Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 13:31 3 403 21

Кои са били най-важните жени в живота на Васил Левски?

  • васил левски-
  • любов-
  • връзка-
  • жена-
  • жени-
  • апостола на свободата

Разказват се любопитни истории за най-голямата любов на Дякона още от младините му

Кои са били най-важните жени в живота на Васил Левски? - 1
Снимка: БГНЕС

Харизматичен, умен, смел, строен, синеок, сладкогласен и пълен с плам - така историята познава Васил Левски. Мъж с подобни качества, няма как да не е вълнувал дамските сърца. За любовния живот на Апостола не се говори много, най-вече от уважение към революционния му подвиг. Важното дело на Левски обаче не изключва и не прави грешно присъствието на някои открояващи се жени в неговия живот, пишат от Edna.bg.

За съжаление в своя живот Апостола не успява да създаде семейство. Кандидатки за сърцето му безспорно е имало, но той така и не минава под венчилото, въпреки че два пъти е бил ужасно близо до този момент - веднъж по любов, а другия път, притиснат от обстоятелствата.

Вижте кои са жените в живота на Васил Левски:

Голямата любов

В рода смятат, че голямата му любов е красавицата Йова от карловското село Войнягово, където Левски учителства в периода 1864-1866 г. На седенките все я подканял да изпеят заедно любимата им песен - „Мари заискали се мома и момък”. Хубавата Йова, дъщеря на местен заможен селянин, също не била безразлична към Левски. Той обещавал да я направи даскалица, като дойде свободата.

Цялото село се радвало на даскала песнопоец, който на празници бил пръв на хорото. Подарил на Йова гердан от розови мъниста от Пиротския панаир. Това било нещо като вричане, почти годеж. Сватба обаче така и не се състояла.

Една нощ през пролетта на 1866 г. даскалът изчезнал по революционни дела. Върнал се след разтурянето на Втората Белградска легия. Поискал прошка от Йова, "върнал китката", дал „изин” да се омъжи за когото иска, разказва историкът от Сопот Петър Берлиев. Донесъл на Йова огърлица и заявил: "Йове, свободата закъсня!"

Така бившата годеница се омъжила за съратника на Левски поп Неделчо, а синът им се изучил за учител и останал в същото училище, където преподавал Апостола.

Когато камбаната на войняговската църква възвестява обесването на Васил Левски, цялото село ридае. Жените носят траур цели четиридесет дни, а Йова ходи в черно цяла година.

Забранената любов

С красивата монахиня Ана Бояджиева Левски се среща в Белград, където участва в легията на Раковски. Там Ана учи богословие и приема монашеското име Евгения. Между младите пламва искра, Васил подарява на девойката портрета си в униформа, тя му изплита ръкавици. Тъй като има познания на медицинска сестра, Ана превързва раните му, след като е опериран от апандисит. Според някои историци връзката им е чисто платонична. Според проф. Божидар Димитров обаче между Апостола и Ана е имало споделена любов, която не разваля ореола на революционера.

Потвърждение на красивата любовна история е една от любимите песни на Левски - „Отдавна ли си, момне ле, калугерица...”.

"Евгения, чийто почерк и образование надвишавали тези на Левски, често му пишела писмата. И той с удоволствие казвал, че си има секретар. Така в дни на лишения и революционен живот се започва една велика забранена и от Бога любов, за да бъде забранена за цял живот“, отбелязва в спомените си Васил Караиванов, племенник на Евгения.

През пролетта на 1868 г. двамата успяват да откраднат няколко срещи в Карлово, където монахинята учителства. След обесването на Левски Евгения се срива психически, рухва надеждата да е заедно с любимия. Умира в крайна бедност в Пловдив през 1912 г. До леглото ѝ е снимката на Апостола.

Укривателките на Левски

Друга монахиня, Христина Тотева, учителка в килийното училище в сопотския девически манастир „Въведение Богородично”, е най-известната укривателка на Левски. В метоха на манастира той има в продължение на 7 години сигурно скривалище. Входът към него бил в килията под леглото на Христина. Левски я наричал „леля” за камуфлаж, но под черните одежди се криела млада хубава жена, която съвсем не била безразлична към красивия бунтовник.

Сестрите Неда, Тота и Гана Тачеви от Карлово често укривали Левски в дома си. Неда веднъж го преоблича като бременна булка, за да го изведе от града. Неда Маджарова, дъщеря Мария, Ефросиния Цонева, Ана Кункова, Марийка Сиркова, Мария Ганева са сред жените, рискували живота си заради Левски.

Тодора Бакърджиева от Казанлък, известна с прякора Дългата коса, пренася революционни документи в пищния си кок. Тодора успяла да внесе в Румъния сабята на Левски под дългите си поли.

Още един развален годеж

В село Свежен се носят легенди за годежа на Васил Левски с местна красавица. При селския чорбаджия Вълко дошъл синеок левент с цървули и ямурлук и обяснил, че си търси булка. Всъщност това бил Апостола, дошъл да прави революционен комитет в селото.
С ходатайството на посветения в конспирацията поп Данаил Попвасилев намерили красива девойка, която момъкът одобрил за своя годеница.

Името било Гена Бонина. За годежа споменава и Захари Стоянов. Момата загубила ума и дума, когато кандидат-женихът обяснил, че годежът бил само за прикритие. Малко след това изчезнал безследно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сексуален Козирог

    23 7 Отговор
    Толкова глупости не бях чел на едно място,преименовайте се на агенция ЕЖК /една жена каза/!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ганьо

    11 1 Отговор
    Брей, пишете за личния му живот по заповед май...извори на самочувствие се търси винаги, нооо .....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Роза

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сексуален Козирог":

    Защо пък да са глупости?!Разбира се,че много жени са харесвали Апостола,но той не е успял в краткия си и бурен живот да създаде семейство!Бил е отдаден на по-висша цел-Освобождението на Отечеството,и е пренебрегнал собственото си благополучие заради България!"Черното бесило",на което свършва живота му,го е направило завинаги жив в народната памет!

    Коментиран от #11

  • 8 Самолевски

    1 14 Отговор
    Сигурно има по-дълъг списък от Митю Пищова.

    Коментиран от #16

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    16 0 Отговор
    ГОСПОД НА ВСЕКИ ДА ДАВА НАЙ - ГОЛЯМАТА
    РАДОСТ ЗА ЕДИН БЪЛГАРИН. - ДА СЕ ОЖЕНИ
    ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
    ...
    ВСИЧКО ДРУГО Е ТЛЕННО, ЧОВЕШКА СУЕТА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Овчицее..

    0 8 Отговор

    До коментар #7 от "Роза":

    Явно не си чела "Записките" на Захари,да разбереш какво е решил за жената на Иван Арабаджията..Овчицее..

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хайрсъзина

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Аре по полеко.Двамата са национални герой,а ти ги скверниш.Засрами се!

    Коментиран от #18

  • 14 Б.Б

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Овчицее..":

    Глупак, Захари Стоянов и Стефан Стамболов са били агенти (уши) на турците !
  • 15 чакай сега

    7 10 Отговор
    Нали сме били роби и турците ни колят, бесят,сменят ни религията.....а в същото време Левски е бил учител в карловско село. То след като в селата има училища как ли е било в градовете ? А в същото време Вазов, който пише Под игото,произхожда от заможно семейство . .... Защо не се каже истината за това робство,а продължават с комунистическите измислици е учебниците ни по история

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ганю

    2 3 Отговор
    какъв мъдър е бил Дякона за какво ти е жена бе
    да ти съска из хола
    никога не вярвай на жена особено ако е гола ще те преметне
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "чакай сега":

    Вазовият баща, койо споменаваш, е бил зверски заклан от турците, през 1877 г. Турците са били неспособни да се занимават със земеделие и животновъдство, затова възлагат на шепа българи (чорбаджии) да управляват ратаи, които да плащат по 50% данък на царщината, върху всичко, което изкарат. Българинът не е притежавал земя, а му е била отдавана да я оре, сее и жъне, срещу половината от изкараното. Ти си се хванал за шепата привилигировани р0би, които са капка в морето и изобщо не са меродавни за цялостната картина. Може пък да ти се удаде възможност да поживееш малко като обикновеният българин, по онова време, та да разбереш сам, имало ли е р0бств0 или не.
  • 20 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "чакай сега":

    Истината за р0бств0т0 е казана отдавна. Чети докладите на Януарий Макгахан, за Батак и клането там. Чети, чети, не търси под вола теле.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.