Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 16:32 5 371 7

Ето защо никога не трябва да спите с чорапи

  • сън-
  • чорапи-
  • спане-
  • качествен сън-
  • дрехи-
  • риск

Има три риска, които експертите в съня свързват със спането с чорапи

Ето защо никога не трябва да спите с чорапи  - 1
Снимка: Shutterstock

Много добре знаем, че здравият сън е изключително важен за здравето. А редовното недоспиване отслабва значително имунитета и може да доведе до различни здравословни проблеми. Заради това трябва да се погрижим да спим в пълен покой, на удобна възглавница и на подходящата температура.

Оказва се обаче, че макар да са изпълнени всички тези условия, все пак може да имаме един лош навик, който да нарушава качеството на съня ни. Не е чак толкова лошо, ако го правите от време на време, ако ви е студено, но не го правете твърде често, тъй като забавя кръвообращението и може да причини някои кожни инфекции. Тук говорим за спането с чорапи.

Ето как се отразява на тялото:

Влияе на кръвообращението

Чорапите затоплят краката ни, което може временно да засили кръвообращението. Но ако носите чорапи дълго време, ефектът е обратен, така че кръвният поток намалява, пише zdrave.to.

Риск от кожни инфекции

Обърнете внимание на вида плат, от който са направени чорапите ви. Синтетичните материали, като полиестер или найлон, не са удобни за кожата и не позволяват на краката ви да дишат. Нощното изпотяване е доста често срещано явление и ако спите под тежки завивки, влажната и топла среда създава идеалната среда за размножаване на бактерии, които могат да засегнат краката ви.

Ако някакви силни химикали, като багрила и смоли, са били използвани за направата на вашите чорапи, има вероятност да получите дразнене и обрив. Ако еластичните ленти, които придържат чорапите към краката ви, са твърде стегнати, може да се събудите с болезнени червени петна.

Като всяко тясно облекло, чорапите със стегнати еластични ленти могат да ограничат притока на кръв и да причинят подуване.

Влияе на телесната температура

Когато почивате през нощта, тялото продължава да работи и много неща се случват, докато спите.

Температурата на тялото се променя няколко пъти през нощта и ние спим по-добре, когато е по-хладно. Ако носите чорапи, които не са направени от дишаща материя, телесната ви температура може да се повиши и да наруши съня ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както

    20 2 Отговор
    и с гащи !
  • 2 А ако спя с 4en

    20 5 Отговор
    наврян в топла nyт ka, дали съм пак застрашен от тея работи?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ннн

    8 1 Отговор
    Много неща се случват, докато спинкаш, Ели!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ундердог

    5 2 Отговор
    Спя с партенки и нямам проблеми.