Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 16:41 3 522 19

Нови разкрития за гибелта на динозаврите

  • динозаври-
  • изчезване-
  • вулканични изригвания-
  • астероид-
  • нови разкрития-
  • учени

Ново проучване стига до заключението, че динозаврите не са изчезнали след падането на астероид

Нови разкрития за гибелта на динозаврите - 1
Снимка: Shutterstock

Гибелта на динозаврите е една от най-големите загадки в света на палеонтологията и геологията. От десетилетия се спори дали астероид или вулканично изригване са довели до изчезването им. Ново проучване хвърля светлина върху този въпрос, като използва възможностите на компютърния анализ, за да разкрие нова теория.

Ново проучване, в което се използва нова революционна форма на анализ, стига до заключението, че изчезването на динозаврите е предизвикано от вулканични изригвания, а не от удар на астероид.

Изследването използва уникален подход, който свежда до минимум човешката субективност, казва компютърният геолог от колежа "Дартмут" Александър Кокс.

Преобладаващите теории около изчезването на динозаврите често са се фокусирали върху удара на астероид, който е създал кратера "Чиксулуб". Друга теория посочва, че продължителните вулканични изригвания, известни като Декански капани в Западна Индия, са причина динозаврите да изчезнат.

За да разгадаят тази древна мистерия, учените използвали статистически модел, наречен подход на Марковска верига. Този сложен модел систематично оценява вероятността за различни сценарии, свързани с газовите емисии от удара на астероида и вулканичните изригвания.

Сравнявайки резултатите от симулациите с геоложките наблюдения, учените успяват да направят заключения за съдбата на динозаврите с висока степен на достоверност.

Палеоклиматологът Клей Табор от Университета в Кънектикът, предполага, че ударът на "Чиксулуб" може да е предизвикал и други опустошителни последици, освен газовите емисии, предава vesti.bg.

Основното доказателство, което подкрепя теорията, че Декански капани са основен виновник за изчезването на динозаврите, идва от дълбокоокеанските седименти. Сондажите, пробити в тези седименти, съдържат данни, показващи значителни отделяния на газове, включително затоплящ планетата въглероден диоксид и серен диоксид.

В това ново проучване, което изследва изчезването на динозаврите, фокусът се измества върху газовите емисии. Компютърните симулации са установили, че масивните изблици на газ, освободени по време на вулканичното изригване, са достатъчни, за да обяснят промените в температурата и въглеродния цикъл по време на измирането. За разлика от тях ударът на астероида не е предизвикал значителен скок на въглероден или серен диоксид.

Учените използвали паралелни изчисления, включващи 128 различни процесора, които извършват симулации едновременно. Този технологичен скок драстично намалява времето, необходимо за изчисленията, което позволява да се стигне до заключения само за няколко дни вместо за година.

Въпреки това някои учени смятат, че компютърната симулация не дава окончателен отговор на загадката за изчезването на динозаврите.

Сиера Петерсен, геохимик от Мичиганския университет, казва, че черупките на фораминиферите (едноклетъчни морски организми), използвани за извод за температурите в миналото, може да не дават точна информация, поради чувствителността им към състава на морската вода. Различните температури могат да доведат до алтернативни тълкувания за отделянето на газове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магареff

    16 1 Отговор
    Путин ги уби!
  • 2 Кака Наска Байконурова

    3 16 Отговор
    Динозаврите са като Дядо Коледа за възрастни. Никога не са съществували. Така наречените скелети на динозаври са издялкани камъни от шепа окултисти. Никога не е намиран цялостен фусил от димозавър, нали знаете защо, защото няма и снимка на Земята в цял формат, защото е ПЛОСКА.
  • 3 Голям

    3 1 Отговор
    кахър !
  • 4 Риболовеца

    3 8 Отговор
    Гравитацията е станала по-голяма и динозаврите не са могли да си отлепят краката от земята.

    Коментиран от #9

  • 5 оставете динозаврите

    7 2 Отговор
    Сещате ли се защо е изчезнала шотландската маймуна със стомашни проблеми Мак ак?
  • 6 шегичка

    18 1 Отговор
    Македонците са ги изтепали питайте Скопските историчари.
  • 7 Търновец

    7 1 Отговор
    Какво става с атмосферния кислород ако динозаври пр---нат едновременно?
  • 8 ха ха

    12 1 Отговор
    Минали са на енергия от соларни панели и вулканите са ги оставили без ток.
  • 9 Търновец

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Риболовеца":

    Да възможно е но в по малка степен - един астероид при падане върху Земята може да предизвика изменение в ъгловата скорост на въртене на Земята а ако е по голям и в траекторията, магнитното поле няма съществено да се промени, но част от силата тегло зависи от две ъглови скорости

    Коментиран от #12

  • 10 Истината

    8 4 Отговор
    Извънземните са дошли на земята и са започнали да добиват ценни за тях елементи. Динозаврите са били прекалено опасни и те са направили нещо, с което да ги избият до крак. После чрез генно инженерство са създали хората като свои работници. Накрая са си тръгнали - може да са източили каквото им трябва или пък ние много сме се наплодили и сме започнали да създаваме проблеми. Така са ни оставили тук на земята да се оправяме сами. Очевидно е, че ние не сме продукт на естествената еволюция на тази планета. Извънземна намеса е единственото обяснение за свръх интелекта ни в сравнение с другите живи същества тук. В най-древните писания от Шумер се говори за анунаките, които са дошли от звездите, създали са хората като свои работници и после са си тръгнали. В Библията се казва "да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие" - в множествено число. Това са били извънземните. Те са избили динозаврите и са създали нас. Когато чуем ГМО ни се изправят косите, но ние самите сме такива.

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 11 Хляба, хляба!

    1 1 Отговор
    Всеки си го изкарва със занаята си, с професята си. Когато е почтена, добре и може да се, да. Но ползата, ползата е от значение!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коментар

    8 1 Отговор
    Изчезнали са заради климатични промени.А тези климатични промени според някои от коментаторите на сайта са били сигурно предизвикани или от тецовете,или от комунистите,или от Путин хаха.

    Коментиран от #14

  • 14 български Путинист

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар":

    Тамън това исках да споделя. То бива промиване на мозъци ама чак толкова не бива! Сега като затворим Мариците никога повече няма да умират динозаври.
  • 15 извънземни в множествено число

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Най-обичаМЕ (ние извънземните) джендъри, които цитират УМИШЛЕНО неправилно нашата Библия:
    Битие 1:27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
  • 16 Баладо Абад

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Вече като чуя ГМО ще ми се изправят косите, защото ще се сещам за теб и за това, че такива като теб са сред нас самите. хахахаха
  • 17 Милен

    7 0 Отговор
    Ей на видяхте ли какво стана с динозаврите, като не въведоха квоти за въглеродни емисии и изчезнаха, добре че ние си имаме мъдрите брюкселски чиновници да ни спасят от подобна съдба 😂
  • 18 МаДа

    1 0 Отговор
    Нещо дето зурлата и дупката на газа са неколкократно по-големи от мозъка няма как да издяни.
  • 19 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Не са ни изоставили,има други доказателства че не сме първата раса на Земята .Дори днес живеем с други видове ,вода ,въздух,земя гори ,планини ,скали ...За пещерата Son Doong какво ще кажеш има собствена река, джунгла и климат ?още колко места има които не сме открили в океана,морето...Ами тези гении с времето да не мислиш че някой сам е измислил примерно телевизора ако не са помагали извънземни да ги наречем?дивите плена които не живеят в крак с времето дори тоалетна и душ не познава не е ли странно ?