Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 11:32 11 526 4

Най-възрастната ни актриса не се оплаква от пенсията си, но остава на сцена

  • мария стефанова-
  • актриса-
  • възраст-
  • пенсия-
  • театър

Мария Стефанова е на 84 г., но иска да остане на театралната сцена до края на живота си

Примата на Народния театър Мария Стефанова е най-възрастната играеща актриса у нас. На 9 октомври тя ще навърши 84 години, но продължава да се радва на аплодисментите от публиката. През последните години славната актриса се подвизава в спектакли на Народния театър и „Армията“, където играе ролите си с патерица и прекарва повечето си време седнала, тъй като е със счупен прешлен на гърба, който ѝ причинявал ужасни болки, пише Флагман.

Покрай заболяването обаче заради получен ТЕЛК наскоро пенсията ѝ се увеличила драстично. Мария споделя, че от половин година получавала 820 лева месечно и била много доволна от парите за старост. Стигали ѝ за всичко, но изпитвала съжаление към пенсионерите у нас, които живеели с половината на тази сума на ръба на мизерията. Въпреки болките, които изпитвала ежедневно, театралната звезда не искала да се подлага втори път на операция. Тя вече преживяла една, ефектът от която не бил какъвто тя и лекарите очаквали. С вторична интервенция на тази възраст не смеела да рискува, защото специалистите не давали абсолютна гаранция, че ще успее да се възстанови напълно и ще може да се движи.

По-голяма от физическата обаче била болката от самотата. Като момент на най-голямо отчаяние в живота си актрисата определя този, в който съпругът ѝ – художникът Христо Стефанов, се разболял и издъхнал. Смъртта на житейския ѝ партньор ѝ нанесла много тежък удар, а тя все още не можела да го прежали. Много често ѝ се явявал насън и двамата си говорели. Творецът почина преди няколко години вследствие на прогресивен рак на белите дробове. След смъртта на големия художник Мария се затвори в себе си за дълго време, но точно театърът, сцената и вълнуващите срещи с публиката я измъкнали от депресията, която я поглъщала. Крепели я и телефонните разговори с дъщеря ѝ Елена и зет ѝ. Те живеят отдавна в Женева и се прибират рядко у нас, за да посещават Стефанова. Актрисата твърди, че дъщеря ѝ вече е по-мъдра от нея и поради тази причина често се обръщала към нея за съвети. Елена работела като дизайнер в голяма часовникарска фирма.

Макар да е сред най-възрастните действащи актьори у нас, Мария Стефанова твърди, че ако зависи само от нея, ще играе до 100 години. Категорична е обаче, че не би практикувала професията си, ако някое от нужните качества за един актьор ѝ куца.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Млада актриса

    6 30 Отговор
    ЕЕЕ от тия предъртели вампири за нас няма бройки.
  • 2 Идън

    31 3 Отговор
    Една от любимите ми - ,, Всичко е любов,,. Класа. Желая и здраве и още много години на сцената.
  • 3 Абвгд

    19 2 Отговор
    Беше много красива жена като млада, освен талантлива актриса
  • 4 анна

    5 0 Отговор
    Прекрасна актриса и истинска дама. Да е жива и здрава!