Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 12:15 1 891 11

Откриха шести основен вкус, който се разпознава от езика

  • вкусове-
  • рецептори-
  • език-
  • нов вкус-
  • учени

Учените твърдят, че езикът реагира на амониевия хлорид по такъв начин, че той трябва да се счита за шести основен вкус

Откриха шести основен вкус, който се разпознава от езика - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора знаят още от училище, че има пет основни вкуса - сладък, солен, кисел, горчив и умами. Но е време да се пренапишат учебниците, тъй като учени от Университета на Южна Калифорния са открили нов вкус, съобщава „Дейли мейл“, предава БТА.

Те твърдят, че езикът реагира на амониевия хлорид по такъв начин, че той трябва да се счита за шести основен вкус.

Амониевият хлорид - или нишадър - не се използва широко по света, но намира приложение в медицината при лечение на ангина, бронхит, болно гърло, синузит и астма. В кулинарията се добавя най-вече в бонбоните със сладък корен. Ако живеете в скандинавска страна, този вкус ви е познат и може би ви харесва, казва професор Емили Лиман, научен ръководител на изследването.

От десетилетия учените знаят, че езикът реагира силно на амониев хлорид. Досега обаче механизмът, който стои зад тази реакция, оставаше неясен.

Известно е, че белтък, наречен OTOP1, е отговорен за откриването на кисели вкусове и екипът се поинтересувал дали амониевият хлорид също може да задейства OTOP1. За да проверят това, те въвели съответния OTOP1 ген в лабораторно отгледани човешки клетки, така че клетките да произвеждат протеина OTOP1. След това те изложили тези клетки на въздействието на киселина или амониев хлорид и измерили реакциите им.

Видяхме, че амониевият хлорид е наистина силен активатор на канала OTOP1“, казва професор Лиман и добави: „Той активира клетъчна реакция също толкова добре или дори по-добре от киселините“.

Допълнителни тестове върху мишки потвърдиха, че тези с ген OTOP1 избягват амониевия хлорид, докато тези без него не се притесняват от вкуса. „Това беше наистина решаващото“, заключи професор Лиман и поясни: „Това показва, че каналът OTOP1 е от съществено значение за поведенческата реакция към амоняка в съединения".

Като се има предвид, че амониевият хлорид не се среща естествено в много храни, изследователите си задават въпроса какво е предимството да го усещаш на вкус. Професор Лиман предполага, че способността да усещаме вкуса на амониевия хлорид може да е еволюирала, за да ни помогне да избегнем консумацията на вредни вещества, които имат висока концентрация на амоняк.

"Амонякът се съдържа в отпадъчните продукти - спомнете си за торовете - и е донякъде токсичен", каза тя, като допълни: „Така че е логично да сме развили вкусови механизми, за да го откриваме“.

Изследователите предупреждават, че това е много ранно изследване, но се надяват, че техните открития ще насърчат по-нататъшни проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислех!Че марийчето е експерт,

    1 0 Отговор
    Оказа се,че божътъкрава ги разбиралъ тея работи
  • 2 Ко речи?

    10 0 Отговор
    Какво е умами? А лютото къде остана?

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Язе

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ко речи?":

    То винаги е умами. Ако е утати, значи е минал на другия бряг.
  • 4 Калайджията

    5 0 Отговор
    За този вкус ние, сиганете, знаем барем от 300 години. Откак почнахме да калайдисваме с нишадър.
  • 5 Зевс

    9 3 Отговор
    Умами е мононатриевия глутамат, който е адски вреден, но го слагат във всички храни да ядем повече. Българските учени са открили седми вкус, на краварски г ъ з, изследването е проведено в НС и МС.

    Коментиран от #7

  • 6 Еее...

    6 0 Отговор
    Ако питате някоя жена , ще ви каже , че е открила още един вкус , който и харесва.
  • 7 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    По отнощение на натриевия глутаминат мога да ти дам пример.
    В Азия, Далечния Изток, когато влезеш в заведение, на масата има сервирани две панички. Малки панички с малка порцеланова лъжичка с плоско дъно.
    Та, в едната паничка има 1-2 лайма, а в другата има по една чафена лъжица чер пипер, сол и натриев глутаминат.
    Какво прави местния човек когато влезе и седна на такава маса? Срязва лайма и го изстисква паничката със сухите подправки. Разбърква хубаво и после с лъжичката си гребе от сместта и си овкусява храната, поливайки я.
    Това го ядат всеки ден и на всяко ядене. Не съм забелязал китайците (например) да са на изчезване.
    Ти забелязал ли си?

    Коментиран от #8

  • 8 Зевс

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Въпрос на вкус казало кучето и се близнало под опашката. Те там ядат всичко, което мърда, хапвай и ти скорпиони на шиш и живи октоподчета примерно като искаш да ти се дръпнат очите ;)
  • 9 астробой

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ко речи?":

    Натриевия глутамат е умами

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.