Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:00 2 291 3

Причини: От какво ни боли главата в зависимост от местоположението на болката

  • очи-
  • зрение-
  • глава-
  • стрес-
  • безпокойство-
  • безсъние-
  • главоболие-
  • мигрена-
  • чело-
  • синузит-
  • слепоочие

Стресът, продължителното взиране в екранни устройства, както и недоспиването, са сред често срещаните причини за главоболие, свързани с особеностите на съвременния начин на живот

Причини: От какво ни боли главата в зависимост от местоположението на болката - 1
Снимка: Shutterstock

Стресът, продължителното взиране в екранни устройства, както и недоспиването, са сред често срещаните причини за главоболие, свързани с особеностите на съвременния начин на живот.

Кое по-точно обаче предизвиква болезненото пулсиращо усещане в главата, бихме могли да определим според неговото разположение.
Д-р Ан Найнан, която работи като личен лекар в Лондон, Великобритания, обяснява повече за различните видове главоболие и какви може да са причините за всеки от тях.


Болка в областта на челото


Взирането в екрани или четенето на слаба светлина може да натовари очите и да причини болка, която се усеща в челото. Съответно, за да ѝ противодействаме, е добре да си дадем почивка от електронните устройства. За да не я предизвикваме занапред пък, когато прекарваме време на телефона или компютъра си, трябва да сме настроили екрана на подходяща светлина. Обикновено такъв тип тензионно главоболие, свързано с напрежение на очите, се повлиява и от студен компрес, парацетамол или ибупрофен.
Друга често срещана причина за главоболие, което се усеща в областта на челото, са стресът и тревожността.


Болка в слепоочието


Ако усещаме болката в слепоочието, то вероятно имаме зъбобол, мигрена или клъстерно главоболие. Последното представлява възпаление на съдовете или нервите в тази област и обикновено засяга само едната страна на главата.
В този случай можем да противодействаме на главоболието със студен компрес, почивка или таблетка парацетамол. Ако обаче болката продължи и се появят други симптоми, като втрисане и промени в зрението, е нужно да потърсим лекарска помощ.


Болка в задната част на главата


Подобно на болката в областта не челото, болката в задната част на главата също може да е причинена от тензионно главоболие. То обикновено се усеща като притискане или стягане на главата, но човек може да продължи да извършва обичайните си ежедневни дейности въпреки това. Сред най-честите причини за този тип главоболие са стрес, безпокойство, проблеми със съня, както и кофеинът.
В по-редки случаи става въпрос за проблем с кръвоносен съд. Ако болката в задната част на главата стане силна в рамките на пет минути, след като сме я усетили, или пък е придружена от втрисане, чувствителност към светлина, промени в зрението или нарушения в баланса, е време да се консултираме с медицинско лице.


Болка в едната половина на главата


Когато болката е само в дясната или само в лявата половина на главата, то най-вероятно става дума за мигрена. Тогава най-често човек усеща и гадене, и чувствителност към светлина и звук. Симптомите, които може да почувстваме преди пристъп на мигрена пък, включват често прозяване и уриниране, както и глад за определени храни. Друго специфично за този вид главоболие, е, че може да продължи между два часа и три дни.
И въпреки че според д-р Найнан повечето главоболия не дават сериозни поводи за безпокойство, тя уточнява, че главоболие, което се усеща само в едната половина на главата, може и да е признак за мозъчен тумор. Това обаче са редки случаи, които обикновено включват много други симптоми, сред които повръщане, промени в зрението и влошаващо главоболие.


Болка в зоната зад очите


Ако болката, която усещаме, е сякаш иззад очите, то тя най-вероятно е причинена от синузит (възпаление на синусите - малки, пълни с въздух кухини, разположени точно зад скулите и челото). Често хората се оплакват от този вид болка през есента и зимата, когато върлуват вирусите. Освен главоболие, симптомите на синузит включват запушен нос и висока температура.
Когато обаче болката в зоната зад очите е придружена от болка при движение на окото, двойно виждане или зрителни промени, може и да става въпрос за заболяване на очите, пише Daily Mail.

Източник: Daily Mail


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марийка

    4 1 Отговор
    Мен ме боли вечер като си легна а моя иска да смазва шмайзера
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Благодаря Ви госпожо
    Ахмед Полезно
    Инфо сУважение
  • 3 Ммм..да

    3 0 Отговор
    Едно беналгинче и си ток !