Last news in Fakti

30 Септември, 2023 05:03 3 521 5

Първи фестивал на чесъна зaпочва в радомирското село Долни Раковец

  • долни раковец-
  • чесън-
  • фестивал

Два дни местни и гостуващи производители ще представят традиционни продукти

Първи фестивал на чесъна зaпочва в радомирското село Долни Раковец, предаде БНР. В продължение на два дни местни и гостуващи производители ще представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите е подготвена и богата фолклорна програма.

Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества. Това е чесън с история, твърдят създателите на фестивала, които са се обединили в организация под наименованието „Здраве в скилидка”.

Гостите на фестивала ще плетат венци от чесън, ще опитат вкусната трахана от Ивайловград, малиново вино и вино от Кюстендил, боза от Радомир.

„Ще правим раковско масло, което е много известно. То се прави по много интересен начин и ако не го направите както трябва, то се пресича. Много е специфично за правене, но пък много е вкусно”, разказа Анелия, чието семейство е пионер във възраждането на славата на долнораковския чесън.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.Ш.

    8 1 Отговор
    Да дават субсидия за чесън, че е станал 10лв килото, а не на зърнарите с басейните и майбасите.
  • 2 МАХМУД

    3 4 Отговор
    ЧЕСЪНА ОТ ЧИРПАНСКО Е ИСТИНСКИЯ ЩОТ НЕ ЛЮТИ НИКОГА... ТИЯ ОТ РАДУМИРСКО ДА СИ ГЛЕДАТ РУДНИЦИТЕ И ТЕЦОВЕТЕ И ЖЕЛЕЗАРСКИТЕ ЗАВОДИ...
  • 3 само да попитам

    3 3 Отговор
    фрстивалът на чесъна ли е или на начесаната…? понеже се обърках от снимката
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    "Начесана съм сипах на прасето яж и ти"
    ТКЗС Начесаните