Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 14:57 2 130 2

Трябва ли да ни притесняват синините, появили се без причина?

  • синини-
  • удар-
  • посиняване-
  • кожа

Много хора, особено жени, се оплакват от това, че намират мистериозни синини по тялото си от време на време

Трябва ли да ни притесняват синините, появили се без причина? - 1
Снимка: Shutterstock

След удар можем да очакваме да се появи синина по кожата. Но какво, ако открием, че имаме синини без видима причина? Какво може да стои зад това? Трябва ли да се притесняваме?

Около 18% от възрастните казват, че кожата им лесно посинява. Хематолозите често са питани за съвет, когато хората се притесняват, че получават синини твърде лесно. При много пациенти, които съобщават за лесно образуване на синини, хематолозите не могат да открият конкретна причина, каза Сант-Рейн Парича, ръководител на отдел "Здраве на населението и имунитет" в Института "Уолтър и Елиза Хол" пред "Science Alert".

Лекарите обикновено са по-предпазливи, когато човек има цял набор от проблеми, свързани с кървенето. Например, проблемът вероятнo е по-сериозен, ако човек има множество натъртвания и синините са големи, придружени от чести кръвотечения от носа, обилна менструация, проблеми с кървене след голяма стоматологична работа, операция или раждане - или дори спонтанен сериозен кръвоизлив в ставите или в мозъка.

Няколко прости теста могат да ни помогнат да разберем дали има вероятност да има сериозен проблем, пише БГНЕС.

Първата необходима стъпка е пълна кръвна картина. Тя включва измерване на тромбоцитите и ще покаже дали броят им е в норма.

Тромбоцитите ни могат да бъдат намалени по редица причини - или защото не се произвеждат в костния мозък по подходящ начин, или в достатъчно количество, или защото се отстраняват от кръвообращението твърде бързо.

Последният сценарий се случва при често срещано състояние, наречено имунна тромбоцитопенична пурпура. То може да засегне деца или възрастни внезапно или след вирусна инфекция. Пациентите могат да развият сериозно намаляване на броя на тромбоцитите и да получат фин обрив, който всъщност представлява малки синини.

При децата това обикновено е краткотрайно състояние, което се възстановява от само себе си. При възрастни тежките случаи може да се нуждаят от лечение с лекарства, които потискат имунната система или стимулират производството на тромбоцити. Понякога възрастните се нуждаят от операция за отстраняване на далака.

Проблеми със съсирването на протеини и заболявания

Факторите на кръвосъсирването могат да бъдат повлияни от наследствени или придобити причини.

Някои хора се раждат с ниски нива на някои важни фактори, които помагат на кръвосъсирването, когато трябва да контролира кървенето.

Хемофилия А се наблюдава почти изключително при мъжете и се причинява от генетично намаляване на фактор VIII (ключов фактор за кръвосъсирването). И мъжете, и жените могат да имат болест на фон Вилебранд, която включва намалено производство или функция на друг ключов фактор на кръвосъсирването.

Чернодробното заболяване също може да причини проблеми със съсирването.

Проблеми с кръвоносните съдове

Макар и рядко срещан днес, тежкият дефицит на витамин С по-често причинява лесно образуване на синини и кървене на венците.

Възрастните хора могат да имат крехки кръвоносни съдове и изтъняла кожа, което прави образуването на синини по-вероятно.

Лекарства и добавки

Аспиринът - често предписван за предотвратяване на тромбоцитите от влошаване на риска от сърдечно заболяване или инсулт - също може да намали функцията на тромбоцитите.

Лекарства като клопидогрел (за спиране на проблемното съсирване) и нестероидни противовъзпалителни лекарства (като ибупрофен или други, приемани за болка и възпаление) могат да намалят функцията на тромбоцитите. Разредители на кръвта като варфарин, апиксабан и ривароксабан, предписани на хора с по-висок риск от образуване на съсиреци, водещи до инсулт, също спадат в тази категория.

Хората, които използват перорални или инхалаторни кортикостероиди за продължителен период (като при хронични заболявания), може да забележат повишено образуване на синини поради изтъняване на кожата и отслабени стени на кръвоносните съдове.

Добавките без рецепта, включително гинко и витамин Е, също могат да станат причина за лесното образуване на синини, както и някои антидепресанти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вероятна причина

    1 0 Отговор
    Китайско бельо от Илиянци.
  • 2 ИИхууу

    0 0 Отговор
    "Аспиринът - често предписван за предотвратяване на тромбоцитите от влошаване на риска от сърдечно заболяване или инсулт - също може да намали функцията на тромбоцитите." Дано това да е написано от ИИ :)