Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 14:45 786 1

Операта в Сидни празнува 50-ия си юбилей със светлинно шоу ((ВИДЕО)

  • опера-
  • сидни-
  • рожден ден-
  • 50-годишнина-
  • светлинно шоу

Операта е смятана за един от най-великите архитектурни проекти на 20-и век

Операта в Сидни празнува 50-ия си рожден ден с планирано лазерно шоу, което да освети емблематичната сграда, и безплатни обиколки, съобщават Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Открита официално от кралица Елизабет Втора, операта е смятана за един от най-великите архитектурни проекти на 20-и век. Всяка година знаковата сграда в Сидни привлича около 11 милиона посетители.

Вечерта "платната" на операта ще бъдат озарени от светлинно шоу, създадено от австралийския аудио-визуален артист Робин Фокс, преди да посрещне очакваните 37 000 души в събота за безплатни обиколки. Това ще е първия ден на отворени врати от осем години насам.

"Един символ по целия свят и национално съкровище навършва 50 години", каза австралийският министър-председател Антъни Албанезе в социалната мрежа Екс (X), известна преди като Туитър. "Честит рожден ден на една австралийска икона".

В рамките на международния конкурс за дизайн на сградата на операта, организиран през 1956 г., са представени 233 проекта от архитекти от цял свят. За победител е избран датчанинът Йорн Утсон.

Строежът започва през 1959 г., като по първоначален план проектът трябва да бъде завършен за четири години. След като Утсон подава оставка заради смяна на правителството, разногласия относно проектите и раздуване на разходите, завършването на конструкцията отнема 14 години.

Йорн Утсон така и не се завръща в Австралия и никога не стъпва в проектираната от него сграда. Тя е довършена от други архитекти, които драстично променят плановете на датчанина за интериора ѝ.

Операта в Сидни е добавена към Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2007 г. като "шедьовър на архитектурата на 20-и век".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    НЕвсеки Рожден ден е ЮБИЛЕЙ,
    ама мисИРките отде да знаят ❗