Допълнителното възнаграждение за качествените услуги в хотела, ресторанта или в таксито днес e едва ли не задължително. Тази традиция датира всъщност от 18 век, когато английската аристокрация, търговци и магистрати са се срещали на чаени партита.
Разбира се, всеки желаел да бъде обслужен с предимство. За целта поставял монета на малките дървени табли, които стояли на всяка маса. Върху таблата била изписана абревиатурата “T.I.P.S.” (“To Insure Prompt Service”), което в буквален превод означава “да се осигури бързо обслужване”, пише сайтът 10-те.
Но как стоят нещата днес? Къде колко бакшиш да даваме? И кои са обществата, в които на бакшиша не се гледа с добро око?
1. Ако почивате в Гърция, от вас се очаква да оставяте 10% бакшиш в ресторанта, в таверните – 1 евро, а в такситата да закръглите сумата нагоре. Подобна е ситуацията и в Турция. Там можете да дадете на камериерката в хотела от 50 цента до 1 евро. Макар и малки, бакшишите са задължителни, ако не искате да ви помислят за невъзпитан.
2. В Тайланд и Малайзия оставянето на по-малко от 10% от цената на услугата дори се счита за обида.
3. Ако сте избрали за почивката си Египет, макар и да не е най-спокойното място в света, ще трябва да се бръкнете по-дълбоко. Там очакваната благодарност се изразява с 15% от сметката в ресторанта, сметката в таксито отново се закръгля, а на камериерките и пиколото обикновено не се дава повече от 1 евро.
4. В САЩ и Канада очакват още по-високи бакшиши. За поръчана пица у дома доставчикът очаква бакшиш от 20 до 25%, същото е в ресторантите. Ако сте си поръчали обаче само кафе, тогава може да се отблагодарите с не повече от 1-2 долара.
5. В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено влиза в сметката и там няма нужда да мислите за бакшиш. Ако все пак сте толкова доволен от обслужването, че искате да оставите бакшиш, можете да благодарите с около 5% от сметката.
6. Даването на голям бакшиш не е типично и за Германия, но е желателно да се оставят около 5 до 10 процента от сметката.
7. В Италия надписът “servizio e copreto” гарантира, че няма нужда да оставяте бакшиш. Той вече е включен в сметката. Обикновено тази сума е от порядъка на 10%.
8. В Португалия и Испания пък дребни монети от по 10 или 50 цента се считат за груба неучтивост. Ако сте в ресторант, по-добре оставете 10 до 15% от сумата.
9. Във Франция можете да оставите “Le pourboire” в размер на 10 до 15%, а в кафенетата – 1-2 евро.
10. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Това важи в пълна сила за реномираните ресторанти, които държат на традициите. Трябва да се отбележи обаче, че привичката да се оставя малка благодарност на обслужващия персонал навлиза все повече и в Далечния изток.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 един от стадото
17:21 05.10.2023
2 Хихихи..
17:24 05.10.2023
3 Красимир Петров
Коментиран от #9
17:34 05.10.2023
4 Гост
17:57 05.10.2023
5 Прединк
18:08 05.10.2023
6 За протокола
18:12 05.10.2023
7 Сиса
19:35 05.10.2023
8 патето Яки
20:00 05.10.2023
9 дядо поп
До коментар #3 от "Красимир Петров":
И 99 % от нашите заведения този процент са си го вземали като са те изръбили с грамажите на порциите и със сметката!Коментиран от #10
20:38 05.10.2023
10 Този коментар е премахнат от модератор.