Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:21 1 957 5

Сюзан Сарандън стана на 77 г.

  • сюзан сарандън-
  • рожден ден

Вижте любопитни факти от биографията на актрисата

Сюзан Сарандън стана на 77 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Сюзан Сарандън е родена на 4 октомври 1946 година. Тя е носител на наградата "Оскар". Известна е като една от най-отявлените бунтарки и политически активистки в Холивуд, пише focus-news.net.

Актрисата е най-голямата от девет деца. Родителите ѝ се казват Ленора Мари Крисионе и Филип Лесли Томлин - рекламен изпълнителен и телевизионен продуцент и певица в нощен клуб.

Любопитно е, че от страна на майка си, тя е от италиански произход, като предците ѝ са от районите на Тоскана и Сицилия. Завършва гимназията в Едисън през 1964 година, а след това продължава обучението си в Католическия университет на Америка. Докато е в колежа, тя се запознава със своя съученик Крис Сарандън. Двамата вдигат сватба на 16 септември 1967 г. Развеждат се през 1979 г., но тя запазва фамилното си име.

Тя има дъщеря от италианския режисьор Франко Амури. Момичето се казва Ева Амури и също е актриса. От 1988 до 2009 г. Сарандън е във връзка с актьора Тим Робинс, с когото се запознава по време на снимките на "Бул Дърам“ през 1988 г. Те имат двама сина – Джак Хенри и Майлс Гътри.

Сарандън започва кариерата си през 1970 г. във филма "Джо“, преди да се появи в сапунена опера A World Apart. През 1975 г. тя участва в култовата класика на филма The Rocky Horror Picture Show.

За годините си в киното Сюзан има над 90 роли. Едни от най нeзабравимите ѝ превъплъщения са в "Телма и Луиз", "Вещиците от Истуик", "Бул Дърам", "Малки жени" и много други. Получава номинация за "Оскар“ за най-добра актриса за филмите "Атлантик сити“ (1980), "Телма и Луиз“ (1991), "Миро Лоренсо“ (1992) и "Клиентът“ (1994). Тя също така печели наградата БАФТА за най-добра актриса в главна роля за "Клиентът“. Филмът "Осъденият на смърт идва“ е кинопродукцията, която донася на Сарандън "Оскар“ през 1996 година.

Актрисата е вегетарианка. Получава смъртни заплахи заради протестите си срещу войната в Ирак заедно с Джейн Фонда, Шон Пен и дългогодишния си партньор Тим Робинс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    2 4 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 влък

    3 3 Отговор
    Боц-боц,бабке ле!
  • 3 ДжонКурестия

    4 0 Отговор
    Важното е че още си разтваря бузите на Дупето за моя Сочният миКур!!!Много обича да го Ближе и Гълта!!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кадир

    1 0 Отговор
    Добра цица въпреки възрастта.