Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 10:32 1 463 1

Зоопаркът във Варна показа четири нови бели тигърчета

  • тигър-
  • тигърчета-
  • тигри-
  • зоопарк-
  • варна-
  • зоологическа градина

Тигърчетата се родиха през лятото, но сега вече посетителите на зоопарка могат да ги видят

Белите бенгалски тигърчета от Варненския зоопарк вече могат да бъдат видени от посетителите. Те се родиха в края на юли и досега бяха скрити от външния свят, информира БНТ.

Малко преди да навършат три месеца малките тигърчета вече радват посетителите на варненския зоопарк. Те са бели бенгалски тигри, но ако ви се виждат малко жълти, то е защото се търкалят в пясъка в новия си дом.

"Майката ги гледа изцяло, т.е. ние не сме се намесвали по никакъв начин освен за медицински грижи от страна на нашия ветеринарен лекар. От няколко дни са в това местообитание, за да могат да им се наслаждават всички посетители, а преди това бяха скрити от външни погледи", каза Нора Люцканова, уредник в Зоопарк - Варна, пред телевизията.

Мама Бела е неотлъчно до тях, а малките тигърчета - три женски и едно мъжко, вече проявяват характер. Малчуганите са все още малко уплашени от външния свят, но в същото време и по детски любопитни за възможностите за забавления в новия им дом. Освен това, вече е ясно кои ще са палавите и кои - кротки.

"Обикновено женските са малко по-диви, малко по-любопитни, но всъщност момчето най-много стои при майка си и най-много я следва, когато тя се движи из местообитанието и той е най-кротичък. Все още опознават просторите на тяхното местообитание, все още е ново за тях. Изследват, играят, гризат и хапят някои елементи от местообитанието под контрола на мама", каза Нора Люцканова.

Може и да са бебета, но тигърчетата вече се учат да бъдат истински хищници.

"Малките са на смесено хранене - наполовина майчино мляко, наполовина месо от същото, което даваме на майката, като тяхното е малко по-ситно нарязано, но им се дават и цели късове, за да могат да се научат как се гризе месо", допълни уредникът на зоопарка.

А всеки, който иска да ги види, трябва да побърза, защото тигърчетата ще останат във варненския зоопарк само още няколко месеца.

"На тигърчетата няма да даваме имена, защото те ще заминат в други зоопаркове. А и се привързвате като им дадете имена. Да, обичайно за нас е труден този момент, защото обикновено се привързваме към животинките, но няма как", сподели Георги Тодоров, зооинженер в Зоопарк - Варна.

Варненският зоопарк може да се похвали с бум на бебета-хищници тази година. Освен четирите бенгалски тигърчета, през пролетта се родиха две леопардчета.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тигре,тигре

    4 5 Отговор
    Не сте разбрали пак, зоопаркът във Варна е изкарал едни дълги листи с кандидати. Тигри няма, но има представители на почти всички екзотични видове, а също и много селскостопански животни.