Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 15:58 1 970 4

Звукът, който най-силно плаши животните, е... човешкият глас

  • глас-
  • човешки глас-
  • човешка реч-
  • животни-
  • страх

"Страхът от хората е вкоренен и широко разпространен", казват биолози

Звукът, който най-силно плаши животните, е... човешкият глас - 1
Снимка: Shutterstock

Със своите лапи с остри нокти, управлявана от пулсираща маса от чисти мускули, остър поглед, ловки рефлекси и смазващи челюсти, лъвовете със сигурност не са хищник, с когото повечето животни имат интерес да си играят. Особено като се има предвид, че те притежават и интелигентността да ловуват на глутници, пише „Science alert”.

"Лъвовете са най-големият групов сухоземен хищник на планетата и затова би трябвало да са най-страшните", заявява природозащитникът Майкъл Клинчи от Западния университет в Канада.

Но в над 10 000 записа на диви животни в африканската савана 95% от наблюдаваните видове реагират с много по-голям ужас на звука на съвсем различен звяр. Това животно дори технически не е върхов хищник. Това сме ние - хората, пише БГНЕС.

"Страхът от хората е вкоренен и широко разпространен", казва Клинчи. "Съществува идеята, че животните ще привикнат към хората, ако не бъдат ловувани. Но ние показахме, че това не е така."

В експериментите си екологът от Западния университет Лиана Занет и колегите ѝ пускат серия от гласове и звуци на животните на водопой в националния парк "Голям Крюгер" в Южна Африка и записват реакцията им.

Тази защитена зона е дом на най-голямата останала популация от лъвове (Panthera leo) в света, така че останалите бозайници са наясно с опасността, която представляват тези хищници. Изследователите излъчват звуци от човешки разговори на местни езици, включително цонга, северно сото, английски и африканс, както и звуци от човешки лов, включително лай на кучета и изстрели. Пускат и звуци на лъвове, които общуват помежду си.

"Ключовото е, че лъвските вокали са с ръмжене, което наподобява "разговор", а не с рев един на друг", обяснява Клинчи. "По този начин лъвските вокализации са пряко сравними с тези на хората."

Все пак не всички от участниците в експеримента оценяват усилията на изследователите.

"Една вечер записът на лъва толкова разгневи един слон, че той се нахвърли и просто разби цялото нещо", спомня си Занет, визирайки настройката на камерата.

Почти всички 19 вида бозайници, наблюдавани по време на експериментите, са били два пъти по-склонни да напуснат водоемите, когато са чули разговор на хора в сравнение с лъвове или дори ловни звуци. Бозайниците включват носорози, слонове, жирафи, леопарди, хиени, зебри и бозайници, някои от които могат да представляват опасност сами по себе си.

"Най-голям страх предизвикваше именно чуването на човешка вокализация", пише екипът в статията си, "което предполага, че дивите животни разпознават хората като истинска опасност, докато свързаните с тях смущения, като лай на кучета, са по-малко заплашителни."

Това не е добре за и без това намаляващите популации на много саванни видове, включително и на жирафите. Както сочат предишните изследвания на екипа, продължаването на страха само по себе си може да намали популациите на хищните животни в продължение на поколения.

Биолозите, занимаващи се с опазване на природата, може би ще успеят да използват това знание, за да помогнат и на тези видове. Чрез възпроизвеждане на човешки разговори в районите с известно бракониерство в Южна Африка те се надяват да държат на безопасно разстояние застрашения южен бял носорог.

"Мисля, че разпространението на страха сред бозайниците в саваната е истинско доказателство за въздействието на човека върху околната среда", казва Занет. "Не само чрез загубата на местообитания, изменението на климата и изчезването на видове, което е важно. Самото ни присъствие в този пейзаж е достатъчен сигнал за опасност, за да реагират те наистина силно. Те се страхуват до смърт от хората, много повече от всеки друг хищник".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    6 0 Отговор
    лъвовете със сигурност не са хищниЦИ, с коИто повечето животни имат интерес да си играят.
  • 2 Ван

    5 0 Отговор
    Нормално, кат ги трепем за щяло и нещяло, не ще ни избягват, ами някой ден няма и да ги има заради лакомията човешка.
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 1 Отговор
    Интересно, аз също се плаша повече от човешка реч, отколкото от животни. Гларусите може да крякат денонощно, но не ми пречат. Те поне са предвидими. Обаче, като чуя да крякат хора по терасите, ме обзема безпокойство. Щото държат да ги чува целия квартал. И никога не знаеш, каква малоумщина ще сътворят!
  • 4 Будител

    1 0 Отговор
    Поредната глупост и зле преведена статия. И как човекът да не е на върха на хранителната верига?? От 100 000 год. човекът ловува, риболува...унищожава гори и обработва земя..Няма животно което да се противопостави на човека....било на суша или във вода...Страхът е друго нещо...ами направете проучване , колко хора в БГ се страхуват от глутниците бездомни кучета...колко глупава е защитата на бездомните кучета...един пример-в Германия няма бездомни кучета