши престъпници-историци.
    "О, неразумний юроде.... ...."-отец Паисий колко ли пъти се е обърнал в ГРОБА, чувайки за тези ХАНОВЕ и не само той, ами Раковски, ами другите ни будители-възрожденци.

    Коментиран от #45

  • 27 Да, да ама...

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Такъв бог не съществува дори и при тюрките. Техния бог е "Тенгри" Проучи първо кой е въвел тази заблуда според неговия прочит на един единствен силно увреден надпис върху каменна плоча на която се четат само единични несвързани букви.
    5. ОYO...................ТА
    6. ГГРА.................НСН
    От тук прави заключение, че
    ТА +
    ГГРА = ТАНГРА
    За да е по убедително Княз става Хан, но като се разклаща тази теория се превръща в Кан и така... Нали никой професор няма да се отрече от научните си трудове, а някои са с томове, където са твърдели подобни дивотии, а някои от тях продължават да получават хонорари за преиздаването им. Затова и днес продължава кашата, забъркана от не един или двама специалисти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 не ви е срам

    11 3 Отговор
    "Пагане" е измислено име! Вероятно като производно на думата паган (езичник). Представяте ли си някой да си кръсти детето Езичница?
  • 30 Човек

    14 7 Отговор
    Нито е бил хан, нито е бил Аспарух. Името му е било Исперих, а титлата кънес, тоест княз. В България никога не е имало ханове. Тези руски лъжи ни ги набиха в главите по комунизма за да се чувстваме някакви мижави пришълци в собствената си земя, която обитаваме от 8000 години.

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 До Последния Сифиянец

    7 0 Отговор
    Глупости - на рисунки, в писмени описания и антропологически изследвания са представени предимно като едри и силни хора !
  • 33 ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъъъ":

    А ти само си го намираш.🤭
  • 34 Ха ха ха ха

    15 3 Отговор
    Бе кой измъдри този, смрадлив пасквил?!!! Пълна лъжа е надрасканото. Какво ще кажете за Стара Велика България?!!! Рожденна дата 23.08.165г. от канасювиги Авитухол(в превод от старобългарски - синът на сърната) Справка - Именник на българските владетели, много подробно обяснено в трудовете на Петър Добрев. А още преди това справка в трудовете на Мовес Хоренаци, Егише(тогавашни съвременници), Ашхарацуйц - арменската историческа география, арабски историци и пътешественици. Още преди това в планината Имеон - днешен Памир и Хиндукуш. Справка Индийските веди и пурани, иранската академия на науките и афганската. Древната столица Български Балх се намира на територията на днешен Афганистан. Градището още стои там. Запазен текст от неизвестен , древен автор гласи:
    Когато след голямата победа великият Кай Лорасп разпусна войските си, рицарите (багатур и от там богатир, на руски) на Езигерт построиха Великия Балх, майката на градовете.
    Друго: Древнобългарският календар, признат от ЮНЕСКО за най - точният, според него ГОДИНАТА Е 7 531, ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ т. е. отговаря на 2023г. Май сме доста по - рано създадена държава, щом сме успели да създадем такъв календар. Защо ли НЯКОИ ТАКА УПОРИТО ИГНОРИРАТ ТОВА И ПРЕИНАЧАВАТ ИСТИНАТА?

    Коментиран от #44

  • 35 2254

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя мяза на Тиквата":

    А Пагане-то е до сущ наша Цьецка. Нея я пренесоха курбан на изборите. И понеже, беше напразно, сега готвят нов курбан, за тези избори
  • 36 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Бери си тютюна и не се прави на интересен!
  • 37 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Човек":

    То, и Гърция няма - казва се Хелас. И с фруги народи и страни е така. Ползваме екзонимът, вместо тяхното нарицателно.
  • 38 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "тука е така":

    Аз пък, бих се срамувал да претендирам за знания от пасквилите по съмнителните интернет страници. В нета е предимно апокрифна литература. Четете учебници и реномирани издания.
  • 39 Шоъе

    0 2 Отговор
    Оженил се и за савската царица и домъкнала много римляни от Индустан!
  • 40 Боже божкеее

    9 0 Отговор
    Диживяхме след художествените произведения българите да учим историята си и от детски приказки...
  • 41 Това е автопортрет

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Гошо":

    Не знаеш ли, че ханът е бил художник и творец
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Нееее

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това беше исторически прочит. Емоционалната страна на историята, символиката не са били на преден план. Който не разбира.....
  • 44 Хахаха1

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха ха":

    А бе, ти откъде ги " изчегърта" тези световно непознати " историографи"?!?!?!!
    Чети си ги
  • 45 Империалистите

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По- добре да си траят.
  • 46 ХхХ

    1 1 Отговор
    По големи глупости не бях чел през живота си. Отивай да пишеш романтични книги. Явно те бива в измислиците