Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 10:45 746 0

За пръв път от 13 години: Пингвинче от рядък вид се излюпи в аквапарк в Сан Диего (ВИДЕО)

  • императорски пингвин-
  • застрашен вид-
  • аквапарк-
  • сан диего-
  • сащ

Императорският пингвин е характерен за континента Антарктида и е включен в списъка на застрашените видове

За пръв път от 13 години: Пингвинче от рядък вид се излюпи в аквапарк в Сан Диего (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Тематичния воден парк, аквариум и океанариум „Морски свят“ (SeaWorld) в Сан Диего посреща за пръв път от 13 години насам новоизлюпено пиленце на императорски пингвин, съобщава Ройтерс, предава БТА.

„Това е най-вълнуващото нещо за цялата година, а може би и за цялото десетилетие“, казва Джъстин Бракет, директор на „Морски свят“.

Императорският пингвин е характерен за континента Антарктида и е включен в списъка на застрашените видове. 17 от тях живеят при температура минус 5 градуса по Целзий в морския тематичен парк в Сан Диего. Яйцето е било положено за мътене на 7 юли и се е излюпило на 12 септември, съобщиха от „Морски свят“.

Около 300 пингвина от няколко вида живеят в зоопарка, но персоналът се гордее особено с „императорското“ излюпване, каза Мелиса Рамзи, ръководител на отдела за птици на парка.

Императорският (Aptenodytes forsteri) е най-големият от всички пингвини и може да достигне 1,15 м височина и тегло до 45 кг. За разлика от други видове, които снасят по няколко яйца годишно, императорската женска снася само едно яйце веднъж годишно, каза Рамзи в телефонно интервю. Докато при другите пингвини мъжките и женските споделят мътенето, женският императорски пингвин обикновено се връща в морето, за да се храни след снасянето на яйцето, оставяйки мъжкия да мъти за повече от два месеца, когато той не се храни. Обикновено те се чифтосват по двойки за цял живот.

Тъй като в конкретния случай майката не е прехвърлила яйцето на бащата, персоналът на „Морски свят“ поел грижата за потомството. В началото на септември служителите доловили движение и шум, идващи от яйцето. След 72 часа изчакване внимателно направили дупка в черупката, за да помогнат на пиленцето да излезе. Впоследствие екипът установил, че то има малформация на човката, която му попречила да се излюпи само.

„Морски свят“ приканва обществеността да даде име на птичето, като постави три кандидатстващи имена за гласуване в Инстаграм: Перла, Пандора и Астрид.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА