Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 13:15 4 158 23

Учени: Шансът при хвърляне на монета за "ези-тура" изобщо не е 50/50

  • ези-тура-
  • монета-
  • учени-
  • шансове-
  • 50/50-
  • отклонение

Те откриха, че при хвърлянето на монетата се появява естествено отклонение

Учени: Шансът при хвърляне на монета за "ези-тура" изобщо не е 50/50  - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали става дума за решаване на спор или за определяне на това кой ще започне първи футболния мач, хвърлянето на монета се използва от векове. Когато обаче избирате между „ези“ и „тура“, може би трябва да преосмислите предположението си, че шансовете са 50/50. Това е така, защото учените в Нидерландия откриха, че при хвърлянето на монетата се появява естествено отклонение, съобщава „Дейли мейл“, предава БТА.

След като са хвърлили монети над 350 000 пъти, експертите са установили, че страната, която първоначално е обърната нагоре, се връща в същата позиция в 50,8% от случаите. Това може и да не звучи особено значимо, но експертите, провели новото изследване, твърдят, че това е „неопровержимо доказателство за отклонение към една определена страна“.

Проучването е ръководено от Франтишек Бартош, докторант по психологически методи в Университета в Амстердам, който казва, че значението на отклонението става още по-ясно изразено в света на хазарта. Ако заложите един долар за резултата от хвърлянето на монета 1000 пъти, знаейки началната позиция на хвърлянето на монетата, ще спечелите със сигурност средно 19 долара“, пише той в X (бившия Туитър).

За изследването Бартос и екипът му хвърлят монета 350 757 пъти.

Преди около година започнахме да търсим отговор на един от най-интригуващите въпроси: Ако хвърлите монета и я хванете в ръка, каква е вероятността тя да се приземи на същата страна, от която е започнала?“ - публикува той в X.

Бартош обяви, че резултатите от проучването показват „убедителна статистическа подкрепа“ за „физичния модел на хвърляне на монети“, който за първи път е предложен от математика от Станфорд Пърси Дайаконис през 2007 г.

Той стига до заключението, че „когато хората хвърлят обикновена монета, тя има тенденция да се приземи в същото положение, от което е започнала“. Дайаконис изчислява, че резултатът от една и съща страна е 51 %.

Нашите данни подкрепят тази точна прогноза - пише Бартош в статията си, монетите се приземяваха по-често на същата страна от момента на хвърлянето.

Дайаконис за първи път осъзнава, че хвърлянето на монети не е случайно, след като той и колегите му успяват да нагласят машина за хвърляне на монети, така че монетата да пада на „ези“ всеки път.

След това той и екипът му помолили хора да правят същото отново и отново, като записвали резултатите с високоскоростна камера.

Въпреки че резултатите са били малко по-случайни, те все пак са се оказали с разлика от 51-49 %.

Дайаконис отбеляза, че случайността се дължи на факта, че когато хората хвърлят монети, има редица различни движения, които монетата може да направи. Например, той показа как монетите не се движат само от край до край, но и в кръгово движение, подобно на подхвърлена пица. Ученият също така установил, че има начини за хвърляне на монета, при които тя изглежда така, сякаш се мята във въздуха, но в действителност изобщо не се движи.

Поради това той и екипът му стигат до заключението, че при хвърлянето на монетата става въпрос за „физика“, а не просто за „случайност“. „Естествено, хвърлените монети се подчиняват на законите на механиката и полетът им се определя от началните условия“, пишат изследователите в своята статия.

Бартош се съгласява с тях: „Преобладаването на горната страна произлиза от ротации извън оста (т.е. прецесия или колебание), за които обаче може да се предположи, че са различни при различните хора“, пише той и екипът му в предпечатното проучване. „Бъдещата работа трябва да се опита да провери дали „колебаещите се хвърлячи“ показват по-изразено пристрастие към една и съща страна, отколкото „стабилните хвърлячи“.

Така или иначе, следващия път, когато хвърляте монета, може да помислите дали да не погледнете коя страна е обърната нагоре - това може да ви даде малко предимство пред шансовете „50/50“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А при хвърлянето на боб

    33 1 Отговор
    Какво е положението?

    Коментиран от #11

  • 2 Дааа

    30 3 Отговор
    Откое време им казвам, че релефа е различен и тежеста е различна... откриха топлата вода. Ама ми се смееха.
    Това е като нашето тото. Онова наркоманче записва предварително изтеглените "верни" числа на база анализа на получените данни от компютрите и всички най-малко ако въобще печелят или печели верния човек от тото мафията, верни на мама на д.пеевски. Лъжа и огромна измама
  • 3 има тънък момент

    4 1 Отговор
    хверля се да се врътка с палец от сгънат показалец . 1. оставя се да падне на земята свободно . 2. хващам я загребвайки въздух с ръката . При слагането на обратната част на другата длан я шльопвам . Тук знам 100 процента . да . В 1. незнам , а в 2. знам . дааа
  • 4 хмм

    7 4 Отговор
    Доверете се на интуицията! Тази статия се опитва да ви създава нагласи.
  • 5 Aлфа Bълкът

    21 3 Отговор
    350 000 опита не са достатъчни за да се разбере имали статистическо отклонение, трябват 350 милиарда опита за да се разбере със сигурност.
    Учените да изследват, все пак трябва да оправдаят дипломата и заплатите си.

    Коментиран от #13

  • 6 Гаглей

    21 1 Отговор
    И некъв,, учен,, е хвърлял монета 350 000 пъти, през тва време е взимал заплата, за да ни кажат, че шанса не 50 на 50, 50.8 на 49.2??!!!!?

    Коментиран от #20

  • 7 Митко

    13 1 Отговор
    Да ви имам проблемите
  • 8 плюс минус

    14 1 Отговор
    Тези учени нямат ли си друга работа!
  • 9 и баба

    7 1 Отговор
    ще се усети че колкото повече хвърляш толкова повече ще се уеднаквяват, продължавайте да мятате
  • 10 Бритиш учен

    2 1 Отговор
    Вервайте в науката!
  • 11 При хвърляне на копейкин от мост

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "А при хвърлянето на боб":

    100процента пада циганин.

    Коментиран от #17

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 11 Отговор
    То и страхливото с ботокса е хвърлял копейка преди да нападве Украина и видяхме какъв му е шанса‼️ Залужни унищожи втарая‼️

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Браво на учЕните!

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    По добре да подхвърлят монети, отколкото да се друсат и висят по гейбаровете! Все пак едно интелектуално занимание.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мъдурко

    5 0 Отговор
    Е след тази новина вече мога да умра спокойно! Това осмисли живота ми - как съм живял досега без тази информация - НЕ ЗНАМ!
  • 20 Мъдю

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    Да, точно така!
  • 21 ИВАН

    0 0 Отговор
    Да влязат тия научни проучвания бързо в българските учебници, та полудяването и в България да не спира.
  • 22 Тео

    0 0 Отговор
    Хора без работа
  • 23 Яяяя

    0 0 Отговор
    Все пак вероятността не е точна. За това се нарича вероятност! А и монетата е с две лица. Които не са напълно еднакви. Но дори да са пак всичко е с някакво отклонение. Ако монетата се подхвърля от машина във вакуум вероятността тя да пода винаги обърната само на едната страна колони към единица. Или на 100%. всичко друго е само ВЕРОЯТНОСТ!